Hlavní navigace

První Office aplikace pro Linux, Wunderlist končí, Cisco oznamuje „budoucnost internetu“

13. 12. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Čína chystá vlastní operační systém. AirPods vládnou sluchátkům. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft ukončí aplikaci Wunderlist, kterou v minulosti koupil jako mladý startup. Nástroj přestane 6. května 2020 synchronizovat data. Redmond doporučuje přejít na jeho aplikaci Microsoft To-Do, základní podpora pro Wunderlist nicméně nadále bude k dispozici.

Microsoft vydal komunikační nástroj Team pro Linux, jde o první aplikaci z balíku Office na tomto systému. Prozatím jde o testovací verzi, je ovšem dostupná i v češtině. Stahovat lze RPM a DEB balíčky.

Cisco vydalo plán k něčemu, čemu říká „Internet for the Future“. Jde o sadu více technologií, které se mají hodit pro 5G sítě a další budoucí vývoj přenosu dat. Silicon One je programovatelný síťový čip (ASIC), jehož první generace Q100 dosáhla v routingu na 10 Tb/s. Současně s tím přichází routery Cisco 8000 s optimalizací na 400 Gb/s a operační systém Cisco IOS XR7. Mezi prvními partnery jsou AT&T, Microsoft, Google, Comcast, NTT nebo Deutsche Telekom. Více je k přečtení zde a zde.

Apple je světovou jedničkou v prodeji bezdrátových sluchátek. Je to sekce, kterou IDC označuje jako hearables. AirPods drží 35 procent na trhu a meziroční růst o 195,5 procenta. Druhé je Xiaomi s 12,4 procenta, třetí Samsung (8,3 procenta) a čtvrté Huawei (7,1 procenta).

Operační systém HarmonyOS od Huawei příští rok zamíří do dalších produktůpíše Reuters. Dočkat se mají chytré reproduktory, hodinky nebo VR brýle. Premiéra prozatím proběhla v chytrých televizích. Telefony či PC se příští rok dočkat nemají. Systém tak zřejmě ještě není tak připraven, jak se Huawei dříve prsilo.

Čína se také chystá vytvořit nový operační systém. Pracovat na něm budou tamní společnosti China Standard Software (CS2C) a Tianjin Kylin Information (TKC). První z nich už dříve vytvořila klon Windows pojmenovaný NeoKylin OS a druhá pak Kylin, což byl vůbec první čínský operační systém. Podniky vytvoří nový společný podnik. Více to rozebírá ZDNet. Čína také ve vládních institucích zakázala zahraniční hardware a software.

Qualcomm oznámil čip Snapdragon XR2 5G, který je určený pro nasazení v zařízeních pro virtuální a rozšířenou realitu. Navazuje na model XR1, jenž je dostupný od roku 2018 a dostal se do třiceti přístrojů. XR2 má zvládat rozlišení 3K × 3K na oko při 90 FPS či dvojnásobný výkon CPU a GPU.

AnandTech ukázal roadmapu Intelu na další roky. Podle ní by v roce 2029 mohl přijít 1,4nm výrobní proces, v roce 2023 přijde 5nm, 2025 vychází na 3nm a 7nm lze očekávat za zhruba dva roky. Jde ovšem pouze o předpoklady. Intel zatím nezvládá ani 10nm a na 14nm nemá dostatečné kapacity. Znovu proto vydává šest let starý procesor Pentium G3420, aby alespoň něco trhu nabídl.

Naopak tchajwanské TSMC chystá v roce 2022 spustit 3nm výrobuinformují DigiTimes. První komerční nabídka s 5nm se má objevit v první polovině příštího roku. Připomeňme také, že z Tchaj-wanu mizí odborníci na čipy a procesory, protože je kvůli ambicím o samostatnost přetahuje Čína.

Google Cloud začíná nabízet nové E2 instance v rámci Google Compute Engine. Jde prozatím o betu, VMs v E2 ale mají oproti N1 nabízet třetinové úspory a lepší TOC. Získat lze až 16 vCPU a 128 GB RAM. Nejbližší lokality jsou v Belgii a Nizozemsku.

BRAND24

Adobe kupuje firmu Oculus Medium. Jde o nástroj, který původně vznikl jako součást Oculusu ve Facebooku, který odprodej uskutečnil. Slouží k vytváření obsahu pro VR prostředí. Adobe z toho chce udělat univerzální software pro VR, který bude spolupracovat s jeho nástroji typu Photoshop, After Effects a dalšími.

Intel vydal LiDAR kameru RealSense L515, kterou označuje za nejmenší na trhu. Nabízí 23 milionů accurate depth pixels za sekundu a rozlišení 1024 × 768 při 30 FPS.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).