Hlavní navigace

Názor k článku 2500 knihoven bude odpojeno od internetu, SKIP se ptá, zda je možné věřit předsedovi vlády od Miloslav Sova - Ahoj Michale, byl jsi u toho když jsem před...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 2. 2012 2:01

    Miloslav Sova (neregistrovaný)

    Ahoj Michale,
    byl jsi u toho když jsem před 5 měsíci vyzval na konferenci operátory k zapojení do projektu. Projekt běží zhruba 4 měsíce. Připojilo se 79 operátorů, připojeno je 132 knihoven, mohlo by být okamžitě připojeno (kdyby projevilo zájem) dalších 457 knihoven. Od začátku ministerstvo kultury nejevilo o projekt zájem a SKIP se k projektu stavěl velmi vlažně.

    Všichni víme, že ani TO2 nepřipojoval všechny knihovny, ze cca. 6000 knihoven byla do projektu zapojeno 3200 knihoven a i tak to stálo daňové poplatníky 100 milionů Kč ročně (skutečná hodnota dodávaného připojení však byla cca. 18-20 milionů).

    Internet pro všechny je schopen v krátké době do projektu zapojit další operátory a věřím, že počet připojitelných knihoven je schopen do léta vystoupat k tisícovce.

    Problém je v tom, že knihovníci měli internet od státu zadarmo (i když nás to všechno stálo 100 milionů) a nic je nenutilo přemýšlet nad tím, že by mohli mít připojení od lokálního operátora skutečně zadarmo.

    Osobně jsem přesvědčen, že jsou lokální ISP schopni v krátké době připojit všechny knihovny jen musí knihovníci projevit také nějakou iniciativu. Lokální ISP nemohou obvolávat knihovníky a ptát se jich, jestli by nechtěli zadarmo připojit (i když někteří to skutečně udělali a dostalo se jim odmítavé odpovědi) Kdybych chtěl být hodně ošklivý - Internet do knihoven v podání státu se tak trochu podobal Internetu do škol.

    Takže asi tak. Internet pro všechny stále nabízí knihovníkům pomocnou ruku. Teď je míček na jejich straně.

    Miloslav Sova - předseda sdružení Internet pro všechny

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).