Hlavní navigace

3D tiskárny i laserová řezačka. V Brně otevřela komunitní digitální dílna FabLab

20. 4. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

FabLab navazuje na celosvětový řetězec, do tří let chce získat tisíc členů, kterým případně pomůže se startem jejich nového projektu.

V Jihomoravském inovačním centru v Brně (JIC) začala fungovat otevřená digitální dílna FabLab. Jde o celosvětový koncept komunitních prostor, kam se libovolně mohou hlásit členové a následně využívat věci, jako jsou 3D tiskárny, frézky, laserová řezačka, elektronika a podobně. „Pobočka“ FabLabu v Brně je první v Česku, na světě už jich je ale více než tisíc.

FabLaby musí splňovat několik základních pravidel, pak se ke značce může hlásit kdokoliv. Nejmenší pobočka je v Nizozemsku v jedné garáži, najdou se ale i prostory výrazně větší. Brno patří se 182 metry čtverečními k těm rozlehlejším. Vůbec první FabLab vznikl v roce 2001 na univerzitě MIT.

Brno si od FabLabu hodně slibuje, oficiálního otevření se zúčastnil i brněnský primátor či hejtman Jihomoravského kraje. Uvádí, že komunitní dílna má být další ze součástí inovačních aktivit, které se kraj a město snaží dlouhodobě budovat, mimo jiné právě kolem JIC.

Tisíc členů do tří let

Hlavní myšlenkou je vytvořit místo, kam může kdokoliv přijít pracovat na svých výtvorech. Je jedno, o co přesně jde a zda výrobek bude, nebo nebude mít komerční potenciál. Případný výstup v podobě podnikatelského nápadu je ale logicky vítaný a JIC je připraven pomoci možný nový podnik rozjet. Komunita kolem pak má ideálně vytvářet podnikavé prostředí a členové jsou vedeni ke sdílení informací, designů a podobně. A to i s dalšími FabLaby po světě. První projekty jsou k vidění zde.

Jak to v brněnském FabLabu vypadá? Podívejte se:

Vybavení v nové dílně vyšlo na tři miliony korun. Část financí přišla z rozpočtu kraje a částí přispěla společnost Honeywell, která má v Brně velké vývojové centrum a která patří k podporovatelům podobných moravských aktivit. Honeywell konkrétně vybavil elektro a IoT část dílny.

FabLab má do budoucna žít z členských příspěvků. K dispozici jsou tři měsíční tarify: učedník (149 korun měsíčně), tovaryš (499 korun) a mistr (999 korun). Nejvyšší tarif má výhodu v tom, že je dílna přístupná 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. V ceně není materiál (typicky náplň do 3D tiskáren). Ten si členové musí přinést, případně objednat – FabLab ho získává za velkoobchodní ceny a členům ho nabízí za lepší peníze.

„Do tří let bychom chtěli získat tisíc členů. Při tomto počtu se pak prostor provozně zaplatí,“ říkají Lupě zástupci FabLabu. Ambice jsou mimo jiné odvozeny od podobných aktivit v sousední Vídni. V Brně chtějí členy lákat i na pravidelné středeční prohlídky. S těmi už se začalo, prostory vidělo asi 150 lidí. Členů je aktuálně kolem šedesáti.

Průša i DeeRed

Po přihlášení projde člen zaškolením na jednotlivé přístroje, které jsou v dílně k dispozici. Dostane vlastní kartu s identitou, kterou pak pomocí bezkontaktní čtečky může daný stroj aktivovat. V rámci identity funguje řízení přístupů, takže není možné využívat přístroje, ke kterým člen nemá oprávnění.

Brněnský FabLab má několik sekcí. V jedné jsou k dispozici tři 3D tiskárny od Průši, jeden Ultimaker 3 a jeden velký model DeeRed od be3D (Y Soft). Využít lze také ruční trojrozměrný skener. Další sekce nabízí laserovou řezačku a CNC frézku, v mechanické dílně jsou pak věci jako akuvrtačky, brusky či rozvody stlačeného vzduchu.

BRAND24

Využít lze také řezací plotter a termolis a speciální uzavřenou oblast má dílna pro elektro a Internet věcí. Tam jsou čtyři stoly s pájkami, osciloskopy a další elektronikou typu Arduino či Raspberry Pi. V současné době členové nejvíce využívají laserovou řezačku. Kompletní vybavení je na webu a je pravděpodobné, že se do budoucna bude rozšiřovat.

FabLab každopádně není jedinou podobnou lokalitou v Brně. V Líšni funguje čistě komunitní Hobbylab zaměřený na práci se dřevem a kovem. Rozjela se také Industra Lab. To je hackerspace podobný pražskému Brmlabu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).