Hlavní navigace

64 kb/s za 499 měsíčně bez počítání!

29. 2. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Možná si myslíte, že informace z nadpisu je buď pouhou utopií, nebo v sobě skrývá háček velikosti lodní kotvy. Ve skutečnosti však jde o reálnou a velmi zajímavou nabídku připojení k Internetu po kabelové televizi, kterou od zítřka nabízí DattelKabel! Uživatelé v dosahu této nabídky už myslím nemají důvod váhat.

DattelKabel začal připojení k Internetu po své síti kabelové televize ve vybraných částech Prahy nabízet již na podzim minulého roku, důkladně jsme tuto nabídku probírali i na Lupě. Určitou bariérou však byl velmi komplikovaný ceník, který vycházel z objemu přenesených dat a přestože mohl být výhodnější oproti pevným linkám, klasické domácí uživatele, kteří pracují s dial-upem, mohl oslovit jen stěží. Nyní DattelKabel přichází s úplně novou nabídkou, kterou bych si osobně dovolil označit za převratnou. Jaké jsou důvody této změny se můžeme jen domýšlet, ale patrně to bude malý zájem zákazníků o původní službu.

Podle neoficiálních zpráv by od 1. března mělo připojení 64 kb/s vyjít na 499 korun měsíčně s tím, že objem dat není nijak omezen. Tuto informaci mi potvrdil také Petr Beneš, obchodní ředitel DattelKabelu. K ceně je ovšem třeba připočíst také dalších 99 korun za pronájem zvláštního kabelového modemu, který si sice můžete také koupit, ale vzhledem k jeho ceně je asi pronájem pro většinu lidí výhodnější. V nabídce jsou i vyšší kapacity připojení, nicméně přestože jsou finančně stále velmi výhodné, oproti 64 kb/s rostou ceny poměrně rázně. Stručný přehled cen je v následující tabulce:

Kapacita Cena s DPH
64 kb/s 499,–
128 kb/s 2 999,–
256 kb/s 4 999,–
neomezená (?) 9 999,–

Zvláštní poznámku si zaslouží poslední kategorie, která by měla přinášet neomezené připojení bez dalšího vysvětlení. DattelKabel zřejmě u ostatních služeb nějakým způsobem ořezává přenosovou rychlost, což v tomto případě nedělá. Jaká je však reálná rychlost jeho sítě bez ořezávání, a zejména jaká bude při běžném zatížení, je však otázkou.

Nabídka DattelKabelu zní velmi lákavě: každý, kdo tráví na Internetu trochu víc času, totiž na poplatcích Telecomu hravě odvede víc než pětistovku měsíčně, takže by se mu kabelové připojení mohlo vyplatit. Navíc v případě 64 kb/s varianty DattelKabel nabízí množstevní slevu: pokud si službu objednáte na čtvrt roku, máte měsíc zadarmo, pokud na půl roku, máte zadarmo měsíc a půl.

Na druhou stranu je zatím neznámou, jak rychlé toto připojení doopravdy bude: účastníci pilotního provozu vloni v létě si sice rychlost pochvalovali, to byla však ještě provoz takřka bez zákazníků. Podle Beneše je v současné době síť DattelKabelu připojena k GTS spojem o kapacitě 2 Mb/s, důležitá však bude i vnitřní infrastruktura. Rádi bychom tuto službu vyzkoušeli, pokud se nám to podaří, samozřejmě se s vámi o naše zkušenosti podělíme.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).