Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku 830 milionů korun pro podporu Internetu v ČR od radek - připojím svůj názor na to, jak by se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 8. 2005 20:05

    radek (neregistrovaný)
    připojím svůj názor na to, jak by se mohl šířit broadband.

    tvorbě obsahu bych žádné dotace nedával! to je socialismus na druhou.

    broadband už tu je v podobě kabelovek, ne? (2Mbit a více). Mohou si ho však pořídit jen někteří (město). Stejně tak s ADSL.

    takže když se na to podívám svým laickým okem, ve většině měst si lidé mohou koupit levné adsl nebo kabelovku (a ev. rychlý net, pokud chtějí) a jediným problémem jsou obce, jako třeba ta moje, kde na nás zbývá CDMA, drahé a nespolehlivé. Takže mě napadá, že peníze jsou potřeba jen na jakési "obecní internety" - tedy řešení přístupu na internet v obcích bez adsl a kabelovky v režii městských úřadů (např. wifi). Peníez na obsah?! ani náhodou.

    peníze pro samotné zřízení internetu v domácnosti (dotace na počítač a základní program připojení) by němělo řešit _broadband_ fórum .
  • 28. 8. 2005 17:19

    mestak (neregistrovaný)
    Myslim pane ze byste se velice divil olomouc je 100000 krajske mesto bydlim skoro ve stredu a kdyz se podivam na nabidku internetu chce se mi brecet videl sem i graf kolik lidi ma internet tak olomouc nebyl prilis na vysi.Jedina moznost mit tu internet je bud zlodejsky telekom s ADSL kde se to limity a ruznymi FUP jen hemzi ktere se hrde hlasi za broadband ale uvedomte si ze za par hodin vyuzivani teto rychlosti napr. sledovanim on-line videa stahovanim muziky atd. je proste pryc,nebo je tu take bezdrat jenze to je velice zradne tady je naprosta vetsina lidi na bezdratu a zarusenost je uz nesnesitelna obrovske vypadky packet losty,myslim ze pokud by byla dostupna opravdu levna surova konektivita pomoci optickych paternich siti nebyl by problem to ruznymi napr. 10GHz spoji "dovest" i do mensich mest.Myslim ze dotace by mneli smerovat hlavne k budovani velkokapacitnich optickych paternich siti a pronajimat poskytovatelum a ruznym skupinam za prijatelne ceny ale pouze tem kteri maji zajem tuto konektivitu vyuzit k poskytovani opravdu rychleho pripojeni dale by mnelo byt dotovano napr. zavadeni optickych pripojek primo do domu chapu ze je to velice nakladne a vetsina ISP sou se soucasnou situaci spokeji ale tyto naklady sou jendorazove a maji urcite budoucnost.
    Je mozno si vzit priklad i s ostatnich zemi kde je velice podporovano DSL dnesnim standardem tam sou pripojky o sirce napr. 2-8Mbit za velice prijatelnou cenu.Chce to ale porad konkurencni prostredi aby se udrzeli jen ti kvalitni ISP.Kdyz sem si napr. ja stezoval na kvalitu sveho pripojeni bylo mi sdleno cituji "pokud nejste s nasimi sluzbami spokojen nemusite u nas setrvat a prejit k jinemu poskytovateli" a mne nezbylo nez byt sticha protoze jina alternativa tu prilis neni :( .Obsahu je na internetu dostatek jen je nedostatek kvalitnich pripojeni takze neni vyhodne tyto obsahy ani prilis tvorit, neznam prilis poskytovatelu kteri by za prijatelnou cenu poskytovali napr. 2Mbity abych si mohl v klidu pustit video nebo vyuzit opravdu kvalitnich sluzeb VOIP nebo stahnout nejaky film.Doufam ze tyto penize nepoputuji k poskytovatelum poskytujicich nejake 64kbit. pripojeni a ti si ho jen pripisi na ucet postavi dalsich 10 AP ale pro zrychleni sluzeb nepujde ani koruna protoze proste pro ISP to zatim nebude vyhodne, ale ze se budete snazit o dotovani zavedeni opravdu rychleho a levneho internetu no a ja dal pojedu na 64kbitovem pripojeni v Olomouci a budu snit o prichodu opravdu dobre nabidky zatim se nemuzete divit ze do tohohle pripojeni prilis lidi nechodi.Asi sem si znicil klavesnici :)
  • 28. 8. 2005 21:57

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Pokud vim, tak zrovna v Olomouci ma bod pritomnosti minimalne pet paternich vysokorychlostnich siti :-) Myslim tim site, ktere jsou schopne na miste dodat pres 1 Gb/s. Takze v tom to asi nebude ...
  • 30. 8. 2005 22:44

    mestak (neregistrovaný)
    ano nespis mate pravdu vim ze je napr. na RCO paterka ale o jejich kapacitach nemam tuseni,tim padem ale nechapu proc tu enni zadny vetsi poskytovatel ketry by tu byl dominantni na trhu opravdu rychlim a kvalitnim pripojenim napr. UPC,karneval nebo netbox nebo 802 ... myslim ze potencionalnich zakazniku je tu dost ikdyz je to opet muj amatersky odhad nejaky hacek to mit ale urcite bude jiste je pro poskytovatele riskantni vynalozit takove investice nechapu to :( ale to placu na spatnem hrobe :-D toto tema s timto clankem nema nejspis moc spolecneho ale doufam ze se objevi nejaky navrh na dotaci na zavedeni nejakeho poradneho pripojeni hlavne ale ne uz bezdrat :-P 2.4GHz urcite ne.
  • 31. 8. 2005 12:15

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Posledni mile? :-)

    Nezalezi na tom, zda je u Vas dost klientu, ale zda-li jich nekde neni treba vic.

  • 2. 9. 2005 10:17

    prodigy (neregistrovaný)
    Trochu vlastní iniciativy. Inet nemusíš tahat jen přes wifi. Vyzkoušej optický spoj.Sežeň si 10 lidí a budeš mít připojení jako fík. Náklady rozlož na všech 10 lidí a jsi na ceně odhadem 300,-Kč. V paneláku to je ještě jednodušší.
    Taková města jako Olomouc jsou skutečně za vodou, jen to nechce jen brečet, ale taky něco sám pro to udělat.
  • 3. 9. 2005 15:00

    mestak (neregistrovaný)
    ano? a muzes byt konkretnejsi? rad bych si psolechl urcity navrhy takze ty navrhujes koupit si konektivitu od nekterehe poskytovatele rovnou z paterky a optikou je dovist k nam do panelaku? :) treba net4net chce za 2Mbity 10k to by nas prislo dost draho si myslim, dal jak si predtsavujete ze bysme tu optiku z paterky sem natahli??? stejne by to muselo jit wifi nedokazi si predstavit jak taham opticky kabel kvuli 2Mbitum pres cely mesto :-D
  • 6. 9. 2005 7:50

    prodigy (neregistrovaný)
    nemluvím o optickém kabelu, mluvím o optickém pojítku např. Ronja. Proč budeš hned odebírat 2M?? Kolik Vás je?Nás je 40 a máme 1,5M a bohatě to stačí. Je několik způsobů jak to můžeš udělat:

    Vemeš si ADSL s dobrou agregací (je to sice dražší, ale dobrý pingy)a roztaháš UTP po paneláku pro kamoše který do toho chceš zatahnout. Stačí Ti odhadem 5-7 lidí a jseš na 300,- Kč za jednoho. (Levnější vstupní náklady)

    Nebo si vezmeš lajnu od nejbližšího providera a optickým pojítkem ho dotáhneš na střechu baráku. Roztahneš utp pro panelák a na střechu mrskneš APino (wifi) pro ostatní, kteří nejsou v paneláku. Budeš se divit, ale postupně se ti síť bude rozšiřovat. (Dražší vstupní náklady)

    Doporučuji Ti sednout si s kámošema co chcou inet a založit neziskovku a máš to legální.
  • 6. 9. 2005 7:54

    prodigy (neregistrovaný)
    Napiš mi na email kde bydlíš (ulici). Mám v Olmiku kámoše. A napiš mi na jaké rychlosti chceš být.
  • 31. 8. 2005 19:01

    mestak (neregistrovaný)
    Nejaky FTTH by neskodilo :) pekne optickej kabel az do bytu pripadne pro vchod.Jinak nechapu, zakaznici o dobry net jsou uplne vsude ale ve vetsich mestech s vysokym zalidnenim je jich samozrejme nejvic a pro poskytovatele idealni nevim, jiste si vetsi kabelove televize a jini poskytovatele delali studie o urcitych lokalitach ,zavery neznam ale celkem by mne zajimaly podminky podle mne idelani pokud prijde nejaky kvalitni poskytovatel a udela tu infrastrukturu s vysokou propustnosti bezdrat by se tu prilis nechytal vyhody optiky ci kabelu sou zrejme zvlastne s mistnim rusenim nic krome neho tu neni dale rikal ste ze konektivita pateri je tu dostatecna ja napr. tet s bezdratem ani nepamatuju odezvu nizzsi nez 600ms a packet lost je porad u 10% sami uznate ze jet na takovem internetu je o nervy :-D a kdyz slysim ze nekde v roznove pod radhostem budou davat optiku a 10Mbit. za litr nuti mne to k zamysleni jestli je tam treba vic zakazniku v pomeru na urcitou oblast nez tu :)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).