Hlavní navigace

Dost už bylo Visty

22. 1. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Když si otevřete libovolný mainstreamový online časopis o IT, nemůžete si nevšimnout jedné věci. Hlavním tématem jsou dlouho očekávaná, s nadšením vyhlížená, toužebně volaná a zasvěceně komentovaná Windows Vista.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Čekání na nový systém z dílny Microsoftu bylo dlouhé a firma tak celkem úspěšně ještě před oficiálním uvedením rozpoutala úžasnou vlnu popularity. Na webech, v tištěných časopisech, v auditoriích je to „Vista tohle, Vista tamto, Vista tohleto“. I když systém ještě oficiálně nevyšel, už nyní jsme jím úspěšně přeVistováni.

Bývalý síťový, dnes linuxový gigant, společnost Novell, se patrně pod tlakem oné „dobrovolnické“ kampaně rozhoupala k protitahu. Protitahem má být web, který porovnává nová Windows Vista se starším, loni vydaným produktem SuSe Linux Enterprise Desktop (SLED).

Prozatím se zde nachází pouze zárodek obsahu a je dost pravděpodobné, že Novell bude na své prezentaci ještě nějakou dobu pracovat. V každém případě je ale o zábavu postaráno a je tady přinejmenším určitá šance, že by se mohla sžírající monotematičnost zpravodajství o IT v poslední době přerušit. Výroky, že zákazník může použitím operačního systému od Novellu získat 90 procent funkcí z Windows Vista za pouhopouhých deset procent jejich ceny, jsou sice k diskuzi, ale na druhé straně se konečně našel někdo, kdo se s Vista pokouší polemizovat. Pánové z Novellu by to mohli ještě trochu „přikrmit“.

BRAND24

Například by nebylo špatné, kdyby si zaplatili reklamu právě na těch serverech, které do nekonečna omílají přednosti redmondského systému asi tak, jako to dělá Microsoft na serverech o Linuxu. Také by nebylo špatné, kdyby zaplatili nějaké demonstranty a jali se s reklamními prospekty svého produktu postávat na ulicích, uzavírat hraniční přechody, či případně jinak překážet v dodávkách konkurenčního softwaru.

Ale bez legrace. Pokud děláte totéž, co většina zájemců o informatiku dnešní doby, a hltáte každý další článek ze zákulisí tak očekávaných Windows, určitě se na porovnávající web podívejte. I kdyby slibovaná rovnice 90 = 10 neplatila, je hezké, že se aspoň trochu naboural stereotyp, kdy něco, co nikdo ještě pořádně neviděl a nemůže si to ani koupit, je vlastně všude, zatímco obdobná a stávající technologie zajímá jen odborníky nebo fanatiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).