Hlavní navigace

A je hotovo. Senát schválil regulaci hazardu včetně blokování webů

27. 5. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vláda nakonec protlačila svůj návrh i horní komorou a zákon putuje k podpisu prezidentovi. Včetně paragrafů, které dávají ministerstvu financí do rukou novou moc.

Skóre 42 senátorů pro schválení, žádný proti a 23 se zdrželo hlasování (a 16 bylo nepřítomných). To je výsledek projednávání zákona o hazardu v horní komoře Parlamentu. Jak hlasovali konkrétní senátoři, se můžete podívat na webu Senátu. „Zábavná“ je i rozprava, ve které vystupovali obhájci i zastánci normy (tady je stenozáznam).

Neprošel ani pozměňující návrh na vyřazení paragrafů 82 a 84, zavádějících cenzuru ze zákona, a neprošel ani návrh, aby o zákazu webů rozhodoval soud. Cenzurní paragrafy podpořila většina senátorů vládní koalice a KSČM. 

Během odpoledního projednávání vystoupili především kritici cenzury internetu. Proti blokování webů se kromě tradičních odpůrců vyslovil třeba i senátor Zdeněk Škromach. Zbytek zákona zůstal komentáři v podstatě nedotčen.

„Skutečně se nejedná o cenzuru internetu. Jsme první vláda po sametové revoluci, která našla odvahu připravit tyto revoluční a dlouho potřebné zákony a nahradit tak právní úpravu, která už před dvaceti pěti lety byla považována pouze za prozatímní,“ bránil zákon předkládaný svým resortem Andrej Babiš.

V průběhu projednávání bylo ale zřejmé, že se minimálně díky dopisům voličů, senátoři seznámili s řadou nových internetových fenoménů. Jako třeba VPN nebo proxy. „Lidé z branže mi vysvětlovali, že blokování půjde jednoduše obejít, ale popravdě, moc jsem to nepochopil,“ pousmál se senátor Václav Láska

Se svým komentářem přispěchali i dlouhodobí kritici zákona – Piráti. „Je smutné, že jsou někteří takto vysoce postavení politici v Senátu ve světě technologií docela ztraceni. O tom svědčí řada jejich výroků nejen v rámci rozpravy, ale i mimo Senát. Nezbývá nám, než se obrátit na Ústavní soud,“ tvrdí šéf strany Ivan Bartoš

Naopak Andrej Babiš vstoupil do debaty pamětihodným prohlášením: „Jestli existuje nějaký podrobný návod, jak to obejít, my o tom nevíme. Pokud je takový návod, tak fajn potom. Kde je tedy problém? Potom to, co navrhujeme, pokud to někdo říká, my si myslíme, že není takový návod, že to je dezinformace. To se samozřejmě ukáže.“

Ve skutečnosti se už objevují i stránky, na kterých jsou návody, jak budoucí možnou cenzuru obejít. Senátoři se ale ptali: Budou blokovány i weby, které dávají návod, jak blokaci obcházet? Otazníky tak zůstávají. 

Česká pirátská strana po hlasování oznámila, že plánuje zákon napadnout u Ústavního soudu. „Je smutné, že jsou někteří takto vysoce postavení politici v Senátu ve světě technologií docela ztraceni. O tom svědčí řada jejich výroků nejen v rámci rozpravy, ale i mimo Senát. Nezbývá nám, než se obrátit na Ústavní soud,“ informoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

O ústavní stížnosti mluvili už před hlasováním také zástupci iniciativy Přichází cenzor. Podle ústavního právníka Marka Antoše (je zároveň majitelem firmy Internet Info, která je vydavatelem Lupy – pozn. redakce) se bude iniciativa zřejmě snažit přesvědčit skupinu senátorů, aby návrh na zrušení zákona podali sami. Taková stížnost má podle něj větší šance na úspěch, než když ji podají dotčení občané.

Náklady pro poskytovatele

Už ve středu se proti připravovanému zákonu, respektive proti jeho cenzurním částem, před budovou Senátu demonstrovalo. K demonstraci svolané iniciativou Přichází cenzor se připojilo přes 180 firem a organizací, včetně například silného Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Iniciativa bude fungovat i v případě, že Senát zákon schválí. V podstatě se tak Babišovu ministerstvu povedlo sjednotit celou IT scénu, což tu minimálně šestnáct let nebylo. Podle šéfa CZ.NIC Ondřeje Filipa chce iniciativa hlídat další ministerstva. "Je zde možnost, že prolomíme určitou hranici. Jakmile něco takového zakážeme, je možné, že přijdou další úřady, které budou mít zájem blokovat další jevy,“ tvrdí Filip.

Problém je s pasáží, ve které se definuje povinnost blokovat webové stránky na základě seznamu určeného ministerstvem financí. To dává podle kritiků, a to především ze strany internetové scény, ministerstvu možnost cenzurovat internet. 

Své varování před možnými dopady normy přinesl minulý týden i správce tuzemské domény CZ.NIC. Varoval hlavně před tím, že návrh vůbec nepočítá s náklady, kterými by blokování zatížilo poskytovatele připojení. 

UX DAy - tip 2

„Může se jednat o stovky miliónů až miliardu korun, neboť vybudování efektivního systému k blokování konkrétních webových stránek představuje něco velice podobného tomu, co již několik let budují v Číně,“ cituje prohlášení také technického ředitele sdružení NIX.CZ Adama Goleckého.

Minulý týden ale přinesl závan optimismu. V Senátu návrh totiž narazil ve dvou ze tří výborů. Hospodářský výbor i ten pro veřejnou správu schválení zákona nedoporučovaly. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).