Hlavní navigace

A obrazovky zčernají…

28. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Necítím se být profesionálním novinářem, ale někdy se z titulu toho, co jsem vystudoval, za své kolegy opravdu upřímně zastydím. Třeba u ptačí chřipky, u smrtící jednokolejky, u pohaslých Windows.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Nechci začínat přehlídkou odkazů, byly by jich mraky. Stačí třeba tento (Lidovky.cz). Minulý týden, jak jste si nemohli nevšimnout, proletěla mediálním světem zpráva o tom, že Microsoft „vypne“ nelegální kopie Windows Vista. Byla všude; v televizi, v rozhlase, v novinách, v časopisech, na Internetu. Uživatelé s pirátským systémem dostanou měsíc na zakoupení licence, a pak je bude čekat jen černá obrazovka (respektive pravidelně černající obrazovka, řekla serióznější média) a nefunkční počítač (řekl bulvár).

Gratuluji tímto Microsoftu a přeji šéfovi českého PR, případně tomu, kdo nápad využít lačnosti novinářů po krvi ke zvýšení prodeje Windows vymyslel, k postupu a k zasloužené dovolené v Karibiku. Bohužel současně se neméně upřímně stydím za novináře, dokonce i novináře z některých IT médií. Ano, za ty, kteří jsou tak s odpuštěním jednodušší, že agenturní zprávu sežrali i s navijákem a vytiskli, často pod svými vlastními jmény. Dovolte mi ovšem, abych se pokusil oddělit zrno od plev.

Microsoft nedávno pomocí své služby Update zpřístupnil českým uživatelům dlouho očekávaný SP1 pro Windows Vista. Balíček představuje akumulaci záplat plus pár vylepšení. Mimo jiné přichází s detekcí dvou nejznámějších metod cracku. Když si SP1 nainstalujete na pirátský systém, aniž byste tato vylepšení nejprve ošetřili, Windows neprojdou následnou kontrolou pravosti. Následovat by měl přechod do časově omezené aktivace a pak do omezeného režimu. V něm systém blokuje některé funkce, každou hodinu mění pozadí na černou a vůbec nutí člověka k zakoupení licence. Ochrana je vlastnost SP1, a pokud onu pirátskou kopii Windows neinstaloval, případně neudržuje, úplný diletant, je v podstatě vyloučeno, aby někomu obrazovka skutečně zčernala. Teď novinářská verze. Na všechny nelegální uživatele Windows Vista se jako osud řítí pohroma nefungujícího systému. Nijak tomu neutečete, nic s tím neuděláte, nikde se neschováte. Jsme Borgové, budete asimilováni.

BRAND24

Výsledek? Určitě pozitivní. Nelegální uživatele Windows Vista plni strachu utíkají do obchodů pro OEM licence Windows Vista Home Premium a žádají technickou podporu o vysvětlení, jak je nainstalovat ze stávajících Ultimate, aniž by ztratili data. Tržby Microsoftu skokově vzrostou, míra pirátství se stejně nárazově sníží. Jupí.

Poraženým nejsou ti chudáci, kteří ušetřili za Visty a teď platí. Dobře jim tak, měli do počítače dát o dva tisíce navíc a nic by je nepostihlo. Poraženými jsou novináři, kteří bez znalosti věci, bez nejmenší informace, strojovým kopírováním něčí zprávy posloužili jako (bezplatné!) a neuvěřitelně efektivní reklamní médium. Měli by si uvědomit vážnost a důsledky své profese. A přestat dělat podobné vylomeniny, ať už jde o černající Windows, nebo třeba o nárazem hrozící kometu. Dámy a pánové, styďte se. Stydím se za vás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).