Hlavní navigace

A vítězem se stává -- Pragonet

15. 1. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Výsledek veřejné obchodní soutěže na uzavření smlouvy o dodávce systému pro decentralizované řešení správy národní domény byl nejočekávanější událostí konce minulého roku. Ovlivní mnohé, především pak cenu doménového jména a povede k vytvoření kvazi konkurenčního prostředí. Na kolik CZ.NIC nové řešení přijde a změní se vůbec něco?

Výsledek veřejné obchodní soutěže na uzavření smlouvy o dodávce systému pro decentralizované řešení (tzv. systém více registrátorů) správy národní domény, kterou vypsal její správce, sdružení CZ.NIC, byl nejočekávanější událostí konce minulého roku. Současné uspořádání, kdy jediným registrátorem bylo samo CZ.NIC, bylo často terčem kritiky ze strany registrátorů domén, kteří si od decentralizovaného řešení slibovali příjem z rozdílu mezi velkoobchodní cenou, za níž by domény nakupovali u CZ.NIC a maloobchodní cenou, za kterou by je prodávali uživatelům. Nástrojem této kritiky se obvykle stávala nevýhodná smlouva, jíž mělo CZ.NIC uzavřenu s technickým správcem národní domény, společností KPNQwest.

Nabídky se oproti očekávání – a okázalým prohlášením – sešly nakonec tři: firmy GTS, jejíž součástí nyní KPNQwest je, Pragonet a PVT. Valná hromada 19. prosince nakonec dala přednost návrhu Pragonetu z důvodů, které se pokusím ve stručnosti shrnout. Nebyla to nabídka nejlevnější, nejlacinější měla PVT, jenže její návrh údajně nebyl technicky dopracován, zkrátka měl své mouchy. Nabídky GTS a Pragonetu byly přibližně na stejné technické úrovni, návrh Pragonetu byl lacinější. Je to popsáno velmi zjednodušeně, hodnotících kritérií byla řada a nabídky se dokonce podávaly ve variantě pro odkoupení a variantě pro outsourcing, aby společnosti byly nuceny rozkrýt své náklady.

Decentralizované řešení správy národní domény začne fungovat v září letošního roku (registrátoři dostanou podklady v červnu) a bude je provozovat Pragonet za měsíční poplatky, které budou variabilní, avšak jejich výše by měla být přibližně o 30 procent nižší než v současné době. Pokud tedy CZ.NIC vyplácí KPNQwest ročně za technickou správu národní domény .cz 85 procent příjmů, ačkoli s vypršením smlouvy došlo k úpravě, nyní by to plus mínus mohlo být okolo 50 procent. Na rozdíl od současného stavu nebude samotný DNS „vlastnit“ technický správce, ale bude majetkem CZ.NIC, které jej za devět milionů korun koupí. Tím by měl být systém ochráněn například v případě, že by byl na Pragonet vyhlášen konkurz.

Systém více registrátorů bude pracovat tak, že registrátoři – a podmínky pro jejich výběr dosud nejsou stanoveny – nakoupí od CZ.NIC za velkoobchodní cenu domény a budou je za maloobchodní cenu předprodávat uživatelům. Rozdíl obou cen by měla (teoreticky) určit konkurence na trhu. Výhodou nového řešení je, že platby mezi velkými registrátory a CZ.NIC budou probíhat v kratších než ročních periodách, třebaže jejich minimální délka nebyla dosud zvolena. To umožní registrátorům nabídnout doménu na různé časové období. Velkoobchodní model (včetně cen) zatím není definitivně určen. Jisté pouze je, že v prvním údobí nebudou mít registrátoři množstevní slevy, ty by měly přijít až s odstupem času.

Velkou neznámou decentralizovaného řešení je Last Resort Registry (LRR), jehož konečná podoba patrně ovlivní mnohé. Jedná se o místo, kde se budou na začátku nacházet domény převedené ze starého řešení a kde se rovněž ocitnou domény, pokud by některý z velkých registrátorů zkrachoval, domény jeho zákazníků se „zachytí“ v LRR. LRR bude fungovat jako běžný registrátor, ovšem za odlišnou cenu. Resp. v současné době je na stole několik variant od toho, že by zůstala zachována současná cena až po její xnásobek. Udržení současné ceny by ovšem znamenalo, že řada (zejména firemních) zákazníků by zůstala u CZ.NIC, protože by jim bylo lhostejné, zda za doménu zaplatí 600 nebo 800 korun ročně.

BRAND24

Měsíční bakšiš vyplácený Pragonetu se dle neoficiálních materiálu, které mám k dispozici, skládá z měsíční ceny za outsourcing softwarové a hardwarové části 1.080.741 korun, měsíční ceny za podporu 696.500 korun a taxativní sumy za každou doménu umístěnou v LRR, která je třísložková a odstupňovaná podle počtu domén. Za současného stavu by vycházela na 36 korun za doménu. Takže 21 milionů má Pragonet jistých a další záleží na tom, jaké budou nastavené ekonomické podmínky v LRR, tj. zda se uživatelům vyplatí odtamtud odejít. Kdyby v LRR zůstalo 20 tisíc domén, znamenalo by to pro Pragonet osm milionů korun, 60 tisíc domén 24 milionů korun atd. Z tabulky mi ovšem přišlo, že se tak nějak počítá spíše s vyššími hodnotami.

Závěrem malou paranoidní vložku. Na celé věci mi připadá zvláštní, že subdodavatelem Pragonetu je GTS. GTS mi však včera neposkytlo ani informaci o rozsahu řešení, které pro Pragonet dodává, ani informaci, kdo je jejich vlastním subdodavatelem. Bylo by proto docela dobře možné, že v konečném důsledku budou národní doménu spravovat titíž lidé, jako doposud. Tj. ICZ.

Přinese systém více registrátorů změnu k lepšímu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).