Hlavní navigace

Adam Skotnický (TCP Cloud): Prodej firmy za miliardu jsme dohodli za 14 dní

22. 9. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Šéf české firmy TCP Cloud, kterou před pár dny za skoro miliardu koupil americký Mirantis, přibližuje další plány.

Americká společnost Mirantis před několika dny za téměř miliardu korun koupila TCP Cloud, pražskou firmu původem z Písku. Její spoluzakladatel a šéf Adam Skotnický v rozhovoru pro Lupu mluví o prodeji, vztahu s dotovaným projektem Technologické centrum Písek, plánech na rozšiřování vývoje v Praze a budoucnosti IT.

Když jsme spolu v minulosti mluvili, tak od vás často zněly narážky na Mirantis, že už je to takový moloch a že vy jdete mnohem rychleji a pružněji dopředu. Teď vás Mirantis za miliardu koupil. Co se stalo?

Stalo se přesně tohle, byli jsme lepší a rychlejší, tak nás koupili (smích). I sám výkonný ředitel Mirantisu přiznal, že jsme je v některých technologiích předběhli o rok. Předběhli jsme je fundamentálně, oni jeli takovou tu klasickou enterprise IT věc – vymysleli krabičku a prodávali krabičku. My jsme říkali, že krabičky neexistují, jsou mraky malinkých segmentů a my jsme udělali framework na to, jak vše spojit. Navíc jsme neříkali, že jsme jen OpenStack firma. Říkali jsme, že budujeme privátní cloudy, máme technologie jako Kubernetes a další, děláme toho více.

Proč jste ale na takový obchod kývli? Budete teď tedy součástí té větší, pomalejší firmy.

Je vidět, že se teď Mirantis mění. Vyměnilo se kompletní vedení, firma se chce vydat novým směrem. TCP Cloud byl v jednání s několika investory, kteří by do nás vložili peníze na další rozvoj. Byla to kombinace Čechů a Američanů, měli poměrně velkou částku, abychom mohli expandovat a vybudovat obchod. Na začátku roku jsme se rozloučili s dosavadním obchodem, protože nefungoval tak, jak jsme si představovali. Měli jsme zákazníky, reference, stabilní technologii a chtěli jsme se rozrůst.

No a v tu chvíli přijel CTO Mirantisu s tím, že by nás chtěli koupit. V našich TCP Cloud tričkách jsme se ho se složenýma rukama ptali proč (smích). Odpověděl, že jsme jim začali lézt do zelí a že naše technologie má budoucnost a že ji chtějí. Pak jsme se začali bavit a během dvou týdnů bylo rozhodnuto.

Adam Skotnický, TCP Cloud a Mirantis
Autor: Jan Sedlák

Adam Skotnický, TCP Cloud a Mirantis

Takže vaší motivací bylo dělat věci ve větším a dostat se k velkým projektům?

V podstatě hned jsme se například dostali k velké video-on-demand službě ve Spojených státech, odbavuje terabajt tekoucí sítí za sekundu, ze satelitů do VoD zařízení. To jsou případy, které bychom rádi dělali. Stačí se podívat na reference Mirantisu a u nich a dalších teď budeme také.

A není pro vás problém, že jste ztratili firmu a nezávislost?

Je to tak. Ale reálně jsme byli ve zlomu, kdy to rozjet ve větším. Kvůli investici bychom část nezávislosti ztratili tak jako tak. Do firmy bychom vzali poměrně hodně peněz. Doposud jsme jeli jenom z vlastních peněz, z toho, co jsme si vydělali. Začali jsme s prvním zákazníkem, což bylo AVG, a od té doby jsme přidávali další. Co jsme vydělali, jsme utratili. Nějaký vstup jsme potřebovali. Sami jsme neměli kam se posouvat. Rozhodli jsme se jít tímto směrem, protože Mirantis je stále ve své oblasti hlavní silou. A uvědomují si, že už to není jenom o OpenStacku a kudy musí jít.

Když jste vyjednávali tu investici, o jaké částce byla řeč?

Bavili jsme se zhruba o čtvrtině toho, co jsme dostali za akvizici.

Tak to by ale možná investice firmu ocenila na víc než miliardu, nebo ne?

S těmi valuacemi je to takové složitější. U nás třeba v tom, že děláme služby, software je open source. Ale Mirantis obecně dal částku, která hodnotě firmy odpovídala, spíše přihodili něco navíc.

Jak velký podíl jste chtěli odevzdat za tu investici?

Asi třetinu.

Teoreticky byste tedy při dalším kole investice dostali ještě více a ve výsledku by tedy hodnota firmy z tohoto pohledu měla být větší než miliarda…

Asi by to bylo víc. Ale reálně, spolu se průběžně potkáváme a víte, jak fungujeme – jsme technické typy. Řídit aktuální počet lidí je těžké, ale to jsme ještě zvládali. Ale řídit 150 lidí na několika místech na světě, to už je hodně těžké. Důležitá věc je, že v Mirantisu budeme fungovat jako zásadní komponenta. Takže obchod není jenom o penězích.

Jaké jste před prodejem měli tržby?

Mohu říci, že kdyby se hodnota při prodeji měla počítat takovým tím standardním způsobem, že se násobí zisky a podobně, naše cena v tomto ohledu byla výrazně posunutá nahoru (smích). Tržby uživily firmu, mohli jsme létat na OpenStack Summity, mohli jsme postupně najímat lidi, ale nemohli jsme globálně expandovat. Ale vyjednávání o koupi bylo výrazně jednodušší, protože jsme generovali byznys.

Adam Skotnický, TCP Cloud a Mirantis
Autor: Jan Sedlák

Adam Skotnický, TCP Cloud a Mirantis

Pojďme ještě rozebrat vaší historii. Začínali jste jako součást dotovaného Technologického centra Písek (TCP), což vám lidé pořád předhazují.

Byli jsme součástí TCP, já byl zaměstnanec, jako junior jsem tam dělal na datovém centru. To jsme dělali tři roky, pak jsem se zbavil svého juniorského statusu. Následně jsme s Radovanem Polanským, který tehdy TCP vedl, začali řešit cloud. Přesvědčili jsme Jaromíra Grégra jako investora, aby nám na to dal nějaké peníze. To už nemělo nic společného s evropskými penězi. Chtěli jsme díky cloudu budovat nějakou přidanou hodnotu zprovozněného datacentra.

Grégr stojí za RG Investment, které vybudovalo Technologické centrum Písek, na které dostalo dotaci. My jsme byli tým, který v rámci evropského projektu dělal datové centrum. Pak jsem se vyčlenil a měl jsem na starosti cloud. Začalo vznikat malé oddělení, kterému se začalo říkat cloud team. Vzali jsme jednoho člověka z Písku, který tehdy pracoval u jednoho lokálního providera, a pak z IBM jako student přišel Jakub Pavlík. To byl počátek TCP Cloudu.

Dělali jsme cloud, spálili jsme se na Microsoftu, tak jsme to začali dělat na open source technologiích. Pak AVG o naše služby projevilo zájem. Přesvědčil jsem investora, že je třeba TCP Cloud vyčlenit, že je třeba spin-off. RG Investment založilo novou společnost TCP Cloud, a.s. My jsme tam jako zaměstnanci přišli. A od dotovaného Technologického centra Písek jsme si nadále pronajímali služby datacentra za peníze.

Získali jste v nové firmě podíly?

Ano. RG Investment mělo většinový podíl.

Takže jste i vy přišli k nějakým penězům. Co teď s nimi?

Vzhledem k tomu, že nemáme skoro žádný čas, tak nevím. Ale samozřejmě, že se život asi nějak změní, ale to teprve poznám, nebo možná ne (smích).

A co třeba plány na investice do enterprise IT mladých firem? V tomto oboru v Česku v podstatě chybí investoři, kteří by měli know-how. Mnoho z nich o SaaS či enterprise IT umí jen mluvit.

Jsme teď ve fázi, kdy je všechno divoké. Musíme se v nové firmě etablovat, zjistit co a kde a jak. Uvidíme.

Budete si nadále v Písku pronajímat služby datacentra?

Ano. Děláme na tom všechno. Je dobře postavené a nastavené.

Co přesně budete mít v Mirantisu na starost, co budete dělat?

Moc se toho pro nás nemění, budeme dělat to samé jako doposud. Mění se to, že dostaneme vlastního viceprezidenta, který už se sem přestěhoval. Budeme prakticky nová divize. Zatím se nám pořád říká TCP Cloud a vše je poměrně divoké. Tým zůstává, kanceláře dokonce zvětšujeme. Zůstáváme v Karlíně a stěhujeme se do celého prvního patra té samé budovy, máme nějakých tisíc metrů čtverečních.

Kolik lidí hledáte?

Asi šedesát, hodně techniky. Klidně studenty, všechny, co chtějí dělat nové věci a velké projekty. U nás je možné se dostat k zajímavým věcem, mladé studenty klidně pošleme na projekt do Spojených států, když se chytí a jsou dobří. Díky Mirantisu můžeme držet i konkurenční hladinu platů.

Vaše role a role spoluzakladatele Jakuba Pavlíka teď bude jaká?

Zůstáváme na našich pozicích, jsme přímo pod viceprezidentem. Řešíme, co jsme řešili. Jde o technické věci, produkty, jak se co má dělat a dávat dohromady.

Slíbil vám Mirantis nějakou nezávislost? Nebojíte se, že vás jednou udusí korporátní systém?

To je samozřejmě možné. Ale Mirantis se nějakým způsobem mění a i my jsme součástí té změny. Proto si nás koupili. Ale samozřejmě je možné, že za tři roky to bude jinak. Mirantis má také své plány, je to jedna z největších rozjetých firem této doby, má už tisíc zaměstnanců, takže nějaké to klasické IPO a podobně je ve hře. Ale máme teď poměrně velký hlas v tom, jak co dělat.

Máte jako zakladatelé nějaký bod ve smlouvě, že musíte určitou dobu ve firmě zůstat? Často bývají nastavené dva roky.

Existuje nějaký motivační plán (smích).

Jaká je teď pozice Mirantisu na trhu?

Je podle mě vnímaný jako jednička v OpenStacku, měl nějakou obchodní strategii a tu teď mění. Mohu mluvit z pozice, kterou jsme vídali u zákazníků. Mirantis měl produkt, který byl hezký na instalaci, ale už to dál moc nefungovalo. To je to, proč nás koupili. Viditelně chtějí vylepšit to, co dělají.

TCP Cloud na OpenStack Summitu.
Autor: TCP Cloud

TCP Cloud na OpenStack Summitu.

Tomu, co teď děláte, se začíná říkat infrastructure-as-a-code, infrastruktura jako kód. Šlo by to více přiblížit, proč je to tak zajímavé a proč se tímto směrem vydávají Google a mnozí další?

OpenStack je v podstatě shluk mnoha prvků, které se dávají dohromady. Když jsme je chtěli dát dohromady a nabízet něco konzistentního jako produkt, vyvinuli jsme na to model, o který tady jde. Umíme kontinuální integraci a dodávat nové a nové technologie. Umíme replikovat sestavení, buildy kódu. Stavíme aplikace přímo z kódu, uděláme vazbu a strom a to dodáme.

Teď používáte OpenStack, Kubernetes a podobně. Co bude další?

Přestává to být relevantní, to je důležité. Je to úplně jedno. Dřív byl důležitý hardware, pak virtualizace, pak cloudová vrstva. Ta také přestane být důležitá, protože bude stabilní dost na to, aby ji nikdo neřešil. Půjde o to, co bude nad tím. Co je další krok. Veřejný cloud už tyto principy zná, ale privátní ještě moc ne. Tam pořád ještě běží databáze, blbosti od Oraclu a podobné věcí. Privátní cloud dorovná ten public a začne se to používat stejně.

Oracle a další mají pořád nějakou pozici u velkých klientů. Znamená to tedy, že i u nich už nastává nová éra? Půjdou teď velké firmy směrem, kterým říkáte?

Záleží na týmu, který je v té dané firmě, vůbec to není otázka technologie. Takové ty věci, jestli je milion transakcí rychleji zpracovaných o pět setin sekundy, jsou irelevantní. To je otázka, která nemá žádný smysl. Přístup je jiný. Svět legacy IT jsou firmy jako VMware, Oracle, Microsoft a další a ty se v tomto ohledu nehýbou vůbec. Nové firmy jako PayPal, Netflix a další už na tyto věci kašlou, nepotřebují je. Mají lidi, kteří jsou schopní postavit pro ně nové technologie.

Jasně, ale legacy IT firmy stále mají značnou sílu. A pořád bude dost šéfů IT, kteří si řeknou, že koupí VMwaru nebo Oraclu nic nezkazí.

Asi tak v 70 procentech společností sedí přesně takový šéf IT. Je to o těch lidech. Ale jakmile jsou ve firmě tři lidi, kteří to chtějí dělat nově, je to kritická masa, která už dokáže prosadit změny. Je jasné, že to bude trvat. Je to i o kultuře společnosti, firemních procesech. Kolem softwaru se obalují vrstvy lidí a procesů a tohle měnit je těžké. A tomu rozumím. Ale začíná to být nahrazováno.

A jak moc relevantní tento nový přístup může být? Open source firmy výhody ukazují dlouho, ale třeba Red Hat má roční tržby dvě miliardy dolarů, kdežto takový Microsoft je na mnohonásobcích.

Bude to trvat roky. Microsoft se také nedostal k těmto objemům ze dne na den. A samozřejmě, že některé velké firmy přežily, ale také padaly. Záleží, jak se přizpůsobují. Moloch je důležitý, protože drží peníze v rámci trhu. Firmy jako Mirantis, SUSE, Red Hat postupně nabírají na síle. I takové Cisco už se začíná klepat, protože nechytlo vlnu a budou se muset přizpůsobit, nebo něco vymyslet.

Nicméně zákazníci, kteří nasazují Mirantis, pravděpodobně nemají pouze jedno prostředí, ale běží tam vedle toho i další věci.

UX DAy - tip 2

Samozřejmě. Představa, že se všechno překryje jednou vrstvou, je nesmysl. Běží vedle sebe spousty věcí, je to nějak poskládané dohromady.

Rád bych také řekl, že už ani my nemusíme být ti, co myslí úplně nejvíc dopředu. Určitě už jsou i modernější věci. Nové projekty už rostou s předpokladem toho, že to, co děláme my, co považujeme za inovativní a všude to cpeme, ty jiné firmy předpokládají, že už to bude. Dnes si aplikace definují vlastní infrastrukturu pod sebou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).