Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku ADSL asi zlevní. Bude se ale rozvíjet? od noname - Dovolím si (snad poprvé v životě) s panem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2004 10:11

    noname (neregistrovaný)
    Dovolím si (snad poprvé v životě) s panem Peterkou naprosto nesouhlasit. Z článku vyplývá, že nižší ceny se Telecomu nevyplatí. Já si naopak myslím, že by se naprosto nevyplatily vyšší ceny. Uvědomte si, že Telecom za 12 měsíců dokázal získat pouhých 20 tisíc zákazníků, z nichž naprostá většina navíc přišla během prvních tří měsíců jako early-adopters. V posledních měsících to přibývalo rychlostí někde okolo 500-1000 zákazníků měsíčně.
    Přitom ale musel živit velký ansámbl lidí a kupoval 200 tisíc dalších portů.
    Teď si představte, že by se ceny nesnížily - co by se stalo? Díky novým portům by přibylo pár nových zákazníků, jinak by ale nějaký extra nárůst nebyl. Takže když budu extrapolovat současné přírůstky a ať nežeru - vynásobím je dvěma, tak by tu v příštím roce bylo 200 tisíc portů, ale jen 40-50 tisíc zákazníků.
    Nyní ale nárůsty zákazníků vzrostou a to myslím velmi výrazně (už teď má jen jeden alternativní operátor měsíčně více než měl předtím celý telecom). Takže myslím zcela není nereálné dosáhnout cíle 100 tisíc zákazníků do konce tohoto roku a do května příštího řekněme minimálně 120 tisíc.
    A protože většina nákladů je fixních, tak 2,5-3 násobný počet zákazníků při 60-90% ceně je myslím větší úspěch.
    Samozřejmě, není to tak jednoduché - budou tam i nějaké synergické efekty, na druhou stranu možná některé firmy opustí pevné linky a půjdou na ADSL. Ovšem z dlouhodobého hlediska by to imho stejně nebylo udržitelné.
  • 6. 5. 2004 12:47

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Podle me to vedi i nekteri lide v Telecomu. Otazka zni: vedi to i Ti, kteri rozhoduji? :-) (a nemusi to byt Standa Gross, staci mi, kdyz to bude vedet predseda predstavenstva :-) )
  • 6. 5. 2004 16:16

    Martin (neregistrovaný)
    Problem ADSL nespociva v cenach ale v kvalite sluzby, v okamziku kdy telecom nabral Early Adopters, tak zavedl agregaci a tito uzivatele kteri vytvari verejne mineni presvedcily zbytek populace o tom ze ADSL je nekvalitni ze je lepsi pouzivat jine technologie.

    Takze telecom musí přijít s plánem jak znovu přesvědčit Early adopters že ADSL je lepší než dostupné alternativy, což bude mnohem dražší než kdyby telecom neblbnul s agregaci a splnil očekávání uživatelů už před rokem. (PS spozdenej nastup ADSL znamena stratu nekolik Miliard Kc ( strata trzeb diky pomalemu rozjezdu ADSL + snizeni trzniho podilu v hlasovejch sluzbach....)

    PS Podle mně je šance na druhej nastup ADSL takovy ze se
    1)spoji DVB-T & ADSL tj. CTc bude prodavat zakaznikum krabicky s HD ktere budou pres ADSL nahravat TV program a podle preferenci uzivatele nahravat z DVB-T programy ktere uzivatele zajimaji. v USA je to velkem oblibena vec, a CTc by byl schopen prezit i lobbing NOVY a spol. Stejne spousteji DVB-T tak proc k tomu nepridat dalsi funkce :)
    2) Zacne se propadovat online hrani aby se vytvorila nova moda. Tj. je potreba upravit ADSL aby se po nem dalo vubec hrat, a nabidnout lidem hry na bazi predplatneho.
  • 12. 5. 2004 22:21

    @Tonda (neregistrovaný)
    PS Podle mně je šance na druhej nastup ADSL takovy ze se
    1)spoj...

    tak to je sci-fi jako krava, jestli nesledujes reklamy, ti kokoti JESTE DNES nabizeji ISDN :)))
    oni jsou schopni tak maximalne toho dialupu. Modlim se za bluetone. Jak jsem videl vcera reklamu na eurotel internet a to logo velke zlute svine u toho, chtelo se zvracet.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).