Hlavní navigace

ADSL: ČTÚ, Tiscali, chat a pravda o limitech

17. 9. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Včerejší den přinesl hned několik zajímavých událostí kolem ADSL. ČTÚ vydal tiskovou zprávu k problematice ADSL propojení. Generální ředitel Českého Telecomu chatoval s veřejností. Tiscali se přidala k Nextře a GTS a nebude zpoplatňovat nadlimitní data. A kde se vůbec vzaly objemové limity u nových verzí ADSL? Chcete se dozvědět pravdu?

Události kolem ADSL nabíraly i během včerejška výrazný spád. Zřejmě nejvýznamnější je tisková zpráva, kterou včera pozdě odpoledne vydal regulátor. Týká se jeho očekávaného rozhodnutí v otázce propojení a asi nepotěší ty, kteří doufali v brzké rozuzlení – nejpozději k 19. září, jak avizovala společnost Contactel. Regulátor k těmto informacím uvádí:

Ve všech správních řízeních Český telekomunikační úřad postupuje v souladu s procesním postupem upraveným zákonem č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád), ve znění pozdějších předpisů, pokud zákonem č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, není stanoveno jinak. Předpokladem vydání rozhodnutí je přesné a úplné zjištění skutečného stavu věci, a za tím účelem je Český telekomunikační úřad povinen opatřit si veškeré dostupné podklady.

Až sem nic nového, jen konstatování výchozích faktů. To podstatné teprve následuje:

Tvrzení společnosti Contactel s.r.o. v její tiskové zprávě ze dne 2. září 2003 nemá oporu v žádném vyjádření Českého telekomunikačního úřadu a je pouze vyjádřením názoru této společnosti. Ve správním řízení vedeném se společností Contactel s.r.o., jako jedním z účastníků řízení ve věci propojení sítí pro služby využívající technologii ADSL, Český telekomunikační úřad pouze v souladu se zákonem o správním řízení účastníky řízení informoval, že lhůta pro vydání správního rozhodnutí byla správním orgánem II. stupně prodloužena do 19. září t.r. za účelem provedení dalšího dokazování (získání podkladů pro rozhodnutí od účastníků řízení). Toto sdělení správního orgánu nelze v žádném případě vykládat tak, že v uvedený termín bude rozhodnuto, ani jakým způsobem správní orgán rozhodne. V závislosti na nutnosti provedení dalších důkazů a získání všech relevantních podkladů od účastníků správního řízení totiž výše uvedená lhůta nemusí být konečná.

Takže shrnuto: současná lhůta sice skutečně je do 19. září, ale nejásejte: ještě může být prodloužena. Proč?

Český telekomunikační úřad samozřejmě považuje řešení požadavků některých alternativních telekomunikačních operátorů na propojení jejich telekomunikačních sítí se sítí společnosti Český Telecom, a.s. za zásadní otázku z hlediska dalšího rozvoje ADSL služeb v České republice. Jeho postup při rozhodování však musí procesně vycházet z přesného a úplného zjištění skutečného stavu věci, tak aby jeho rozhodnutí bylo věcně správné.

Regulátor již dříve naznačoval, že nemá od Českého Telecomu dostatek podkladů, a že ty chybějící získává jen obtížně a pomalu. Zajímavou shodou okolností je, že právě včera odpoledne byl na problematiku propojení dotazován, na svém veřejném chatu, i generální ředitel Českého Telecomu Gabriel Berdár (plné znění). Odpovídal takto:

Otázka: „Proč se ČTc tolik brání propojení, když se podle jejich tvrzení stejně alternativní operátoři propojí na stejném místě, jako jsou připojeni dnes. Jaký v tom je háček po tech. i právní stránce?“
Odpověď:"Český Telecom se nebrání propojování, naopak hlavním účastníkům telekomunikačního trhu – operátoři a regulátoři (ČTU a ÚOHS) předkládá a diskutuje návrhy směřující k větší liberalizaci telekomunikačního trhu v České republice tak, aby odpovídali (sic) zákonným principům.

Takže ani Český Telecom se prý propojení nebrání. Kdo tedy? Kde a proč to vázne? K tomu směřovala další otázka:

Otázka:"Když se nebráníte propojení, jak jste odpovědel, tak proč dohody se všemi alternativními operátory Contactel, COL, Tiscali skončily na mrtvém bodě a všichni museli požádat ČTÚ aby rozhodnul tento spor?
Odpověď:To není pravda.

Zajímavé. Mým informacím to neodpovídá. Ale možná jde jen o jinou interpretaci pojmu „mrtvý bod“ a o jiné chápání toho, zda jednání skončila nebo ještě pokračují. Ani diskutujícím na chatu se to však nezdálo, a tak padla (a byla zodpovězena) i následující otázka:

Otázka:"Takže ještě jednou!! Není pravda, že Contactel, COL a Tiscali požádali o propojení už na jaře a dodnes se s vámi nedohodli???
Odpověď:Není definitivní rozhodnutí.

Teď už víme, z vyjádření regulátora, že definitivní rozhodnutí nemusí být ještě ani k 19. září.

Jak je to s objemovými limity?

V kauze objemových limitů přinesl včerejšek další firmu, která se jala platit nadlimitní data za své zákazníky. Jde o společnost Tiscali, která se v příslušném oznámení vyjadřuje i k časovému horizontu tohoto kroku:

Pro uživatele Tiscali ADSL Prima/Prima Plus bude do konce roku v měsíčním poplatku za tuto službu zahrnut neomezený objem přenesených dat. Na rozdíl od zákazníků Českého Telecomu jim nebudou účtována data měsíčně přenesená nad limit 10 GB nebo 20 GB. Společnost Tiscali věří, že se jí podaří prodloužit svou nabídku neomezeného objemu přenesených dat rovněž v roce 2004, pokud to umožní ekonomické podmínky.

Takže už máme na trhu tři poskytovatele, kteří se rozhodli obrátit argumentaci Českého Telecomu (o nutnosti zpoplatnit uživatele, aby se všichni chovali tak, jak mají, a neomezovali se navzájem) a tento svůj názor podpořili dokonce výdaji z vlastní kapsy.

Když už jsem u Tiscali (jeho nová nabídka ADSL je zde), to také přišlo se samoinstalačními balíčky. Chce nabízet dva:

  • s ADSL modemem s USB rozhraním, za 2690 korun
  • s ADSL modemem s routerem, za 2990 korun

Kde je pravda?

Zpět ale k objemovým limitům. Otázky, které padaly na chatu s Gabrielem Berdárem, se týkaly i této problematiky. Jedna z nich se dotýkala i sporu o to, „kdo by měl být zlý“:

Tipy C

Otázka:"Nemys­líte, že limitovat přenos dat je typ regulace, který by měl být v plné kompetenci ISP?
Odpověď: Nemyslíme si to.

Zajímavé jsou i následující dvě otázky, týkající se způsobu, jakým se objemový limit vůbec zrodil:

Otázka:"Je pravda, že Vy sám jste byl jedním z největších zastánců a prosazovatelů zavedení datových limitů u ADSL?
Odpověď:Tato rozhodnutí nejsou o osobních preferencích. Jejich cílem je zajistit pro všechny uživatele telekomunikačních služeb stejné podmínky pro jejich užívání, při definovaném poměru cena/výkon.

Otázka:"Jak jste dospeli k cislum 10/20 GB pro limit prenos dat? Nezda se Vam to v dnesni dobe graficky preplacanych webu a velikosti software/driveru trosku malo?
Odpověď:K těmto číslům jsme dospěli na základě reálných statistik provozu stávajících zákazníků služeb ADSL.

Možná ale, že ve skutečnosti bylo všechno úplně jinak. Ještě včera odpoledne mi přišel následující vtípek, který na úryvku vnitrofiremní korespondence naznačuje, jak to (možná) bylo doopravdy:

From: Senior manager ADSL
To: Junior manager ADSL
Subject: Nova podoba ADSL

hele, tak uz je to jasny, ten novej starej
tam chce limit 10 nebo 20 GB!
Je to pekna blbost, ale co rekne nejvyssi sef,
to plati …

Senior manager

>-----Original Message-----
>From: Gabriel Berdar, generalni reditel
>To: Senior manager ADSL
>Subject: Re: Nova podoba ADSL
>
>Zrychlete ho 3×, cenu nechte stejnou.
>Jo a s tou agregaci, tu taky nechte stejnou.
>Uz tak je vysoka vic nez dost. Aby se to moc
>nezpomalovalo, nejak omezte pocet pocitacu,
>ktere lze pripojit na jednu pripojku.
>Dejte tam nejaky limit, treba 10, nebo 20.
>G.B.
>
>>-----Original Message-----
>>From: Senior manager ADSL
>>To: Gabriel Berdar, generalni reditel
>>Subject: Nova podoba ADSL
>>
>>Sefe, jak mame navrhnout to nove ADSL?
>>

Sledovali jste včerejší online chat Gabriela Berdára?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).