Hlavní navigace

ADSL od Telenor Networks zrychluje na 4 Mbit/s

21. 4. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Telenor Networks začíná nabízet ADSL linky přes LLU s rychlostí až 4 Mbit/s za velice příznivých podmínek, čímž nejen překonává nabídku Českého Telecomu, ale zdatně konkuruje i kabelovkám. Zároveň dále rozšiřuje pokrytí ústředen, chce do konce roku mít pokrytí více než jednoho milionu linek a dosáhnout na českém trhu s ADSL čtyřprocentního podílu.
Zhruba před rokem začal testovací provoz xDSL služeb Telenor Networks (TN) nabízených přes LLU, tedy přes zpřístupnění místní smyčky, dovolující na drátech pronajatých od Českého Telecomu (ČTc) provozovat jiné služby, než ČTc standardně nabízí. V průběhu roku se přidal také druhý konkurent ČTc, České Radiokomunikace (ČRa), které nyní stejně jako Telenor Networks nabízí DSL služby přes LLU, a to jak velkoobchodně, tak přímo pod vlastní značkou Bluetone (v případě Telenoru nabízí služby koncovým zákazníkům sesterská společnost Nextra a obchodní partneři, nikoliv přímo Telenor Networks).

Po prvním roce fungování LLU (komerčně se začalo nabízet někdy v červnu) má TN zhruba 1500 zákazníků xDSL služeb připojených přes LLU, z toho velmi výrazná většina používá ADSL služby. TN tak má na celkovém trhu s ADSL v ČR podíl něco přes jedno procento – což sice není příliš, ale ani to není za stávajících podmínek zas tak málo, zhruba se splnilo očekávání firmy. Poskytování služeb přes LLU má proti nabídce ČTc řadu úskalí a obecně se služby přes LLU začaly i v zemích bývalých patnácti zemích EU více rozjíždět až v loňském roce, což velmi úzce souvisí s cenou za LLU. Například ve Francii, které patří první místo v počtu LLU linek používaných k vysokorychlos­tnímu připojení k Internetu (a druhé místo v podílu LLU na celkovém počtu ADSL přípojek), ještě na začátku loňského roku bylo takto realizováno deset procent všech vysokorychlostních přípojek. Na konci roku 2004 to bylo již 25 procent (většina přes částečný unbundling, plné LLU se ve Francii používá ve velmi malém počtu případů). Podle údajů francouzského regulátora ART je evropský průměr použití LLU pro DSL služby šest procent (v roce 2004, v roce 2003 to byla tři procenta) s tím, že řada zemí je v procentuálním vyjádřením na tom stejně, případně i hůře něž ČR (k onomu jednomu procentu od TN je nutné připočítat také služby, které poskytuje přes LLU druhý operátor, ČRa).

V současné době je dle údajů TN pokryto osm měst s různým procentem pokrytí linek: Praha – 76 procent, Brno – 57 procent, Ostrava – 70 procent, České Budějovice – 32 procent, Plzeň – 49 procent, Hradec Králové – 28 procent, Liberec – 71 procent, Pardubice – 38 procent. Celkem je instalováno zhruba 66 DSLAMů a v dosahu těchto DSLAMů je 765.000 linek, tedy zhruba 25 procent telefonních linek v ČR. Do konce roku 2005 chce TN mít v dosahu svých DSLAMů více než milion telefonních linek, mimo to zvažuje rozšíření o další lokality, například Karlovy Vary, Ústí nad Labem či Zlín – ovšem to je zatím ve stádiu plánování. Informace o plošném pokrytí a o dostupnosti dle telefonního čísla najdete na stránce TN.

Mimochodem, podle odhadu obchodního ředitele TN, Jiřího Nykodýma, chce TN obsadit do konce roku zhruba čtyři procenta trhu s ADSL a předpokládá, že na konci roku 2005 bude v ČR zhruba 250.000 přípojek. To je poměrně konzervativní odhad, který bude znamenat, že ČR nadále zaostává za vyspělou Evropou, ovšem při současném pohledu na nabídku ADSL českého dominantního operátora není asi až tak nerealistický. Uvidíme, zda prodej ČTc do rukou zahraničního majitele nepřinese větší tlak na zvýšení penetrace.

Jedním z důvodů, které podle všeho brání vyššímu zastoupení ADSL služeb přes LLU, je náročný proces převedení linky od ČTc k jinému operátorovi, tedy samotné zpřístupnění. V současné době jsou procesy v ČTc nastavené tak, že převod prostě nelze realizovat bez přerušení funkčnosti připojení přes ADSL na zhruba jeden týden. To si samozřejmě řada zákazníků, intenzivně využívajících připojení k Internetu, rozmyslí – a z jejich řad se pravděpodobně bude rekrutovat většina zájemců o přechod k jinému operátorovi s jinými službami. Snad se podaří dotlačit ČTc k tomu, aby byl schopen spravovat procesy ve svých sítích na úrovni 21. století a podobné operace se daly vyřešit v řádu desítek minut, nikoliv několika dní.

Druhou oblastí, ve které ČR zaostává za vyspělým světem, je cena zpřístupnění smyčky – ve Francii stojí za silným růstem připojení přes částečné zpřístupnění právě nízká cena této služby, stejně tak nyní ve Velké Británii zažívají velký boom těchto služeb na velmi dostupné cenové hladině. Bohužel v ČR se již rok čeká na nové cenové rozhodnutí, které Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neustále i přes opakované přísliby odkládá a nahrává tak do karet ČTc.

ADSL konečně konkurencí pro kabelovky

Jako určitou odpověď na současný vývoj ADSL i kabelových služeb přinesl TN výrazné zrychlení dosavadních služeb – ve všech třech kvalitativních segmentech (lišících se primárně dle agregace – 1:40, 1:20 a 1:4) nabízí tři rychlosti připojení. Nejpomalejší je 1024/256 kbit/s, střední rychlost je 2048/256 kbit/s a nejrychlejší 4096/384 kbit/s, což je nejrychlejší nabízené ADSL v ČR. V oblasti připojení pro SOHO (Small Office, Home Office – agregace 1:20) a firemní zákazníky (1:4) jsou nabízeny ještě dodatečné varianty, umožňující kromě datového provozu také přenos i několika hlasových okruhů přes VoIP. Mimochodem se dá očekávat cenový pohyb také u služeb postavených na technologii SHDSL.

Jelikož TN své produkty nabízí pouze svým obchodním partnerům (mezi které patří například Czech On Line, eTel, Contactel, GTS Novera, SkyNet či Tiscali) a s ohledem na své partnery ani nezveřejňuje cenové podrobnosti jednotlivých nabídek, není známo, jak si stojí tyto služby ve velkoobchodní oblasti v porovnání s nabídkou ČTc nebo ČRa. Ovšem koncové ceny založené na nových produktech již představila společnost SkyNet, takže můžeme porovnávat jak s nabídkou jiných ADSL služeb, tak například s kabelovými společnostmi.

Mimochodem, trošku kuriózní informace o samotném zrychlení: TN samozřejmě musel tyto rychlosti otestovat na své infrastruktuře na „živých“ uživatelích, a tak na jednom DSLAMu bylo skutečně provedeno zrychlení na zmiňované 4 Mbit/s. Ač se jednalo o relativně málo zákazníků, nezůstalo to bez povšimnutí a poměrně rychle se informace přes diskusní fóra rozkřikla mezi ostatní, takže se o zrychlení spekulovalo ještě před tím, než jeden ze zákazníků TN, SkyNet, vyšší rychlosti opravdu ohlásil.

SkyNet novinky oznámil v pondělí (ovšem objednávky se začnou realizovat až od příštího pondělí, tedy 25. dubna, kdy TN služby oficiálně spustí) a cenová nabídka pro domácí zákazníky je docela zajímavá: nejnižší tarif FlexiDSL Super 1:40 s rychlostí 1024/256 stojí 649 korun (včetně 10 GB limitu pro stažená data), dvoumegabitová linka přijde na 869 korun (rovněž 10 GB limit) a čtyřmegabitové připojení stojí s 20 GB limitem 1190 korun bez DPH, ovšem bez jakéhokoliv limitu pouze 1290 korun bez DPH. Podrobnosti o všech nabídkách najdete na stránkách věnovaných Sky FlexiDSL.

BRAND24

To je velice slušná konkurence jak pro ČTc, který svůj Internet Expres Optimal v pilotním provozu s rychlostí 1 Mbit/s nabízí za 799 korun bez DPH, ale i pro kabelové připojení. Například UPC nabízí chello light s rychlostí 1024/128 kbit/s za 654 korun bez DPH a chello plus na 4096/512 kbit/s, ovšem s aplikací FUP po přenesení 40 GB, za 1410 korun bez DPH.

Novinky od Telenor Networks a jeho obchodních partnerů tak mohou znamenat další impuls pro rozvoj českého ADSL – velkým mínusem je, že bohužel pouze pro některé zákazníky v pokrytých lokalitách, ale konkurenční tlak na ČTc bude jistě znamenat pohyb celé nabídky směrem dolů. Telenor Networks se zatím díky samotné technologii LLU, resp. nákladům s ní spojeným, nemůže stát masovým operátorem pro levné připojení, ale nabídky ve středním a vyšším segmentu jsou dobré. Uvidíme, jak zareaguje Český Telecom po 31. květnu – zda bude dále prodlužovat pilotní provoz své služby, nebo zda přijde s něčím novým, konkurenceschop­nějším a zda se rovněž nehnou ledy v úřadu staronového předsedy Davida Stádníka.

Je pro vás nabídka Internetu přes LLU zajímavá?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).