Hlavní navigace

ADSL už je, ale ještě není

30. 5. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Český Telecom již na českém trhu začal nabízet své služby ADSL. Tvrdí ale, že ještě nejde o řádný komerční start, nýbrž jen o "regionálně omezený testovací provoz", který by měl otestovat hlavně ekonomické a provozní aspekty nabídky. Alternativní operátoři to považují za pokus zlikvidovat konkurenci a ustavit nový monopol v širokopásmových službách.

Včera, 29.5.2002, Český Telecom konečně představil své ADSL služby. Jejich ceny se na první pohled příliš neliší od spekulací, které se již delší dobu objevovaly v tisku (např. i zde na Lupě) – alespoň pokud jde o výši měsíčních paušálů a celkový záměr zpoplatňovat objem přenesených dat.

Jak ukazuje následující tabulka, Český Telecom pouze zvýšil limit zahrnutý přímo do pravidelného poplatku a zlevnil data přenesená nad něj. K dnešním měsíčním paušálům si však musíte připočítat ještě alespoň 100 korun měsíčně za pronájem ADSL modemu (ve verzi s routerem pak 500 korun měsíčně).

Spekulace Realita
IOL Platinum 256/64 Měsíční paušál 1.560,– 1.900,– (+100 korun)
Objem dat v ceně 50 MB 500 MB
Za 1 MB dat navíc 5,– 3,–
IOL Platinum 512/128 Měsíční paušál 2.800,– 2.800,– (+100 korun)
Objem dat v ceně 300 MB 1 GB
Za 1 MB dat navíc 4,– 2,50
IOL Platinum 1024/256 Měsíční paušál 7.500,– 7.500,– (+100 korun)
Objem dat v ceně 800 MB 3 GB
Za 1 MB dat navíc 4,– 2,25
IOL Platinum 256/64 NL Měsíční paušál 25.000,– není v nabídce
Objem dat v ceně neomezeně

Významnou změnou je absence „flat tarifu“, bez omezení přenesených dat (tj. IOL Platinum 256/64 NL). Ačkoli jej Český Telecom již dokonce oznámil v Telekomunikačním věstníku z konce února (viz zde), nyní jej nenabídl. Nejspíše se obával srovnání s vyspělejšími zeměmi, kde je takovéto připojení poskytováno v úrovni do přibližně 2.000 korun.

Za sebe si dovolím vyjádřit názor, že s takto vysokými (snad až nehorázně vysokými) cenami za služby ADSL Český Telecom díru do světa neudělá.

Podrobnější popis služeb IOL Platinum najdete v zítřejším článku.

Testujeme, testujeme…

Zdaleka největší úpravou oproti všem očekáváním je ale statut služeb ADSL, které Český Telecom včera představil. Tvrdí totiž, že nejde o „ostrý start“, ale teprve o „regionálně omezený testovací provoz“. Jeho cílem má být:

Zmapovat zájem ze strany zákazníků, otestovat spolupráci s dodavateli obsahu a důkladně se připravit na komerční spuštění služeb ADSL.

Český Telecom již přitom jeden „testovací provoz“ (či „pilotní projekt“) měl, a dokonce jej několikráte prodlužoval, ale prý to byl pilot technický, zatímco nyní jde o pilot ekonomický, který má prověřit hospodářské a provozní aspekty zavádění služeb ADSL. Český Telecom si tak vlastně na zákaznících zkouší, co a jak si může dovolit, co se mu vyplatí a co ne, či jak dobře bude něco fungovat. Tomu bych jako zákazník rozuměl, pokud by mi Český Telecom na rovinu řekl, jak dlouhé toto testování bude, jaká budou „pravidla hry“ odlišující testovací provoz od skutečného komerčního, i jaký efekt z toho budu mít coby účastník testování – zejména kolik bude co stát během testovacího provozu a kolik v komerčním, jaká budou pravidla pro přechod mezi oběma statuty atd. Pak se mohu svobodně rozhodnout, zda se stanu dobrovolným pokusným králíkem nebo nikoli.

V současné nabídce služeb ADSL Českého Telecomu jsem ale žádné specifické informace k testování nenašel. Přímo na tiskové konferenci jsem se ptal alespoň na to, zda když vstoupím do určitého smluvního vztahu s poskytovatelem, za nyní zveřejněných podmínek (pro testovací provoz), jestli budu mít nějaké garance toho, jak to bude vypadat během komerčního provozu – abych se například neuvázal na určitou minimální dobu k odběru dané služby, která se po přechodu na komerční provoz pro mne stane neúnosnou. Odpověď byla jen velmi neurčitá v tom smyslu, že Český Telecom neočekává výraznější změny cen.

Musel jsem se podívat až do smluvních podmínek na webu Internet OnLine (Všeobecné podmínky pro poskytování veřejné telekomunikační služby IOL Platinum), které říkají, že smlouva se uzavírá na dobu neurčitou (není-li stanoveno jinak), s výpovědní lhůtou jeden měsíc. Cena za poskytované služby se řídí platným ceníkem, jehož případné změny budou oznámeny uživateli písemně, nejméně s dvouměsíčním předstihem. O nějakém testovacím režimu zde není ani slovo.

Pokud jde o přívlastek „regionálně omezený“, za něj vděčí testovací provoz tomu, že nabídka je zatím ohraničena jen na části Prahy, Brna a Ostravy. Celkem je zde rozmístěno na 50 tzv. DSLAMů (zařízení DSL Access Multiplexor), schopných připojit stovky až tisíce uživatelů ADSL. Jejich počet by se měl postupně zvyšovat, a s tím by se měla zvětšovat i dostupnost ADSL v dalších lokalitách. Do konce letošního roku by to prý mohlo být až 100 měst. Jak na včerejší tiskové konferenci zaznělo v diskusi, náklady Českého Telecomu na plošné zavedení ADSL se nepohybují v řádu stovek milionů korun, ale rovnou celých miliard korun.

Zneužití dominantního postavení?

Velmi vyhraněný názor mají na včerejší krok alternativní operátoři, kteří již dříve kritizovali Český Telecom za to, že se chystá zneužít svého dominantního postavení – tím, že uvede své služby ADSL na trh, nedá konkurenci šanci je nabízet také, a sám obsadí nejlukrativnější části trhu (viz článek A DSL nebude – II). To se nyní fakticky stalo, neboť Český Telecom uvedl své služby ADSL na trh a začal „nabírat zákazníky“. Konkurentům však ještě nenabídl přístup k této službě skrze velkoprodej služeb (wholesale), jak po něm tito požadovali – s poukazem na to, že ještě není hotov ekonomický model. S alternativními operátory chce Český Telecom teprve začít jednat, prý již byla dohodnuta i první schůzka na půdě Asociace provozovatelů veřejných telekomunikač­ních sítí.

Alternativní operátoři včera v návaznosti na oznámení Českého Telecomu vydali společnou tiskovou zprávu, podle které:

BRAND24

Vnímají tento krok jako pokus Českého Telecomu ustavit nespravedlivým způsobem monopolní pozici na nově se rodícím trhu širokopásmových komunikací a vyhnout se konkurenci.

Dále vysvětlují že,

Český Telecom deklaruje tuto ryze komerční aktivitu zaměřenou selektivně na nejlukrativnější část trhu jako „pilotní“ projekt, a to ve zjevné snaze zdržet nástup konkurence a vyhnout se případným námitkám konkurenčních subjektů a ÚOHS.

V závěru pak uvádí, že dopisem ze včerejšího dne požádali Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o zásah a vyzvali oba úřady, aby v mezích svých pravomocí s okamžitou platností nezákonný projekt zastavily a zahájily vyšetřování. Se svým protestem se alternativní operátoři hodlají obrátit i k Evropské komisi v Bruselu, neboť shledávají že „monopolistický přístup Českého Telecomu je v příkrém rozporu s pravidly a zásadami kladenými Evropskou unií na kandidátské země“.

Považujete způsob uvedení ADSL služeb Českým Telecomem za zneužití jeho dominantního postavení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).