Hlavní navigace

ADSL: zrychlení ze 192 na 64?

19. 6. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

[Oživeno] Nová podoba ADSL služeb, začíná nabírat jasnějších kontur. U variant Basic by měl konečně zmizet dashboard i NAT. Objevit by se mohly rovněž samoinstalační balíčky. Ovšem s avizovaným zrychlením to vypadá jako špatný vtip: bude datový limit, a po jeho vyčerpání ADSL zpomalí na 64 kbit/s.

Vzpomínáte si ještě, jak před časem regulátor porovnal ceny ADSL v České republice a v zahraničí, a vyšlo mu, že v České republice dostáváme „za hodně peněz málo muziky“? Následoval důrazný apel od ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, aby se:

Do léta situace změnila v tom smyslu, že se změní buďto cenové podmínky, nebo se změní kvalita nabízené služby, a to zásadním způsobem.

Český Telecom vcelku promptně zareagoval příslibem zvýšení rychlosti:

Na dnešní tiskové konferenci uvedl výkonný ředitel pro řízení produktů Českého Telecomu Miloš Mastník, že v průběhu letošního léta představí Český Telecom nové služby založené na technologii ADSL s rychlostí připojení již od 512/128 kbit/s.

Navíc s přípodotkem, že nejde o reakci na Vladimíra Mlynáře, ale o dlouhodobý záměr samotného Českého Telecomu (viz ČTK):

Podle Mastníka firma záměr zvýšit rychlost základní nabídky během roku oznámila již při zavádění služby v únoru a nesouvisí s výzvou ministra informatiky Vladimíra Mlynáře z minulého týdne.

Jaká by mohla být realita?

Příslib Českého Telecomu zvýšit rychlost ADSL nyní začíná nabírat zřetelnější kontury. Děje se tak na půdě stále ještě probíhajícího Fóra pro vytáčený přístup k síti Internet, kde již mnoho měsíců (od loňského října) jednají tři zúčastněné strany (Český Telecom, alternativní operátoři a platforma ZUI, zástupci uživatelů Internetu), pod patronací regulátora a APVTS. Na tomto fóru padla řada návrhů, z nichž některé zase hned zapadly, zatímco jiné se zkoumaly podrobněji. Velmi nedávno (10. června) však Český Telecom přišel s vlastním návrhem, který jakoby stavěl zcela na zelené louce a téměř nenavazoval na nic, co se za dlouhé měsíce na fóru projednávalo. Jde o návrh poměrně komplexní, zahrnující jak dial-up, tak i ISDN a v neposlední řadě i ADSL. Samozřejmě je to návrh jedné strany, koncipovaný z jejího pohledu, který se nemusí shodovat s pohledy, požadavky a zájmy ostatních stran. Za platformu ZUI (Zástupci uživatelů Internetu) mohu konstatovat, že se zásadně rozchází jak s našimi požadavky, tak i s tím, jak jsme interpretovali přísliby samotného Českého Telecomu ohledně zvyšování rychlosti ADSL – natolik, že považujeme za potřebné seznámit s podstatou těchto návrhů veřejnost. Jde totiž stále jen o návrhy, a reakce veřejnosti může výrazně ovlivnit to, zda je Český Telecom dokáže prosadit či nikoli. O co tedy jde?

Zásadní změny v oblasti ADSL se mají týkat verze Basic (podle velkoobchodní nabídky Českého Telecomu), tj. přípojek o rychlosti 192/64 kbit/s a 320/128 kbit/s. Jejich rychlost Český Telecom skutečně chce zvýšit, a to ze 192/64 na 512/128 kbit/s, a ze 320/128 na 1024/256 kbit/s. Ceny by se přitom neměly měnit.

Navíc má zmizet problémový dashboard, a odstraněn má být i zbytečný NAT (překlad IP adres, Network Address Translation). U všech verzí přípojek poskytována pevná (statická) IP adresa. Uvolněn také bude trh s koncovými zařízeními – což znamená, že jednotliví poskytovatelé budou moci nabízet zákazníkům i jiné ADSL modemy a další zařízení (např. kombinace ADSL modemů a routerů), za ekonomických podmínek, které si určí sami. Na řadu by měly přijít také tzv. samoinstalační balíčky (tj. soupravy se zařízením a návodem, podle kterého by si zákazník sám zřídil své připojení a nepotřeboval by k tomu technika).

Potud tedy samé dobré zprávy. Kde je ale druhá strana mince?

Současně se zvýšením rychlosti u dosavadních přípojek 192/64 a 320/128 kbit/s, které zrychlí na 512/128 a 1024/256 kbit/s, Český Telecom plánuje zavedení objemového limitu na přenesená data. Ten by měl být odstupňovaný podle druhu přípojky: dosavadní přípojka 192/64, zrychlená na 512/128 kbit/s, bude mít limit 10 GB dat, zatímco dosavadní přípojka 320/128 kbit/s, zrychlená na 1024/256 kbit/s, bude mít limit 20 GB. Zda jde o limit na přenos dat, počítaný jen v jednom směru nebo v obou, není v tuto chvíli jasné, ale nejspíše to není moc důležité – určitě se týká downstreamu, který bude nutně výrazně převyšovat nad upstreamem.

Co se ale stane poté, kdy uživatel vyčerpá uvedený datový limit?

Podle odpovědí Českého Telecomu na upřesňující otázky ZUI by to mělo být tak, že uživatel si buďto připlatí (přikoupí další objem dat), nebo mu přenosová rychlost klesne na 64 kbit/s.

Šikovné, že. Úkol „zvýšit rychlost“ by jistě byl prezentován jako splněný, skokem ze 192 na 512 kbit/s. Následný pád rychlosti na 64 kbit/s, po vyčerpání datového limitu, by už různá srovnání a přehledy nejspíše ani nezaznamenaly. Navíc nejde ani o přípojku s omezeným objemem přenesených dat, protože i po vyčerpání datového limitu funguje dál – byť rychlostí blížící se (shora) rychlosti dial-upu. Takže „statisticky“ bychom si asi polepšili – ale praktický efekt pro uživatele si dovolím hodnotit jako přesně opačný. Navíc by se tím posílil tlak na uživatele, aby si pořizovali „vyšší“ (ale také adekvátně dražší) přípojky, dnes na hodnotách 256/64 kbit/s, 512/128 kbit/s a 1024/256 kbit/s. Těch by se žádné změny neměly týkat – ani datový limit, ani žádné zpomalování, ale zřejmě ani žádné zlevňování.

Pokud jde o praktický postup, ten si Český Telecom představuje tak, že by od určitého data přestal nabízet stávající přípojky 192/64 kbit/s a 320/128 kbit/s, a nabízel by pouze jejich nové varianty (zrychlené 512/128 a 1024/256, s datovým limitem a „pádem na ústa“ – pardon, s poklesem rychlosti na 64 kbit/s), za stejnou cenu. Stávajícím vlastníkům přípojek 192/64 kbit/s a 320/128 kbit/s by provedl změnu na novou verzi pouze s jejich souhlasem (tj. bez něj by zřejmě zůstaly v dosavadní podobě).

Na otázku, zda neuvažuje o poskytnutí nižších rychlostí za nižší ceny (192/64 do 700 korun a 320/128 do 900 korun), Český Telecom odpověděl stručně a jasně: ne. Jak odpovíte vy na představy Českého Telecomu o změnách v ADSL?

BRAND24


Český Telecom dnes (23. června 2003) vydal ke kauze ADSL toto stanovisko:

„ČTc doposud neoznámil žádnou změnu podmínek poskytování služeb ADSL. Všechny informace, které se objevily v médiích, jsou proto diskusí případně spekulacemi nad pracovními návrhy. O jakýchkoliv skutečných změnách služeb ADSL bude ČTc s předstihem informovat jak zákazníky, tak média.“

Jak hodnotíte návrh změn u ADSL?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).