Hlavní navigace

Adult FriendFinder hacknut, unikly miliony důvěrných informací

25. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jedna z největších seznamek pro dospělé, Adult FriendFinder, podlehla hackerům a důvěrné údaje milionů uživatelů jsou k dispozici.

Údaje zhruba čtyř milionů uživatelů dospělácké seznamky Adult FriendFinder můžete získat na internetu – jde přitom o poměrně důvěrné údaje, včetně sexuálních preferencí nebo toho, zda mají uživatelé zájem o mimomanželské aférky. Součástí dat jsou samozřejmě e-maily, uživatelská jména, data narození, poštovní směrovací kódy či adresy počítačů uživatelů.

Adult FriendFinder má zhruba 63 milionů uživatelů po celém světě, a protože jde skutečně povahou o seznamku pro dospělé, uživatelé zde o sobě zveřejňují řadu velmi citlivých informací. Mezi 3,9 miliony údaji o uživatelích jsou navíc data lidí, kteří předpokládali, že jejich účty Adult FriendFinder smazal – většinou jde o ty, kteří si službu chtěli zkusit, vyplnili o sobě informace, a pak zjistili, že jim nevyhovuje.

Uniklá databáze byla bezprostředně po zveřejnění využita pro spamovou kampaň, včetně pokusů o útoky pomocí virů, uvádí Channel4.com. Navíc je velmi pravděpodobné, že informace budou v řadě případů využitelné pro vydírání. Jak Channel4.com uvádí, v uniklé databázi jsou maily desítek lidí z britské vlády či armády. Paradoxem uniklých dat je, že obsahuje velmi malé množství žen, masivně převládají muži.

Zhruba 3,9 milionů uniklých údajů se nejprve objevilo v síti přístupné přes Tor (včetně snahy prodat vše za 70 bitcoinů), ale později se data dostala i na otevřený internet a jsou teoreticky dohledatelná třeba v příspěvcích na Twitteru. Únik má velmi pravděpodobně jasnou souvislost s bezpečnostní analýzou zmiňovanou v Hacked! How safe is your data on Adult Sites?

Služba haveibeenpwned.com už obsahuje informace ze zmíněné databáze, navíc uvádí, že 7 % z takto získaných účtů se už v jejích databázích tak jako tak nacházelo.

BRAND24

POZNÁMKA: Z mailů, které používá autor, se ten nejstarší nachází například v úniku mailů a hesel z Adobe (jeden z největších v historii), a také v loňském úniku „mailů a hesel z Gmailu“. 

Další e-maily se nenachází nikde, což je nakonec docela odpovídající výsledek. První letitý e-mail autor používá pro zkoušení služeb, takže není příliš divu, že někde za ty dlouhé roky vyplaval. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).