Hlavní navigace

Agenti StB vítězí nad Saddámem

31. 3. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zveřejnění seznamu agentů StB na několik dní vyřadilo z provozu web ministerstva vnitra. Zájmu o agenty odpovídá počet vyhledávaných frází. Několik dní dokonce přitahovali větší zájem než sex. Další událostí, která se zapsala do historie hledání, byly výsledky mezinárodní arbitráže. Vedle počítadla dluhu byla válka v Iráku bezvýznamnou událostí.

Google zvolil pro svůj pravidelný přehled vyhledávaných slov název Zeitgeist – duch doby. Opravdu by se dalo říci, že vyhledávaná slova do jisté míry vypovídají o tom, co právě hýbe společností. Při srovnání vyhledávaných slov v různých zemích pak můžeme dojít k zajímavým zjištěním o rozdílech vnímání důležitosti aktuálních událostí. Samozřejmě, z dlouhodobého hlediska budou určitě stále vítězit slova vztažená k sexu, populárním osobnostem nebo trávení volného času, ale při pohledu na krátký výsek času můžeme zaznamenat výmluvné odchylky.

Google odchylky měří především jako změny v počtu zadaných požadavků na určité slovo nebo frázi. Nikoho asi nepřekvapí, když prvních pět nejrychleji přibývajících požadavků na vyhledávání od 18. do 25. března získala slova CNN, Irak, Al-Jazeera, BBC a Saddam Husein. Lidé hledají informace o tom, čím se cítí být ohroženi. Zajímavější je ale spíše druhá půlka deseti nejrychleji rostoucích požadavků. Tady je vidět, že uživatelé se nezapomněli kvůli válce bavit. Šestou pozici v žebříčku obsadily Oscary (filmová cena), osmá je UEFA (začala soutěž o fotbalový pohár) a najdeme tu jména dvou osobností (7. místo: Michael Moore; 10. místo Adrien Body). Strach z chemického útoku ještě vynesl na devátou příčku slovo ricin.

V téže době Českou republikou ovšem zmítaly jiné vášně. Přestože se slova spjatá s válkou v Iráku prosadila do první stovky, nemohl mluvčí Seznamu Tomáš Fiala přijít se stejně bombastickým odhalením jako mluvčí britského Freeserve. Češi válku na webu příliš nevyhledávají – což ovšem neznamená, že je vůbec nezajímá, jak vyplývá z dat zveřejněných na Lupě minulý týden. Daniel Grunt z NetCentra zájem o válečné speciály potvrzuje, ovšem ve vyhledávání je situace jiná: „Husajn se na dohled Britney a Potterovi nepřiblížil.“

834
Zdroj: Quick

Kdybychom ovšem na českém webu mohli měřit nárůst v požadavcích na určitá klíčová slova, nejspíš by se i tady mohla ta spjatá s válkou v Iráku prosadit na první příčky. Jak ukazuje graf pořízený ze sledovaných klíčových slov na portálu Quick, nárůst zájmu o Irák je mnohonásobný. Michal Illich, tvůrce vyhledavače Jyxo, si všímá i toho, jak pečliví uživatelé při zadávání vyhledávaných frází jsou: „‚nejlínější‘ varianta suverénně vede“.

833
Zdroj: Jyxo

Která že slova tedy ovládla zájem českých uživatelů Internetu? Vysokého skóre dosáhla arbitráž CME versus Česká republika. Lidé nejspíš hledali online počítadlo výše dluhu. Graf pořízený z dat poskytnutých portálem Tiscali ukazuje, že klíčová slova spojená s arbitráží získávala zájem uživatelů, zatímco zájem o válku v Iráku pomalu opadává.

836
Zdroj: Tiscali

Velký žlutý graf vzadu ovšem nikoho nenechá na pochybách, co lidé předminulý (a také minulý) týden na webu hledali především. Ano, jsou to jména spolupracovníků komunistické tajné policie, která byla zveřejněna na webu ministerstva vnitra. Velký zájem o seznamy agentů dokonce na několik dnů vyřadil server z provozu. Podobný zájem o spolupracovníky vojenské kontrarozvědky, jejichž výpis visí na stránkách ministerstva obrany, se nekoná. Ovšem i tak se jistě Seznamu vyplatilo zavést aktuálně také vyhledávání v registrech StB. Zájem o ně dal dokonce po několik dní uživatelům zapomenout na sex (viz klesající tendence 23. března).

BRAND24

835
Zdroj: Seznam

Ukazuje se, že uživatelé přeci jen na obecném vyhledavači aktuální informace hledají, navzdory tomu, že v prvních dnech vůbec ve výsledcích vyhledávání odkazy na oficiální seznamy nefigurovaly. Příznačné je, že mnoho uživatelů do vyhledávacího pole zadávalo název domény ministerstva vnitra, takže nelze říci, že by nevěděli, kde hledat. Je to jiný model než v případě války v Iráku, kterou uživatelům portály servírují pomocí upoutávek, takže vyhledávání na webu je pak už zbytečné.

Hledali jste agenty StB na webu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).