Hlavní navigace

Air Bank varuje před podvodným mailem s žádostí o aktualizaci údajů

13. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Air Bank
Je to klasická ukázka phishingu – e-mail se tváří jako zpráva z banky a vyzývá k vyplnění osobních údajů.

Podvodníci to zkoušejí pořád a uživatelé musí být stále ve střehu. Air Bank upozorňuje na aktuální vlnu phishingu, který chodí do mailových schránek uživatelů.

Falešná zpráva se tváří jako e-mail, ve kterém banka klienta vyzývá k aktualizaci údajů. Pokud tak neučiní, hrozí mu vypršením přístupu do internetového bankovnictví.

Podvodný e-mail obsahuje odkaz na údajný formulář, do kterého má uživatel údaje zadat. Ve skutečnosti ale vede na podvrženou stránku. Pokud na ní údaje zadáte, pošlete je rovnou útočníkům, kteří tak mohou získat přístup k vašemu internetovému bankovnictví. 

BRAND24

Kromě uživatelského jména a hesla se totiž podvržený formulář ptá i na číslo mobilního telefonu, datum narození či na odpovědi na tzv. bezpečnostní otázky, které slouží k zaslání nového hesla. 

Podvržená stránka vypadá na první pohled důvěryhodně – varovat by ale měla její neodpovídající adresa a samozřejmě: žádná normální banka po vás nebude požadovat vyplnění tolika citlivých údajů ve webovém formuláři.


Autor: Air Bank

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).