Hlavní navigace

Aktuálně.cz: Hello World!

12. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zpravodajský deník Aktuálně.cz zavedl zcela novou rubriku, kde vycházejí zprávy z České republiky výhradně v anglickém jazyce. Je to škoda práce, nebo si své čtenáře najde?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Redakce českého internetového zpravodajského deníku Aktuálně.cz přišla s celkem zajímavým krokem. Z naší zprávičky už možná víte, že Aktuálně.cz má novou rubriku Czech News psanou kompletně v angličtině. Když mi Jakub Unger psal, že spouští zpravodajství v angličtině, málem jsem si poklepal na čelo. Nějak se mi nezdálo, že by si snad někdo na druhém konci světa toužil přečíst, že sparťanský kapitán zřejmě v hloupém žertu hajloval.

Ono je to ale úplně jinak. Rubrika Czech News by si dle mého názoru mohla své čtenáře najít nejen v řadách potomků emigrantů, pro které už čeština není nejsilnější stránkou. Tuzemské zpravodajství ve světovém jazyce je podle mě dalším otevřením dveří zahraničním turistům a zejména zahraničním pracovníkům, kteří tu mají v plánu nějaký čas žít. Zde se ale nabízí otázka, jestli by pro ně nebyl logičtější nějaký z východnějších, případně dálnovýchodních jazyků.

Přečíst si pro našince zajímavé informace v angličtině dost možná ocení i studenti, nebo prostě všichni, kteří si chtějí procvičovat angličtinu na nějakém smysluplném textu a zároveň čerpat informace, které jsou pro ně aktuálně důležitější než třeba čtení knihy v anglickém jazyce.

BRAND24

Jak ukazují první dny anglického zpravodajství na Aktuálně.cz, nakonec by se vedle zmiňovaných skupin přece jen mohla chytit i širší veřejnost v zahraničí. Myslím, že české zpravodajství totiž překvapivě může nabídnout i globálně zajímavé informace, jako je například ta o případné pražské olympiádě v roce 2016 a jí podobné.

To jsou ovšem jenom dohady a já jsem moc zvědavý, jak bude vypadat čtenost této rubriky třeba někdy za rok a jaký bude poměr přístupů z České republiky a ze zahraničí. Pro začátek by to ale ještě chtělo odchytat mouchy a mušky, jako jsou navigační prvky v češtině, které na cizince musí působit, asi jako když se našinec prokliká někam na čínský web.

Má rubrika na Czech News na Aktuálně.cz smysl?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).