Hlavní navigace

AllPeers - český projekt s velkými ambicemi

15. 9. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Není zcela obvyklé, aby se ve významných amerických médií psalo o softwaru vyvíjeném v Česku. AllPeers se to podařilo a dokonce dlouho před samotným uvolněním první veřejné betaverze. Kdo za tímto programem na sdílení souborů stojí? A má skutečně šanci v nemalé konkurenci uspět?

První nenápadná zprávičkaAllPeers se na Lupě spolu s tiskovou zprávou objevila letos v březnu, nedávno také konečně došlo k představení veřejné betaverze. Pozornost, kterou si ve světě AllPeers získalo, je skutečně nevídaná. Není možné nepoložit si otázku, zda-li je takový poprask oprávněný, nebo se jen jedná o pořádně nafouknutou bublinu.

AllPeers - logo + slogan

Sdílení ve Firefoxu?

The best thing to happen to Firefox… since Firefox, zní ambiciózní motto AllPeers. O co tedy vlastně jde? AllPeers je rozšíření pro Firefox, které jej doplňuje o možnost jednoduchého sdílení souborů s okruhem vašich známých. Jedná se tedy o něco mezi klasickým P2P klientem a instant-messengerem (IM). Na první pohled se jedná o zajímavý nápad, přestože rozhodně není úplně originální. Zvláštností je integrace do Firefoxu. AllPeers je se svou velikostí 3,9 MB jednoznačně nejrobustnějším rozšířením (pro srovnání – samotný Firefox má 4,9 MB), jeho zdrojový kód je prý tvořen dvěma sty tisíci řádky v C++ a JavaScriptu. Ačkoliv světový podíl Firefoxu se podle odhadů pohybuje lehce nad deseti procenty (a v Česku okolo 20 procent), tvůrci AllPeers mu zjevně věří. Ostatně někteří novináři v něm vidí velký potenciál pro další růst Firefoxu a přezdívají jej Firefox Killer App. Podle informací, které nám poskytl CTO AllPeers Matthew Gertner, si za několik týdnů, co je AllPeers uvolněno ke stažení, jejich program stáhlo okolo sta tisíc lidí, přičemž pět procent z nich předtím vůbec Firefox nemělo. AllPeers tak jeden čas figurovalo na pátém místě v tabulce nejvýznamnějších partnerů projektu Spread Firefox, v době psaní článku již kleslo na desátou pozici. Matthew Gertner se domnívá, že prohlížeč je pro sdílení to nejvhodnější místo. Do budoucna uvažují o možnosti vytvořit samostatného klienta nebo pluginy pro další programy – jiné prohlížeče, IM či třeba pořadače obrázků – nicméně na to si ještě budeme muset počkat minimálně do začátku příštího roku.

Ikonka - Kristalova Lupa 2006
Víte o zajímavé české službě či projektu a rádi byste o něm dali vědět ostatním? Zajímá vás, co považují za nejlepší na českém Internetu odborníci i běžní uživatelé? Pak neváhejte a nominujte své favority v anketě Křisťálová Lupa 2006! Až do 22. září 2006 můžete ovlivnit, ze kterých projektů se bude vybírat vítěz pro tento rok. Dejte vědět provozovatelům služeb, co si o jejich nabídce myslíte a ovlivněte tak český Internet!

Osobně se domnívám, že nevýhody takového řešení převažují nad výhodami a právě závislost na Firefoxu může být největší slabinou AllPeers. Určitě to pro něj znamená dobrou reklamu – cokoliv okolo Firefoxu se zaručeně stane žhavým tématem. Jistou logiku také dává, že integrace do prohlížeče umožňuje velice jednoduše sdílet nejen obsah z vašeho počítače, ale také věci, které najdete někde na webu. V tomto ohledu je AllPeers opravdu šikovné – jedním přetažením myši můžete sdílet obrázky, úryvky textů i celé stránky. Na druhou stranu prohlížeč stále ještě není aplikací, kterou by lidé měli vždy zapnutou a pro takovou utilitu, jako je AllPeers, se možná jedná o až příliš robustní prostředí. Logičtějším řešením se zdá být spíše integrace s IM, ostatně všechny současné sítě jistým způsobem možnost přenosu souborů touto cestou již nabízejí a určitě se budou tímto směrem i nadále rozvíjet. AllPeers to tedy rozhodně nebude mít lehké.

Jak sdílet?

Princip AllPeers je velice prostý. Kromě instalace samotného rozšíření se ještě musíte zaregistrovat. Databáze uživatelů je v tuto chvíli jediným centralizovaným prvkem AllPeers, veškerá komunikace mezi uživateli a přenos souborů již probíhá přímo mezi nimi. Ačkoliv Matthew Gertner zdůrazňoval, že je AllPeers určeno zejména pro přenos osobních souborů, jako jsou fotky a podobně, stejně dobře je můžete použít pro sdílení autorsky chráněného obsahu, aniž byste se museli obávat postihu. Provozovatelé totiž o tom, co sdílíte, nic neví, přenos je navíc šifrován pomocí SSL. K takovému účelu je také jistě bude řada lidí používat, nedivil bych se dokonce, kdyby to byl hlavní způsob. AllPeers se však případných právních problémů neobává – Matthew Gertner upozorňoval, že nedělají nic, co by tu již nebylo, a že k nelegálnímu sdílení mohou lidé stejně tak využít e-mail a Outlook, aniž by proti tomu mohl Microsoft něco dělat.

Důležité asi je, že sdílet můžete pouze s lidmi, které máte ve svém seznamu kontaktů, tzn. pouze se svými známými. Nepochybuji však, že v případě úspěchu AllPeers se objeví různé webové diskuse, kde budou lidé hledat jiné uživatele s právě tou hudbou a filmy, které chtějí. Nicméně těžko to někomu vyčítat – nemá smysl zatracovat nějakou technologii jen proto, že je zneužitelná. Ostatně řada lidí jistě bude AllPeers používat i ke zcela počestným účelům. Pohodlnější způsob na sdílení velkého množství souborů o velké velikosti s více lidmi tu prostě dneska není, přestože existují nejrůznější pokusy. AllPeers nemá prakticky žádné limity, kromě omezení maximálního počtu současně sdílených souborů na tři sta.

Jeho největší předností je ale použití technologie BitTorrent. Pokud nějaký soubor sdílíte třeba s deseti lidmi, nestahují si jej všichni od vás, ale provoz se rozdělí mezi všechny. To umožňuje rychlejší přenosy, navíc pokud zrovna nejste online, mohou ostatní stahovat od toho, kdo již váš soubor obdržel. Tato užitečná funkce AllPeers má i svou stinnou stránku. V současné verzi nemáte prakticky žádnou kontrolu nad tím, kdo od vás co stahuje a jakou rychlostí. Podle Matthewa Gertnera by však tento problém měl být brzy vyřešen. V blízké budoucnosti by měla být přidána podpora i pro externí torrenty, takže AllPeers bude fungovat jako standardní bitTorrentový klient. Ačkoliv to jistě přinese další možnosti stahování chráněného obsahu, půjde také o další důvod, proč AllPeers začít používat.

Jak to vypadá?

Podívejme se na to, jak AllPeers vlastně ve Firefoxu vypadá. Aktuální podoba uživatelského prostředí trochu dává za pravdu kritikům spojení s prohlížečem. Na to, že je AllPeers v zásadě jednoúčelovou utilitou, se chová dost majetnicky, co se prostoru na vaší obrazovce týče. Do Firefoxu vám přidává lištičku, nepřemístitelné tlačítko vedle vyhledávacího pole, zabere vám i kus stavového řádku a další ikonku přidá i do systémové lišty. Při práci s ním se pak pohybujete ve dvou postranních lištách, některé věci se načítají i přímo v prohlížeči jako nové panely. Po instalaci AllPeers to najednou vypadá, jako kdyby byl Firefox určen především pro sdílení a samotné brouzdání byla tak trochu vedlejší činnost. Měl jsem však možnost vidět připravovanou novou verzi, která některé z těchto bolestí řeší. Zejména byla odstraněna lištička, jejíž význam byl skutečně zanedbatelný. Stále však doufám, že AllPeers projde ještě nějakou odtučňovací kúrou.

Abych však nebyl tak kritický, naučit se AllPeers používat by nemělo nikomu dělat velké problémy, pokud mu bude ochoten věnovat pár minut na prozkoumání. Levá postranní lišta slouží jako seznam kontaktů, pravá na přidávání kontaktů, samotné sdílení a další funkce. Kontakty vyhledáváte buď podle přezdívky, nebo e-mailu. Jiná databáze neexistuje, stejně jako nějaké profily. Pokud vyhledáte e-mail člověka, jenž ještě AllPeers nepoužívá, můžete mu poslat pozvánku. V současné verzi programu neexistují žádné stavy, ve skutečnosti ani není možné být offline, pokud máte zapnutý Firefox. V nové verzi již AllPeers vypínat lze, stavy by snad měly také přibýt.

Pokud od někoho obdržíte nějaký soubor, zobrazí se vám jeho kontakt tučně. Hned od začátku vidíte metadata o sdílených souborech, takže máte představu, o jaký obsah se jedná. U „empétrojek“ vidíte délku, u fotek náhledy atd. Sdílet můžete prakticky cokoliv. Jednotlivé soubory, celé složky (zatím bez podadresářů; pozdější změny obsahu složek nemají na sdílení vliv), webové stránky. Zajímavé je, že pokud sdílíte obsah z webu, automaticky je vám na počítač uložena jeho kopie. Tím je zaručeno, že adresát dostane skutečně přesně to, co jste poslali, i pokud by se mezitím obsah té stránky změnil. Metoda přetahování myší je opravdu jednoduchá (AllPeers tomu říká Drag ´n´ share). Snadno můžete soubory sdílet s jedním, nebo třeba se všemi svými kontakty. Když od někoho dostanete nějaký obsah (upozorněni budete bublinou nad ikonkou v systémové liště), nezačne se stahovat automaticky. Stáhnout si jej můžete buď jednotlivě, nebo všechen najednou – každopádně však po jakkoliv dlouhé době (pokud jej ten odesílatel ještě má, samozřejmě). Při sdílení ve dvou musíte být online oba, ve vyšším počtu se využívá BitTorrentu, takže to vždy nezbytné není. Soubory se ukládají do složky „allpeers“, umístěné podle toho, kam jste si ve Firefoxu nastavili, že se vám mají stažené soubory ukládat.

Snímky

AllPeers - nový kontakt

AllPeers - sdílení

AllPeers - příchozí soubory

AllPeers - sdílené soubory

AllPeers - stavová lišta

AllPeers - chyba

Kdo za AllPeers stojí?

Matthew Gertner mi v sídle své společnosti poskytl rozhovor, který v blízké době na Lupě také vyjde. Zakladatelem AllPeers je on, Cedrix Maloux a Jan Odvárko. Přestože je oficiální sídlo firmy ve Velké Británii, prakticky všichni zaměstnanci (v současnosti jich je dvanáct) pracují v Praze. Důvodem pro takové rozdělení je nedostatečná ověřenost českého právního systému. AllPeers se dostalo investice od dvou evropských VC fondů – Index Ventures a Mangrove Capital Partners. V jejich portfoliu lze nalézt takové projekty jako Skype či NetVibes.

BRAND24

Matthew Gertner mi také prozradil některé plány AllPeers do budoucna. Kromě doladění současných funkcí a odstranění bugů se připravuje řada významných věcí. Tou hlavní asi je doplnění IM. Většina práce je již prý hotova, takže by to nemělo ani dlouho trvat. Je to důkazem, že IM a sdílení souborů spolu skutečně úzce souvisí. Těžko však říct, jestli má AlPeers naději v souboji s giganty, jako jsou Microsoft, Yahoo, AOL či Skype. Zajímavou představu má Matthew Gertner o obchodním plánu jejich služby. V jistém časovém horizontu plánují zavést jakési komunity lidí se stejnými zájmy, kteří by spolu sdíleli tématický obsah – třeba o lyžování. Podobně však má fungovat i prodej placeného obsahu. AllPeers by mohlo fungovat jako tržiště, kde by každý mohl nabídnout svůj zpoplatněný obsah k prodeji. Tím by vlastně začalo konkurovat službám jako je iTunes, Google Video či další.

Prognóza?

Zásadním pro úspěch takového modelu však samozřejmě bude, kolik uživatelů dnes dokáže AllPeers přitáhnout. Na otázku, jedná-li se pouze o bublinu, není dnes možné odpovědět. AllPeers rozhodně je velice pěkný program, který po odstranění některých menších nedostatků má šanci uspět i u masových uživatelů. Podobné aspirace však nemá jediné, do stejné oblasti se tlačí řada opravdu velkých hráčů. Dovolím si však být lehký optimista. Pokud tvůrci AllPeers budou pokračovat v naznačené cestě, měla by se kvalita jejich produktu projevit. Jeho úspěch by byl určitě prospěšný pro evropský i český internet – jednalo by se o další důkaz, že i v Evropě se dá inovovat.

Jakým způsobem nejčastěji sdílíte soubory?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).