Hlavní navigace

Názory k článku Alternativní bezdrátové lokální sítě - HIPERLAN

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 5. 2002 11:15

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    dovolil bych si s vámi nesouhlasit s "náročnost a náklady se předpokládají v obou případech zhruba stejné". Ano samozřejmě výroba čipů a dalšího je +/- stejná, ale IEEE 802.11a využívá stejné MAC jako ostatní IEEE 802.11 a tudíž implementace je podstatně levnější. Navíc zatímco Hiperlan je určen výhradně pro Evropu (jinde ve světě se nedá využít kvůli jiným frekvencím), IEEE 802.11a výrobky by měly jít časem použít všude, což dává 3.řádově větší (miliony versus tisíce) objemy a tudíž podstatně nižší náklady na jeden kus.
    Osobně spíše vidím budoucnost v postupném sbližování obou standardů, pokuď vím tak se hiperlan i 802.11a task force setkávají a probírají možnosti jak využívat obou standardů pomocí jedněch produktů.
  • 8. 5. 2002 21:09

    Rita Pužmanová (neregistrovaný)
    V tom mate pravdu, vzdycky, kdyz se da stavet na necem, co uz tady bylo, je to jednodussi. Ale nejvetsi vyrobni problemy (a nejvetsi nakladova polozka) se zdaji u obou typu siti byt cipy.

    Divala jsem se, jak jsou ted na tom vyrobci:

    - HIPERLAN - verzi 1 podporoval Proxim (US, http://www.proxim.com/); verze 2 u americkych spolecnosti neuspela a pred casem se ji oficialne "vzdali" i evropsti Ericsson a Phillips. Naproti tomu Siemens a Nokia prave ted oznamili svuj zajem o HIPERLAN/2 v souvislosti s dokoncovanim normy IEEE 802.16 (Broadband Wireless Access = Wireless MAN, http://grouper.ieee.org/groups/802/16/index.html) - chteji soucasnou normy IEEE sblizit s HIPERLAN/2. 802.16 spolupracuje s ETSI BRAN.

    - 802.11a (WiFi5) - teprve ted, po temer 3 letech existence normy se objevuji prvni produkty: Cisco, Proxim (touzi do Evropy), Agere Systems (http://www.agere.com/); Phillips a Intel s potrebnymi doplnky k funkcnosti standardni 802.11a uz v Evrope jsou. Konkurence by mela snizit ponekud ceny, i kdyz ceny drzi nahore zatim jediny producent cipu (Atheros Communications http://www.atheros.com/), ale i jemu roste konkurence (Intersil http://www.intersil.com/ nebo Systemonic?)

    Suska se, ze by 802.11a mohlo byt prijato jako "typ Hiperlan" v ETSI (?). Na druhe strane se v IEEE take dokoncuji vsechny potrebne doplnky pro IEEE 802.11, ktere potlaci dosavadni (papirove) vyhody HIPERLAN/2 (QoS, DFS, dynamic frequency selection, a TPC, transmit power control, i bezpecnost - 802.11e,h,i).

    Docela pekne porovnani HIPERLAN/2 a 802.11a: www.magisnetworks.com/pdf/industry/standards_comparison.pdf

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).