Hlavní navigace

Alternativní prohlížeče pro mobil a tablet: Šetřete datový tarif a surfujte gesty či hlasem

25. 9. 2012
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Pokračujeme v představování alternativních prohlížečů pro Android a iOS. Jak si vedou Opera Mini a Opera Mobile v nové éře? A dostojí Dolphin Browser pověsti nejlepšího mobilního prohlížeče?

Jak jste si mohli přečíst v prvním článku, drtivá většina uživatelů zařízení se systémy Android a iOS preferuje prohlížeč, který je součástí systému. K dispozici je ale řada alternativ. Minule jsme se blíže podívali na mobilní varianty prohlížečů Google Chrome, Mozilla Firefox a Maxthon. Nyní si představíme další tři zajímavé prohlížeče.

Opera Mobile: ušetří datový limit

Opera Mobile je mobilní prohlížeč ze staré školy, ještě z éry komunikátorů s Windows Mobile, ale dokázal se přizpůsobit příchodu nových systémů a je zajímavým prohlížečem i pro moderní mobilní zařízení. V nejnovější verzi podporuje Android (1.6 a výše) a také chytré mobily se systémem Symbian S60. Stále je k dispozici o dvě generace starší verze pro Windows Mobile, ale té se věnovat nebudeme.

Uživatelské rozhraní se na mobilním telefonu opravdu velmi příjemně ovládá. Je patrné, že tvůrci prohlížeče mají v této oblasti mnohaleté zkušenosti. Proto překvapí, že na rozdíl od některých jiných mobilních prohlížečů s daleko kratší historií (např. Maxthon) nemá klasický fullscreen režim. Uživatelé mobilů s opravdu malým displejem však mohou nechat navigační lištu zobrazovat jen na vyžádání, čímž získají nějaké ty pixely k dobru.

Opera Mobile umí zobrazit plnohodnotné webové stránky. S jejich zobrazením například na menším displeji mobilního telefonu si poradí díky automatickému zalamováním textu podle šířky displeje a nastavitelného zvětšování zobrazení až na 300 %. Aby nebylo nutné neustále horizontálně, tak lze zapnout režim, kdy Opera Mobile zobrazí celý obsah webu v jednom sloupci. Tím sice deformují webové stránky, ale lze je číst bez neustálého horizontálního posouvání zobrazení tam a zase zpátky.

Opera Mobile pro Android na 7" displeji tabletu

Chybí možnost přímo z menu prohlížeče vyžádat si plnohodnotnou verzi webu namísto mobilní mutace, kterou dnes mnohé weby automaticky servírují uživatelům mobilních zařízení. Prohlížeč však lze nastavit tak, aby se identifikoval jako browser osobního počítače, čímž webové stránky oklame.

Prohlížeč podporuje Flash. Podobně jako mobilní Firefox umí Flash zobrazit až po klepnutí na na daný prvek (např. video). Podpora pro Flash však není bezproblémová. Během testů jsme se například při přehrávání videa na YouTube několikrát setkali se zamrznutím aplikace, a to na různých zařízeních s různými hardwarovými parametry a různými verzemi systému Android.

Killer-feature tohoto prohlížeče je služba Opera Turbo, kterou mohou znát i uživatelé browseru Opera na osobním počítači. Při aktivaci služby webový obsah přichází do zařízení přes servery služby, kde je komprimován, takže se např. do mobilu nebo tabletu stahuje menší objem dat. To znamená nejen rychlejší načítání webů bez jejich deformace, ale i úsporu datového limitu při připojení přes mobilní síť.

Službu Opera Turbo je možné nastavit tak, že se automaticky dočasně deaktivuje vždy při připojení k Internetu přes WiFi. K dispozici je i služba Opera Link pro synchronizaci dat mezi různými prohlížeči z dílny společnosti Opera Software. Opera Mobile podporuje synchronizaci záložek, stránek z obrazovky rychlého přístupu a nastavení vyhledávačů. Chybí ale synchronizace hesel nebo přístup ke stránkám dříve prohlíženým na počítači.

Zajímavou funkcí je podpora ukládání právě zobrazené stránky pro možnost pozdějšího prohlížení offline. Přítomna je podpora sdílení obsahu prostřednictvím funkcí zařízení anebo na něm nainstalovaných aplikací. Naopak chybí anonymní režim. Je tu jen možnost smazat veškerá data, které kdy prohlížeč v zařízení uložil, což nelze považovat za náhradu anonymního režimu.

Opera Mini: mobilní veterán

Společnost Opera Software má mezi mobilními prohlížeči ještě jedno želízko v ohni, kterým je Opera Mini. Svého času se těšila velkým ovacím, protože šlo objektivně o nejlepší řešení pro surfování po webu na mobilech s pomalým přípojením k Internetu. Začínala jako J2ME aplikace. Nativní verze pro chytré mobily se objevily až později. Jak si vede dnes?

Nejnovější Opera Mini 7.5 podporuje Android 1.5 a vyšší. V našem srovnání je prohlížečem, který se spokojí s nejnižší verzí systému Android, takže je kompatibilní i s jedněmi z prvních zařízení se systémem Android, pro které není k dispozici aktualizace systému. Může to být pro někoho překvapením, ale zařízení se systémem Android, která mají nižší verzi systému než je 2.2 (Froyo), mají aktuálně stále 4,3% zastoupení. To při počtu zařízení se systémem Android není nezanedbatelné číslo.

Starší Opera Mini 7.0 je k dispozici také pro iOS (4.3 a vyšší), Symbian S60 a BlackBerry a v neposlední řadě jako klasická J2ME aplikace i pro „hloupé“ mobily. Není bohužel jasné, jestli Opera Mini pro tyto platformy, resp. zařízení dožene vývoj verze pro Android. Ke stažení je ještě Opera Mini 5.1 pro Windows Mobile 2003 a Windows Mobile 5 nebo novější, kde už z pochopitelných důvodů další vývoj prohlížeče není v plánu.

Opera Mini slavila svého času úspěchy hlavně tím, že je schopná díky svým vlastním serverům, přes které do mobilu načítá většinu dat, transformovat plnohodnotné webové stránky do podoby vhodné k prohlížení na malém displeji mobilního telefonu. Zároveň díky této transformaci dovede uspořit objem dat stahovaných do zařízení. Rychlost načítání webů je tak přijatelná i bez momentální dostupnosti 3G nebo WiFi konektivity.

Navíc se šetří datový limit. Tvůrci prohlížeče uvádějí, že Opera Mini si ze svých serverů stahuje až o 90 % menší objem dat, než který by byl stažen při běžném načítání webové stránky. To už je významná úspora, zvláště u nejnižších datových tarifů, při datovém roamingu anebo cenově nevýhodném účtování za objem přenesených dat.

Svým hlavním rysem tedy Opera Mini oslovuje uživatele i v dnešní době. Té se dovedla přizpůsobit nejen podporou nových systémů, ale i zařízení. Přizpůsobila se i větším displejům, pro které také dovede transformovat webové stránky podle jejich potřeb. Najde si své místo tedy třeba i na multimediálním přehrávači s 5" displejem anebo tabletu se 7" displejem.

Opera Mini pro Android na 7" displeji tabletu

Uživatelské rozhraní se dnes prakticky neliší od sesterského prohlížeče Opera Mobile, s nímž Opera Mini sdílí i všechny podstatné funkce, takže je nebudeme znovu všechny jmenovat. Žádná funkce navíc se v prohlížeči neobjevuje. Naopak chybí podpora služby Opera Turbo, což je vzhledem ke koncepci prohlížeče pochopitelné. Chybí též podpora pro Flash, kterému ale beztak zvoní na mobilní scéně umíráček (a například videa z YouTube dovede Opera Mini otevřít v nativní aplikaci serveru).

Dolphin Browser: výborný, leč ne dokonalý

Dolphin Browser, který je k dispozici pro zařízení se systémy Android (2.0.1 a vyšší) a iOS (3.1 a vyšší) předchází pověst nejlepšího mobilního prohlížeče. Právem? Posuďte sami. Podobně jako Maxthon nebo Google Chrome přináší na mobilní zařízení klasické pojetí prohlížení stránek v panelech. Uživatelské rozhraní je koncipováno tak, že se velmi příjemně ovládá jak na menším displeji chytrého mobilu, tak na středně velkém displeji chytrého přehrávače nebo větším displeji tabletu.

Dolphin Browser pro Android na 7" displeji tabletu

Přístup k funkcím prohlížeče lze provádět přes kompaktní lištu při jeho dolním okraji. Ta se zobrazuje na vyžádání (např. při stisknutí hardwarového tlačítka), případně je možné ji nechat zobrazenou stále. Vedle této lišty ještě Dolphin Browser používá pro přístup ke svým funkcím levý postranní panel, který lze vysunout prostým tažením prstu po displeji. Vizuálně působí lépe na velkém displeji, kde nepřekryje takřka celou zobrazenou stránku, ale z hlediska funkčnosti je bezproblémový i na malém displeji.

Webové stránky je tento prohlížeč schopen zobrazovat v jejich klasické podobě určené pro osobní počítače. Chybí však funkce pro vyžádání klasické verze webu namísto jeho automaticky naservírované mobilní mutace. V tomto ohledu nepomůže ani přenastavení identifikace prohlížeče, protože ten se umí vydávat jen za prohlížeče různých mobilních platforem, nikoliv za prohlížeč osobního počítače.

Pro přijatelné prohlížení klasických webových stránek na menších displejích mobilních zařízení jsou přítomny funkce, jako je přednastavení velikosti textu a oddělené automatické zoomování celého obsahu stránek. Dolphin Browser podporuje Flash s tím, že jeho elementy lze na webu aktivovat až po klepnutí na ně. Flash je ovšem možné také plošně povolit nebo zakázat.

Vhod může přijít zatím experimentální funkce blokující automatické vypínání displeje nebo snižování jeho jasu po nějaké době nečinnosti, která pracuje nezávisle na nastavení samotného zařízení. Mezi experimentálními funkcemi je i pevné nastavení orientace displeje opět nezávisle na nastavení samotného zařízení nebo otáčení s ním.

Překvapivě chybí anonymní režim, který ale alespoň částečně může zastoupit smazání stop po poslední aktivitě při zavírání prohlížeče (podle nastavení buď jen na vyžádání, nebo automaticky). Nicméně absence anonymního režimu je poměrně velkým překvapením, protože jinak je tento prohlížeč opravdu napěchovaný nadstandardními funkcemi.

Dolphin Browser jako jednou z mnoha killer-feature přináší velmi vyspělou podporu konfigurovatelných gest. Těmi lze ovládat různé funkce prohlížeče, ale také rovnou otevírat konkrétní stránky. Například pokud prstem uživatel udělá pohyb připomínající psaní písmena „G“, tak se otevře vyhledávač Google. Gesta se dají všemožně nastavit, takže je to opravdu velmi zajímavá funkce využívají naplno možnosti dotykových displejů.

Nastavení gest v prohlížeči Dolphin Browser pro Android.

Prohlížeč též disponuje hlasovým ovládáním. Hlasový vstup je možné na vybraných zařízeních volitelně aktivovat jejich zatřesením, ovšem tato funkce je energeticky náročná, takže je ve výchozím nastavení vypnutá. Hlasové ovládání funguje pro vyhledávání nejen přes Google, ale též přes Bing a Yahoo. Má však problémy s češtinou, takže v tomto ohledu mobilní Google Chrome nepřekoná.

Nicméně uživatelé vládnoucí dobře angličtinou mohou využít skutečnost, že Dolphin Browser je schopný na základě hlasem zadaných vyhledávacích dotazů hledat přímo informace ve Wikipedii, zboží na eBay a Amazonu, videa na YouTube nebo lidi resp. jejich profily na Facebooku a Twitteru. Google Chrome hlasové vyhledávání podporuje jen pro mateřský vyhledávač Google.

Možnosti hlasového ovládání se neomezují jen na vyhledávání. U více než pěti stovek významných (oblíbených) webů stačí vyslovit jen jejich název a automaticky se načtou. Jsou mezi nimi samozřejmě i nadnárodní služby, které si našly cestu také k českým uživatelům. Tedy třeba Facebook, Gmail a další.

Hlasem je též možné ovládat samotný prohlížeč. Povely přijímá v angličtině při správné a zřetelné výslovnosti. Nevadí však hudba hrající v místnosti nebo okolní ruch na ulici, takže samotná technologie pro zpracování hlasu je zdařilá. Hlasem je možné sdílet obsah přes funkce zařízení anebo nainstalované aplikace, ovládat navigaci zpět a vzad, otevírat a zavírat panely, vyvolat si záložky a tak dále.

Stejně jako mobilní Firefox podporuje i tento prohlížeč rozšíření (doplňky). Předinstalováno je na ukázku rozšíření pro přepnutí prohlížeče do fullscreen režimu. Dolphin Browser však na rozdíl od Firefoxu podporuje i změnu vzhledu aplikováním některého z dostupných motivů (totéž z testovaných prohlížečů dovede jen Maxthon). Přístup k doplňkům a motivům je možný přes zatím nezmíněný pravý postranní panel, který se opět vysouvá tažením prstu po displeji.

Pravý postranní panel v prohlížeči Dolphin Browser pro Android pro přístup k doplňkům a změnu vzhledu.

Dolphin Browser podporuje synchronizaci dat mezi svými instalacemi na různých mobilních zařízeních. K synchronizaci lze použít stávající uživatelský účet z Facebooku anebo pro služby Googlu. Podporován je ovšem jen přenos záložek, historie za posledních třicet dnů a prohlížených stránek. Chybí podpora synchronizace hesel. K dispozici je naopak možnost zálohovat osobní data a volby z prohlížeče v šifrované formě na paměťovou kartu.

Samotný Dolphin Browser nedisponuje podporou synchronizace s kterýmkoliv desktopovým prohlížečem. Nabízejícím se řešením jsou služby LastPass a Xmarks, které ve své placené variantě podporují nejen synchronizaci hesel (LastPass) a záložek (Xmarks) mezi desktopovými prohlížeči, ale i mezi vybranými mobilními prohlížeči jako je právě Dolphin Browser. Službou LastPass lze vykompenzovat i chybějící synchronizaci hesel v samotném prohlížeči, byť její prémiová verze vyjde na 12 dolarů ročně.

Konkurence je silná, uživatelé si mohou vybírat

Z prohlížečů, které jsme testovali, největší dojem zanechal Dolphin Browser, které v mnoha ohledech překonává výchozí prohlížeče platforem Android a iOS. Nemá však některé funkce, které naopak jiné alternativní prohlížeče nabízejí. Chybí mu anonymní režim anebo funkce pro vyžádání si stránek pro osobní počítače namísto automaticky předložené mobilní mutace (to lze ale řešit doplňkem).

Navíc sám o sobě nepodporuje synchronizaci dat se žádným z desktopových prohlížečů. Nicméně je jediným alternativním prohlížečem pro mobilní zařízení, který se těší podpoře obou známých synchronizačních služeb LastPass a Xmarks. (služba Xmarks ještě z alternativních prohlížečů pro mobilní zařízení podporuje Firefox).

Dolphin Browser má nejvážnějšího konkurenta v prohlížeči Maxthon, který disponuje i podporou anonymního režimu a umí se identifikovat jako prohlížeč osobního počítače. Pro koho je prioritou hlasové vyhledávání integrované přímo do prohlížeče s bezproblémovou podporou češtiny, tak má k dispozici jen Google Chrome. Ten ovšem nepodporuje nastavitelná dotyková gesta a zatím ani doplňky, které naopak Dolphin Browser a Maxthon podporují.

Maxthon pro Android na 7" displeji tabletu.

Všechny tři zmíněné prohlížeče přinášejí klasické zpracování prohlížení stránek v panelech, na které jsou uživatelé zvyklí z osobních počítačů. Nemusí si tedy zvykat na žádné nové koncepty ovládání při surfování po webu. Zejména pro uživatele tabletů může být klasické pojetí tabbed-browsingu velmi atraktivní, protože větší plocha displeje apriori nenutí zvykat si na nějaké nové koncepty navržené pro menší displeje.

Na menších displejích, které mají hlavně mobilní telefony a některé kompaktnější chytré přehrávače, se tyto prohlížeče rovněž ovládají dobře. Větší míru optimalizace pro subjektivně příjemnější ovládání na menším displeji však přinášejí prohlížeče jako je Firefox, Opera Mini nebo Opera Mobile.

Mobilní Firefox zaujme podporou rozšíření a plnou podporou synchronizace dat mezi mobilní a desktopovou verzí prohlížeče. Navíc si u jednotlivých webů dovede přímo z menu namísto mobilní mutace vyžádat jejich klasickou podobu, což z testovaných prohlížečů umí už jen Google Chrome. Firefox však na rozdíl od něj podporuje i starší verze systému Android.

Opera Mobile a Opera Mini osloví uživatele hlavně možností snížit objem stahovaných dat při surfování po webu. To je stále vzorová ukázka killer-feature, protože mobilní operátoři při stanovování datových limitů nejsou zrovna vstřícní k zákazníkům. Navíc podle posledních nám známých údajů 3G síť žádného operátora nepřesahuje 50% pokrytí území republiky a veřejné WiFi není také všude.

Opera Mini je díky transformaci webů pro potřeby malých displejů vhodná i pro ty nejkompaktnější mobily a uspoří opravdu velký objem dat. Náš rychlý orientační test potvrdil, že s 90% úsporou tvůrci prohlížeče nepřehánějí. Opera Mini je navíc dostupná nejen pro Android a iOS, ale i pro další chytré platformy anebo i stále žádané telefony disponující jen podporou J2ME aplikací.

Uživatelé, kteří si nepřejí, aby prohlížeč zasahoval do podoby webu, mohou zvolit sesterský prohlížeč Opera Mobile a aktivovat funkci Opera Turbo. Škoda, že Opera Mobile není k dispozici pro iPhone, iPad a iPod Touch, ale zde by případná kritika měla směřovat spíše na Apple a jeho podmínky pro vývojáře, které tvůrcům alternativních prohlížečů nejsou zrovna nakloněny.

Kdo potřebuje snížit objem stahovaných dat i při používání tabletu, může po prohlížečích Opera Mini a Opera Mobile rovněž sáhnout. Háček je jen v tom, že mají (stejně jako Firefox) vlastní méně tradiční řešení prohlížení stránek v panelech, které se liší od toho, na které je většina uživatelů zvyklá z osobního počítače, ale lze si na něj bez větších obtíží zvyknout, protože je intuitivní. 

Opera Mobile navíc i v nejnovější verzi podporuje Symbian S60, pro který je dnes zřejmě nejlepším prohlížečem. Stále dostupné historické verze prohlížečů Opera Mobile a Opera Mini jsou rovněž tím nejlepším, co zbylo na uživatele, kteří ještě setrvávají u zařízení se systémem Windows Mobile.

BRAND24

Jak si však alternativní prohlížeče stojí oproti nativním prohlížečům platforem Android a iOS? Na to není lehké odpovědět, protože každá verze systému má nativní prohlížeč s jinými funkcemi a bez přechodu na vyšší verzi systému jej není možné aktualizovat. Každopádně všechny testované prohlížeče přinášejí něco, co nativní prohlížeče nemají ani ve svých nejnovějších verzích.

Pro některé uživatele může hrát roli, že mobilní alternativní prohlížeč je schopen synchronizace minimálně záložek s jejich oblíbeným prohlížečem pro osobní počítač. Jiné uživatele zase může přesvědčit k výměně prohlížeče některá ze zmiňovaných funkcí, kterou v tom svém nativním postrádají. Nejvíce jim jich nabídne Dolphin Browser.

Co je podle vašeho mínění hlavním důvodem toho, že uživatelé platforem Android a iOS používají téměř výhradně integrovaný prohlížeč?

  • Integrované prohlížeče jsou kvalitní, takže uživatelům vyhovují.
    18 %
  • Uživatelé prohlížeč používají tak málo, že jim na něm příliš nesejde.
    7 %
  • Uživatelé nevědí o možnosti používat jiný prohlížeč.
    11 %
  • Uživatelé mají málo informací o alternativních prohlížečích.
    17 %
  • Uživatelé jsou líní instalovat a zkoušet něco nového.
    30 %
  • Napadá mě ještě jiný důvod, který zde není uveden.
    3 %
  • Domnívám se, že jde o souběh více faktorů.
    11 %
  • Nevím, nepřemýšlím o tom, je mi to jedno.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).