Hlavní navigace

Altron a Bender Robotics vyvinuly robota, který monitoruje datová centra

14. 4. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Robotický pomocník AIRBreeze má brázdit uličky datových center a zjišťovat, jestli je v nich vše tak, jak to má být.

Česká společnost Altron, která je na trhu známá především jako budovatel datových center, se chce postupně více rozkročit mimo samotné budovy a míří i do oblastí bližších tradičním IT technologiím (viz investice do úložiště dat BrandCloud). Velkou úlohu v tom hraje zformovaná sekce nazvaná Innovation LAB. Jedním z prvních produktů této výzkumné a vývojové laboratoře je chytrý robot pojmenovaný AIRBreeze.

AIRBreeze spadá do projektu Altron Infrastructure Robots (AIR) a firma ho poprvé více představila světu tento týden na konferenci Data Centre World v Londýně. Na vývoji spolupracuje s brněnskou společností Bender Robotics. „Spojili jsme know-how z našich oborů. Bender umí dělat různé mechanické části, motorky a podobně,“ říká v Londýně pro Lupu technický ředitel Altronu Petr Ding.

Robot v současné době brázdí chodby v pražských kancelářích Altronu a ještě nemá hotový kryt. Ten se nyní bude dodělávat podle již hotového návrhu – finální výrobek bude připomínat mrakodrap Burdž Al-Arab (v reálu je velikost stroje 190 centimetrů), který stojí v Dubaji a kterému se přezdívá plachetnice. Altron téma zvolil i díky tomu, že má na Blízkém východě silnou pozici ve stavbě datových center.

Hlídač datového centra

A do datových komplexů AIRBreeze také patří. Jeho úlohou bude na chod těchto objektů dohlížet a hlásit vše, co si provozovatel bude přát. Podobně jako třeba v některých skladech Amazonu pracují automatizovaní dělníci schopní „vnímat“ okolí, bude AIRBreeze jezdit v uličkách mezi servery a pomocí senzorů a kamer (těch má šest) s okolím komunikovat.

AIRBreeze, model robota od Altronu a Bender Robotics.
Autor: Jan Sedlák

AIRBreeze, model robota od Altronu a Bender Robotics

Robot Altronu například umí nahlédnout do serverové skříně (racku) a zjistit, zda nepřibyl nový server (třeba na základě QR či BAR kódů). To má vedle bezpečnostních hledisek sloužit i k takzvanému asset managementu, tedy správě majetku.

AIRBreeze rovněž dokáže využívat termokameru, díky čemuž je možné monitorovat teplotu či třeba pohyb lidí. Měřit umí také vlhkost, překonává překážky, detekuje změny. Do budoucna se chystá třeba detekce a analýza zvuků a autorizace neoprávněných osob na základě skenování obličeje.

Tohle všechno dává poměrně velké možnosti kombinací a využití. Altron si slibuje, že robot dokáže ušetřit peníze na monitoringu a správě datových center, pomůže s detekcemi potenciálních problémů, projektováním, přesnou evidencí, zvýšenou bezpečností, redukcí spotřeby a tak dále.

To, zda to tak skutečně dopadne v praxi, bude samozřejmě záležet na reálných testech. AIRBreeze se nyní chystá do pilotního provozu v jednom českém datovém centru.

Souhra s člověkem

Otázkou bude i to, jak se přístroj začlení mezi běžný personál. „Nejde o nahrazení, ale doplnění,“ říká Ding. „Proč někam hned posílat člověka, když to nejdříve zkontroluje a vyhodnotí robot.“ O něčem takovém mluví i Amazon a je pravdou, že když jsem minulý rok navštívil jeho robotický sklad v Kalifornii, lidé tam s přístroji vycházeli, pojmenovávali je a v práci se doplňovali.

AIRBreeze, model robota od Altronu a Bender Robotics.
Autor: Jan Sedlák

AIRBreeze, model robota od Altronu a Bender Robotics

Nasazení robota Altronu má být jednoduché. Prostředí je možné mu určit v nástroji pro správu infrastruktury datacentra (DCIM), který Altron rovněž vyvíjí, nebo ho nechat, ať si prostředí naskenuje a naučí sám. Přístroj na jedno nabití vydrží sedm až osm hodin a zároveň funguje jako bezdrátový hotspot, ke kterému se lze na dálku připojit. V podstavci má umístěn průmyslový počítač.

Altron a Bender Robotics na samotném vývoji pracovaly zhruba rok, tomu ale předcházel výzkum a zkušenosti obou firem v dřívějších činnostech. Finální cena ještě není stanovena, AIRBreeze by ale mohl být poskytován také ve formě pronajímané služby.

BRAND24

To, zda se celá myšlenka robota brázdícího serverové uličky uchytí, samozřejmě není jasné. „Něco podobného jsme prozatím viděli jenom ve vývoji u Huawei. Jinak nám není známo, že by někdo dělal podobnou věc,“ shodují se lidé z Altronu.

Cestu autora na konferenci organizovala společnost Altron.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).