Hlavní navigace

Amazon.com nakupuje, za miliardu získá prodejce bot

25. 7. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nákup to není jen tak ledajaký. Tuto obrovskou sumu vysolí americký internetový gigant za online prodejce bot Zappos. Jde o poměrně zajímavý krok…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Podle serveru Reuters kupuje Amazon online prodejce bot Zappos za neuvěřitelných 928 milionů dolarů. Přitom Zappos měl prý vloni obrat miliardu dolarů. Nákup je to jako hrom, musíme si prostě zvykat, že na Amazonu se už neprodávají jenom knihy a cédéčka.

Na Amazonu se nyní dá sehnat skoro všechno a nové akvizice s obratem jedné miliardy se jistě do portfolia hodí. Posílení segmentu oděvů a obuvi je logickým krokem, i tyto věci se totiž začínají na Internetu masivně prodávat. Analytici se předhánějí v pochvalách a tomuto kroku Amazonu prý doslova aplaudují.

Značka Zappos je prý velmi známá značka s velmi loajálními zákazníky, kteří se určit nebudou poohlížet jinde a automaticky se přesunou k novému prodejci. Zajímavá je ovšem (alespoň pro mě) skutečnost, že je někdo opravdu ochoten kupovat boty na Internetu. Výzkumy hovoří jasně, tento segment má rostoucí potenciál, ale asi jak pro koho. Já osobně bych si boty online nekoupil ani náhodou, koneckonců i můj ortoped mi na rovinu řekl diagnózu – prý mám „nějaké divné nohy“. Skutečně, doktor je opravdový znalec, jelikož mi činí obrovské potíže sehnat boty, které by mi seděly. A koupit je na Internetu? To by bylo z mé strany úplné bláznovství. Pak by následovaly potíže s vracením nebo výměnou, a to už za tu slevu a pohodlí nákupu od počítače opravdu nestojí.

BRAND24

Zappos je na trhu od roku 1999, má 1300 zaměstnanců a na skladě 3 miliony bot. Není to tedy žádný trpaslík, čemuž ostatně odpovídá i astronomická cena. Loňský zisk 40 milionů dolarů před zdaněním také hovoří sám za sebe. Velké akvizice se v poslední době nekonaly, tak tento obchod pochopitelně budí zájem médií, hlavně, když je teď ta okurková sezóna.

Čím Zappos v Americe bodoval? Třeba dopravou zdarma, a to i v případě zpětného vrácení zboží. To je výhoda, která Zapposu pomohla získat na svou stranu i ty pochybovače, kteří si nikdy nemysleli, že budou kupovat boty na Internetu. No, řekněte sami, nezkusili byste si na Internetu koupit boty, když byste je mohli zdarma vrátit, případně vyměnit? Já bych to asi zkusil, a to i když mám „divné nohy“…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).