Hlavní navigace

Amazon nás vydírá, stěžují si velcí nakladatelé a chtějí k soudu

26. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Síla Amazonu na knižním trhu nemá obdoby. Svou moc ale dokáže předvádět mnohem tvrději než dříve. Teď prostě šikanuje vydavatelství, se kterým se nedohodl na podmínkách.

Stačilo málo. Minulý týden Amazon odstranil tlačítko k předobjednávkám od titulů čtvrtého největšího amerického vydavatelství Hachette. Zároveň zákazníky upozornil, že by měli počítat s tím, že knížky od Hachette se k nim budou dostávat až několik týdnů. To u firmy, která se ráda honosí tím, že doručuje co nejdřív je to možné, zavání schválností. Začala válka.

„Amazon zneužívá svou sílu k neustálému posilování své dominance, a to porušuje druhý paragraf zákona Sherman Antitrust Act,“ tvrdí Jan Constantine z amerického autorského svazu

Globální knihkupectví využívá zpoždění zásilek jako páku pro vyjednávání. “Amazon nám potvrdil, že tato zpoždění přímo souvisí s probíhajícími jednáními ohledně podmínek na trhu s elektronickými knihami," tvrdí šéf německého vydavatelství Christian Schumacher-Gebler.

Papírová a kamenná scéna na krok globální online konkurence zareagovala rychle. Menší nezávislá knihkupectví okamžitě nabídla rychlou distribuci knih od Hachette a třeba Books-a-Million nasadilo na vybrané tituly až třicetiprocentní slevu. 

Rukojmí globálního obra

Amazon si podle článku New York Times bere vydavatele, autory, ale i čtenáře jako rukojmí. Podobnou taktiku totiž používá v případě vydavatelství Bonnier Media Group v Německu. „Zdá se, že Amazon v Americe dělá to samé, co v Německu – tedy, že vydírá pomocí své silné pozice místní vydavatele,“ tvrdí Alexander Skipis, prezident německé asociace vydavatelů a knihkupců. 

„Knihkupectví, knihovny, autoři a knihy samotné jsou v ohnisku byznysové války. Pokud je tohle nová americký cesta, tak bychom ji možná měli změnit. A okamžitě,“ tvrdí spisovatel James Patterson. Jeho novely, které by měly být vydány během léta a podzimu, už na Amazonu objednat nejdou. 

Ironií osudu je i to, že další z postižených knížek je příběh samotného Amazonu (The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon). Brad Stone v ní popsal taktiku, kterou Jeff Bezos používá při vyjednávání – postup, kterým se gepard snaží uštvat gazelu.

Bude soud? Další?

Amazon, který dnes kontroluje 65 procent trhu s elektronickými knihami, se k situaci staví opatrně a drží se spíš zpátky. S vydavateli už navíc vede dlouhodobý spor o tom, že prodává e-booky levněji než papírové verze, a i ty prodává levněji, než je jejich velkoobchodní cena. „Mluvíme jenom, když máme co říct,“ tvrdí Jeff Bezos.

Zástupci firmy možná budou muset brzy mluvit před soudem. Po poslední akci totiž došla vydavatelům trpělivost a vyrazili na další křížovou výpravu. Jak Němci, tak američtí vydavatelé už nasadili na postup Amazonu právní experty, kteří mají najít možná porušení zákona.  

BRAND24

Trh s elektronickými knihami se vyvíjí rychle a vydělat na něm chtějí všichni. A ani vydavatelé nejsou úplně bez poskvrny. V minulosti uzavřeli kartel s Applem, a chtěli společně tlačit na Amazon ke zvýšení cen. 

Loni v květnu byl sice hlavním strůjcem kartelu uznán výrobce iPadů, ale Amazon dokazuje, že si pamatuje i účast právě velkých vydavatelství Hachette, HarperCollins, Macmillan a Penguin. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).