Hlavní navigace

Amazon ruší 5 GB cloudu zdarma. Blíží se konec bezplatných úložišť?

30. 3. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Blíží se doba, kdy omezené cloudové služby dostupné zdarma nahradí neomezená úložiště dostupná pouze za (přijatelné) peníze?

Amazon a jeho Cloud Drive přišel se zajímavou novinkou – za 11,99 USD můžete mít neomezený prostor pro fotografie (+5 GB pro video a soubory), nebo za 59,99 USD ročně můžete mít neomezený prostor pro jakékoliv soubory. S lákavou nabídkou ale přichází i podstatná změna: končí 5 GB prostoru pro soubory zadarmo.

Uživatelé zdarma používaného Amazon Cloud Drive mají tři měsíce rozhodnutí o přechodu na placený model. Pokud nezaplatí, nebudou moci nahrávat nové soubory, ale vypadá to, že ty, které v úložišti už mají, zůstanou přístupné.

Konec zdarma dostupných cloudových služeb

Je krok Amazonu ukázkou budoucího vývoje? Tedy konce zdarma dostupných cloudových služeb a nástupu placení za neomezený prostor? Neomezená úložiště se objevila u DropBoxu (byť není zcela jasné, jak je získat, a nejsou pro jednotlivce), Google Apps (kde ale musíte platit alespoň za pět uživatelů) či zálohovacích služeb. Pokud už nejde o „neomezený“ prostor, tak řada služeb přišla alespoň s 1 TB zdarma nebo za velmi výhodných podmínek (Office 365 například se zajímavými 5×1 TB pro pět domácích uživatelů).

5 GB zadarmo v dnešní době nedostačuje, 1 TB sice vypadá dobře, ale zaplnit ho není až tak těžké, obzvlášť pokud byste chtěli opravdu své lokální soubory přesunout do cloudu a přestat přemýšlet nad lokálním zálohováním i lokálními kapacitami, nebo pokud prostě chcete mít cokoliv dostupné kdekoliv. S neustále klesající cenou úložišť i metodami, jak šetřit úložný prostor, pak začíná být i 1 TB poněkud k smíchu.

Neomezená úložiště uživatelé navíc hned tak nezaplní – nahrát i onen 1 TB dat přes dnešní VDSL linky nebo mobilní připojení určitě není nic, co by se stalo v řádu dnů a zpravidla k tomu nebudou stačit ani měsíce. 

Model, kdy platíte za službu. Pořád a pořád

Amazon rušící 5 GB zdarma není až tak překvapením, poměrně výsadní postavení mezi úložišti má Dropbox (a 25 GB zdarma, na které se lze dostat, stačí na poměrně hodně legrace), za kterým Amazon zůstal hodně daleko. Proto nebuďme překvapení, že svou nikterak rozšířenou službu „zdarma“ ruší.

Stejně tak ale nebuďme překvapení, že ji firma chce „natvrdo“ proměnit v model, kdy uživatelé platí měsíc co měsíc nepříliš vysokou částku. Dostatečně nízkou, aby vám nebylo líto ji platit a neměli jste příliš důvodů tu platbu později rušit. Pokud k tomuto modelu přidáte to, že vám umožní nahrávat cokoliv a vyzkoušet si to na tři měsíce zdarma, tak je dost dobře možné, že po třech měsících už budete mít v úložišti tolik souborů, že vám jeho zrušení rozhodně nebude připadat jako dobrý nápad.

Chytrý krok Amazonu v podobě negace nepříznivého dojmu ze zpoplatnění několika prvky (neomezený prostor, velmi nízká cena, tři měsíce zdarma) je hodně velkým lákadlem. Možná až tak velkým, že člověk uvažuje o jeho předplacení „prostě proto, že je to výhodné a levné“.

Rizika „neomezeného“ úložiště online

Při úvahách o tom, zda zaplatit oněch (aktuálně zhruba) 1500 Kč ročně za neomezené online úložiště od Amazonu, vás samozřejmě napadnou i rizika. Tím zásadním je, že nevíte,  co Amazon se službou v budoucnu provede a jestli za pár měsíců nezdraží – zejména v okamžiku, kdy zjistí, že ulovil dostatek lidí, kterým bude zatěžko odejít. Přestěhovat terabajty dat online totiž může být zásadním problémem (kterým ostatně může být i jejich stažení a uložení lokálně).

Podobným rizikem je to, že Amazon se může rozhodnout službu ukončit – to v okamžiku, kdy se mu nepodaří získat dostatek uživatelů. O to totiž Amazonu jde – získat uživatele, získat podíl na trhu a pak teprve přemýšlet, kolik to opravdu stojí a kolik se na tom dá vydělat.

Že je toto riziko reálné, ostatně právě ukazuje sám Amazon. Konec 5 GB zdarma znamená, že uživatelé Kindle přišli zkrátka, protože právě oni cloudové úložiště používali. A dotkne se i funkčnosti Send to Kindle. 

Neomezenost úložiště navíc jednoduše svádí k přístupu, kdy tam budete opravdu ochotně nahrávat cokoliv. Zároveň s tím ale internetová infrastruktura není na něco takového stále plně připravená (třeba to VDSL s 15 Mbps download a 1,5 Mbps uploadem, o mobilních připojeních raději ani neuvažovat). Amazonu chybí i řada návazností – výhody Dropboxu jsou v tomto ohledu více než zřejmé: funguje prakticky na všech platformách a s většinou aplikací a sám umí řadu užitečných věcí.

Otázkou zůstává ale například i to, jak dobře se vám bude dařit do „neomezeného“ úložiště na Amazonu například nahrávat obsah, o kterém si Amazon začne myslet, že je „nelegální“. Nedělal bych si iluze o tom, že obsah nebude prohledáván třeba na výskyt nelegálních kopií hudby a filmů, už proto, že to čistě teoreticky umožní Amazonu nejen šetřit prostor, ale získat další výhody. Včetně nevýhod pro ty, u kterých něco takového vyústí v ukončení služeb.

Podmínky užití

Ano, je dobré vědět, co je v Podmínkách užití. První, co tam najdete, je, že jde o službu určenou pro nekomerční použití. Je vyloučeno v ní například podnikat s fotografiemi či jakkoliv službu komerčně využívat. Dostatek místa je v Podmínkách věnován nutnosti dodržovat autorská práva, zejména tam, kde bude možné soubory sdílet – tam je navíc vyjmenováno, co se sdílet nesmí (například pomlouvačný, vyhrožující, zneužívající, pornografický či jiný nevhodný materiál).

Dobré je také vědět, že pokud si tuto službu začnete platit, bude automaticky obnovována, včetně toho, že pokud dojde ke změně podmínek, Amazon vám prostě zvolí takové, které jsou nejbližší těm, které jste měli předtím. Poměrně varující by mělo být, že služba je poskytována ve Spojených státech a pro další země může Amazon výrazně omezovat nejenom užití, ale třeba i druhy ukládaného obsahu.

BRAND24

Samotná služba má ještě další limity, které se na počátku vůbec nemusíte dozvědět. Například omezení velikosti jednoho souboru na 2 GB, které jde podle všeho obejít jenom při použití klientského softwaru v počítači.

Jak bylo zmíněno v rizicích, nechybí ani to, že Amazon může kdykoliv službu ukončit či změnit, včetně toho, že vám o tom nemusí vůbec nic říci. Stejně jako vám může kdykoliv zrušit či omezit účet a užívání služby, opět aniž by to jakkoliv bylo nutné vysvětlit či dokonce sdělit. Podobné zákroky jsou sice spojené s porušením Podmínek užívání, ale co je to nakonec platné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).