Hlavní navigace

Americká FCC je pro síťovou neutralitu, má však řadu odpůrců

26. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Boj o tzv. síťovou neutralitu ve Spojených státech stupňuje. Federální komunikační komise známá pod zkratkou FCC (Federal Communications Commission) schválila záměr zavést pro telekomunikační operátory povinný princip síťové neutrality, kdy by operátoři nesměli omezovat určitý typ datové komunikace. Téma bylo v posledních měsících žhavé i v Evropě, například v Německu se nelíbil boj mobilních operátorů s VoIP systémy. Navzdory mocnému odporu a lobby řady telekomunikačních operátorů FCC…

Boj o tzv. síťovou neutralitu ve Spojených státech stupňuje. Federální komunikační komise známá pod zkratkou FCC (Federal Communications Commission) schválila záměr zavést pro telekomunikační operátory povinný princip síťové neutrality, kdy by operátoři nesměli omezovat určitý typ datové komunikace. Téma bylo v posledních měsících žhavé i v Evropě, například v Německu se nelíbil boj mobilních operátorů s VoIP systémy. Navzdory mocnému odporu a lobby řady telekomunikačních operátorů FCC schválila záměr vytvořit jasné podmínky pro fungování síťové neutrality v praxi. Julius Genachowski, tedy předseda FCC, označil síťovou neutralitu za nutnou ochranu inovací na Internetu. (PC World)

Nelení ovšem ani na opačné straně barikády a americký senátor John McCain v reakci na poslední kroky FCC přišel s návrhem zákona, který sice už podle názvu má hovořit o svobodě Internetu, ale poskytovatelům širokopásmového připojení by umožnil omezovat určité typy datové komunikace. Někteří američtí komentátoři už neváhali připomenout přiznání Johna McCaina: ten ještě coby prezidentský kandidát připustil, že Internet není jeho šálek čaje a o moderní technologie se prý příliš nezajímá. FCC každopádně otevřela diskusi o podobě síťové neutrality a bude jistě zajímavé sledovat, jakým směrem se bude nadále ubírat. (Yahoo Tech)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).