Hlavní navigace

Americké "šestkrát a dost" má další chybné detekce. Za 39 USD vše rádi přezkoumají

7. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Plně funkční americký systém boje proti šíření nelegálně kopírovaného obsahu už má další příklady chybné detekce. Nepřekvapí to asi nikoho, otázka je, zda bude následovat náprava.

„Šestkrát a dost“ je americký systém boje proti šíření nelegálního obsahu. V zásadě spočívá v existenci Centra pro informace o autorských právech (Center for Copyright Information, viz Přichází další bič na piráty: Copyright Alert System aneb „šestkrát a dost“), které pomocí automatického systému vyhledává nelegálně šířený obsah a odesílá poskytovatelům internetových připojení a služeb informace o tom, že došlo k porušení práv. Ti poté na zaslaná potvrzení reagují (teoreticky)´šestistupňovým postupem. Ten začíná prostým varováním, ale pozdější kroky mohou vést k omezení přístupu k Internetu a dalším opatřením.

Jak ale upozorňují aktuálně americká média, CCI už má za sebou několik případu chybné detekce – automatizovaný systém například vyhodnotil herní mod pro Guild Wars jako televizní show. Systém si dokonce ani příliš jist, jestli jde o House MD, Office, The Man With the Iros Fists, Downown Abbey, Grimm či Contraband.

Na případech označených CCI je ale problematické také to, že obvinění z porušení práv se mohou „bránit“ tak, že za 39 USD požádají o revizi. Akt oprávněně kritizovaný jako porušení zásadního principu neviny – momentu kdy je nutné prokazovat vlastní nevinu místo toho, aby obviňující museli prokazovat vinu. 

BRAND24

V CCI, ale hlavně technologie jménem MarkMonitor, šlápli vedle i minulý měsíc. Označili HBO.com za porušovatele autorských práv HBO. A jak je vidět, ani týdny poté se na chybných detekcích nic nezměnilo, ani na procesech, které detekci a následné nahlášení doprovázejí.

Zdroj: False MarkMonitor flags raises more ‚six strikes‘ concerns

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).