Hlavní navigace

Americké úřady obvinily tři muže z velké krádeže osobních dat

19. 8. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Americké úřady se pustily do vyšetřování krádeže osobních údajů, kterou označují zatím za největší svého druhu v dosavadní historii. Americká federální prokuratura oznámila obvinění tří mužů, kteří se měli celkem pětkrát nabourat do systémů firem Heartland Payment Systems, 7-Eleven a Hannaford Brothers a odcizit z nich čísla asi 130 milionu platebních karet, které zákazníci použili při zcela legitimních nákupech. Spolu s nimi se měli zmocnit i dalších osobních dat. Jedním z trojice obviněných…

Americké úřady se pustily do vyšetřování krádeže osobních údajů, kterou označují zatím za největší svého druhu v dosavadní historii. Americká federální prokuratura oznámila obvinění tří mužů, kteří se měli celkem pětkrát nabourat do systémů firem Heartland Payment Systems, 7-Eleven a Hannaford Brothers a odcizit z nich čísla asi 130 milionu platebních karet, které zákazníci použili při zcela legitimních nákupech. Spolu s nimi se měli zmocnit i dalších osobních dat. Jedním z trojice obviněných mužů je osmadvacetiletý údajný hacker Albert Gonzales z Miami na Floridě.

Albert Gonzales, který prý vystupuje i pod přezdívkami segvec, soupnazi nebo j4guar17, je podle úřadů podezřelý z konspirace a podvodu. Jména zbylých dvou obviněných nejsou známa, mělo by ale jít o osoby z Ruska. Trojice obviněných se podle vyšetřovatelů zaměřovala na největší americké společnosti, jež si vyhlédla v žebříčku 500 největších firem, který pravidelně sestavuje magazín Fortune. Trojice obviněných údajně chtěla odcizená data nabídnout na černém trhu. Mohla tak být využita při různých podvodech a další trestné činnosti. (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).