Hlavní navigace

Americké úřady zavřely hackerské fórum Darkode. Zatýkalo se i v Evropě

16. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za hnízdo hackerských zločinců označili vyšetřovatelé diskusní fórum Darkode. Podle amerických úřadů patřilo k těm nejnebezpečnějším.

Hackeři nemají mít klidné místo pro obchod s kradenými daty, hackovacími nástroji a dalším softwarem, říká FBI. „Z přibližně osmi set zločineckých internetových fór po světě byl Darkode jednou z největších hrozeb pro bezpečnost dat v amerických počítačích. Zároveň šlo o jedno z nejsofistikovanějších fór pro hackery v angličtině,“ tvrdí pittsburgský prokurátor David Hickton

Obvinění ze spolčení za účelem páchání kyberzločinů, praní špinavých peněz a šíření škodlivého softwaru si v USA vyslechlo celkem dvanáct lidí. Živo bylo ale i v Evropě, policie zatkla celkem 28 lidí, provedla 37 domovních prohlídek a zabavila velké množství počítačů a dalšího vybavení. 

Podle úřadů šlo o jednu z největších podobně koordinovaných akcí historie. FBI totiž aktivity serveru vyšetřovala v rámci operace Shrouded Horizon ve spolupráci s Europolem a s partnery z Latinské Ameriky, Austrálie, Izraele a Nigérie. Celkem se do ní zapojili policisté z dvaceti zemí.

Mezi zadrženými ve Spojených státech je podle časopisu Forbes například Morgan Culbertson, podezřelý z vytvoření malwaru Dendroid, který umožňuje ovládat a vykrádat data z telefonů s Androidem. Balíček se na Darkode prodával za 300 dolarů v bitcoinech. 

BRAND24

Mezi obviněnými jsou například také Daniel Placek, kterého FBI podezírá z vytvoření fóra, nebo Johan Anders Gudmunds, který byl podle obvinění jeho administrátorem a měl provozovat i vlastní botnet, zneužívající více než 50 tisíc počítačů. 

Na Darkode bylo podle policie aktivních celkem asi 250 – 300 uživatelů. Některé z nich policisté vyslýchali už dříve – britská jednotka pro boj s kyberzločinem přiznává za dva roky vyšetřování pět zatčení. Celkem mělo být v souvislosti s fórem zadrženo na sedmdesát lidí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).