Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Američtí politici chtějí zalepit díry v rozpočtech zdaněním e-shopů od Santiago - Zrovna v techto danich v ramci EU vicemene...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 9. 2011 14:40

    Santiago (neregistrovaný)

    Zrovna v techto danich v ramci EU vicemene jednotny danovy system je - DPH funguje v EU podle harmonizovanych pravidel (i kdyz v ruzne vysi a s lokalnima odchylkama). Oproti tomu dane z prijmu maji v USA federalni, zatimco v EU je v tom chaos.

  • 2. 9. 2011 22:47

    Mr. Cidermaster (neregistrovaný)

    Ale houbeles, žádnej "bordel" v tom není. Uvědomte si, že USA je federace víceméně nezávislých států se svými vlastními vládami a zákony a co může či nemůže federální vláda je dáno konstitucí.
    Jako občan jednoho státu nepodléhám jurisdikci jiného státu. Mám firmu v NC a je pro mě jedno zda něco prodám vedle do VA nebo do Česka. Pro mě to není rozdíl, nemohou po mě vyžadovat platit daně. To je záležitost zákazníka: ve VA si zaplatí Use Tax, v Česku DPH.
    Uvědomte si třeba jen tu zátěž, kdybych měl jako obchodník znát daňové sazby všech míst kde se jaký který můj zákazník nachází a pak je tam odvádět. Já podléhám jen jurisdikci státu, kde mám firmu - jednoduché.
    A prosadit "jednotný daňový systém" jak si představujete samozřejmě jen tak nepůjde. Souviselo by to se změnou konstituce a omezení práv jednotlivých států. A to vám garantuji, že toto neprojde ;-)

  • 4. 9. 2011 22:40

    Jarda (neregistrovaný)

    Zajímavé informace, díky za ně. K Vašemu poslednímu odstavci - držím vám (všem) palce, ale takovým optimistou bych nebyl.
    No a teď praktický dotaz. Pokud daň platí až koncový zákazník - jakým způsobem je od něj reálně vybrána? Že by na hranicích mezi státy Unie byly celnice, případně že by se zboží objednané v jiném státě Unie posílalo přes americkou odrůdu vyclívací pošty, se mi nezdá. Ovšem už vůbec nepředpokládám, že by si občané sami iniciativně spočítali daň a tu pak běželi odvést.

  • 5. 9. 2011 0:01

    Mr. Cidermaster (neregistrovaný)

    Je to přesně tak jak nepředpokládáte ;-).
    Každý musí sám podat daňové přiznání a tam tu daň přiznat a zaplatit. Tady v NC jako firma musím přiznávat Use Tax společně s odvodem Sales Tax a to je dle obratu měsíčně, čtvrtletně, atp.
    Jako občan musím přiznat a odvést Use Tax jedenkráte ročně společně s daní z příjmu. Tady v US si každý rezident podává sám daňové přiznání (federální + státní) a Use Tax je v podstatě jen jedna kolonka na státním přiznání.
    Jádro problému je právě v tom, že to nikdo moc nepřiznává.
    Náš gov. tady v NC se například snažil dostat z Amazonu záznamy o nákupech občanů NC aby si je mohl pěkně dohledat zda je přiznali. Ovšem Amazon se jen tak nedal, viz http://www.zdnet.com/blog/btl/amazons-suit-vs-north-carolina-about-preventing-e-commerce-witch-hunt/33274

    K tomu optimismu, ono ani nic jiného nezbývá. Ono tu Obamu napadají i myšlenky na zavedení vaší evropské DPH! Ale nálada tady na zavedení jakékoliv další daně, zejména po té tragédii Obamacare, je ve společnosti jednoznačně negativní.

  • 5. 9. 2011 22:28

    x (neregistrovaný)

    No nevim, pokud si ja pamatuju, tak obdoba DPH v nekterych statech US existuje a funguje to tak, ze ceny v krame sou bez, ale beznymu anonymnimu koncakovi to pri nakupu prictou (ovsem je to neco kolem 4% max).

    Neco jinyho je dan z prijmu, tam si to kazdej musi osefovat sam a proto taky vznikaji (pro cecha nepohopitelny) kauzy s nedoplatky dani.

  • 6. 9. 2011 0:22

    Mr. Cidermaster (neregistrovaný)

    Vůbec jste to nepochopil ;-)
    Zkuste si alespoň přečíst ten článek, tam to autor popisuje.
    Jinak krátce v bodech:
    - to o čem píšete je "Sales Tax"
    - "Sales Tax" NENÍ "Value added tax" (VAT) neboli DPH
    - VAT není zavedena v žádném ze států USA
    - Pravidla výběru a výše "Sales Tax" se liší signifikantně stát od státu

  • 2. 9. 2011 14:19

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)

    Koukám, že tu nikdo ještě nenapsal komentář a všichni se vyžívají na kontroverzních tématech - využiji tedy toho a chtěl bych vám poděkovat za moc pěkný článek, který musel dát dost práce - popravdě až do jeho přečtení jsem nevěděl, jak to s těmi daněmi v US je, jen jsem věděl, že je v tom bordel, ale nevěděl jsem, že až takovýhle. Ale změna bude těžká - je to jako kdyby někdo chtěl prosadit jednotný daňový systém v celé EU.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).