Hlavní navigace

Analytici odhadují dopad rekordní pokuty pro Microsoft

26. 2. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Minulý týden jsme vás informovali, že Microsoft má zaplatit rekordní pokutu 1,5 miliardy dolarů společnosti Alcatel-Lucent za neautorizované využití jejího patentu souvisejícího s přehráváním MP3 souborů ve Windows. Rozhodl o tom soud v San Diegu. Analytici se shodují, že tato pokuta sama o sobě Microsoftu neublíží. Na konci loňského roku disponoval volnou hotovostí 8,9 miliardy dolarů. Odborníci z analytických společností se obávají hlavně dopadu samotného rozsudku nejen na Microsoft, ale i…

Minulý týden jsme vás informovali, že Microsoft má zaplatit rekordní pokutu 1,5 miliardy dolarů společnosti Alcatel-Lucent za neautorizované využití jejího patentu souvisejícího s přehráváním MP3 souborů ve Windows. Rozhodl o tom soud v San Diegu. Analytici se shodují, že tato pokuta sama o sobě Microsoftu neublíží. Na konci loňského roku disponoval volnou hotovostí 8,9 miliardy dolarů. Odborníci z analytických společností se obávají hlavně dopadu samotného rozsudku nejen na Microsoft, ale i další firmy, které by Alcatel-Lucent mohl zažalovat stejně jako zažaloval Microsoft. Mohlo by jít o Hewlett-Packard, Cisco, Apple a další.

Tipy C

Ostře sledované tedy bude odvolání, které Microsoft téměř určitě podá. Právníci redmondské softwarové společnosti totiž trvají na tom, že Microsoft má na využití sporné technologie potřebnou licenci, která ho stála 16 milionů dolarů a verdikt soudu označují za ostudný. Microsoft navíc sám vede další spory proti společnosti Alcatel-Lucent a nebylo by to poprové, kdy si navzájem se žalující společnosti nakonec vymění souhlas na využití svých patentů.

Podle komentátorů ale tento verdikt soudu v San Diegu může urychlit změnu patentového zákona v USA, který je řadou subjektů kritizován. Pro změnu příslušného zákona je prý i velká část politické reprezentace. (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).