Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Anketa: Jak velký FUP je ideální? Odpovídají šéfové operátorů i ČTÚ od Trident - To je uplne pitome prirovnani.Vodomer maji vsichni protoze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2017 4:03

    Trident (neregistrovaný)

    To je uplne pitome prirovnani.Vodomer maji vsichni protoze je to omezovac prutoku. I hasici mimo zasah musi plnit pomalu a casto i za svym vodomerem nebo hlavici.
    Nektere obce maji pravidelny pausal za vodomer a nekde si musis platit pravidelnou vymenu i precejchovani vodomeru.
    Platil jste pausalni poplatek za pripojeni k vodovodni siti(Ten je temer vsude a byl i za komancu. minimalne v cene armatur a dosti draheho a presneho vodomeru), ze ktereho se postupne hradi nasledne naklady na pripojku (predplaceno x pasusalu:)). Minimalne jednou za cas je treba na pripojce udelat udrzbu nebo vymenu vodomeru a napr.zacpana sitka kterou si nekde zaplatis protoze ne vzdy plati demarkace pred vodomerem/za vodomerem.
    Nekde zase neplatis stocne nebo ho platis pausalem. Zalezi na VAKu.
    Nekde neplatis zadny pausal, ale jako v nekterych obcich na Praze-vychod mas cenu za 85kc/m3.

    V nekterych pripadech se voda plati i pausalem bez vodomeru - napr.uzitkovy zdroj na zalevani zahradek. Nebo si platis pouze stocne z duvodu vlastniho zdroje.

    A to se bavim jen o ceske republice. Kazdy VAK ma jine podminky lisici se treba ves od vsi i v ramci jedne firmy.

  • 4. 1. 2017 1:40

    lahvon

    Ten příměr k vodárnám je dost mimo. Nebo vy snad máte vodu předplacenou paušálem? Že byste platil vodárnám a kanalizacím třeba 500,- měsíčně a už nepotřeboval vodoměr?
    Nebo chcete, aby byly data po vzoru vody počítaná? A platil jste cenu třeba 50 haléřů za megabajt? :-) Jako jo, možná že by to nakonec bylo férovější, platila by se skutečná spotřeba, žádné propadlé předplacené megabajty ..

    Ale to srávnání s VaK prostě kulhá. Respektive, nedává smysl.
    Taky si neroztočíte kohoutky do plna, aniž byste byli na konci překvapení, na kolik vám přijde faktura. Btw, co já bych za to dal, kdyby mi vodírny uměly stopnout vodu po překročení povoleného limitu. :-) Nestalo by se mi jako loni, kdy mi odešel pojistný ventil na přívodu vody do kotle a voda několik měsíců na plno valila do odpadu. v dalším roce jsem měl předepsané měsíční zálohy ve výši toho, co jsem do té doby platil souhrnně za rok. A nechtějte vědět, kolik jsem měl doplatek. :-)

  • 2. 1. 2017 16:00

    fd (neregistrovaný)

    A to od kdy? Wifi ISP ma tak mozna p2p spoje na pateri, ale koncove spoje jsou point to multipoint => exaktne stejne jako telefoni sit ma jedno AP (BTS) a k tomu se pripojuje 1-N klientu.

    Jestli je potreba antena na strese nebo antena v kapse nehraje zadnou roli. Ostatne, kdyby pro pasma operatoru platila stejna vykonova omezeni jako pro free pasma, tak by telefoni sit nefungovala vubec. On totiz mobilni telefon je schopen popripade vysilat i vykonem 1-2W, s takovym vykonem na wifi by se solidni antenou bylo mozne realizovat spoj na stovku km.

  • 2. 1. 2017 13:34

    Jenda (neregistrovaný)

    > A on neresi presne totez zcela kazdy wifi ISP?

    Neřeší. Wifi ISP má point-to-point spoje nebo pokrytí tak, že je potřeba anténa na střeše.

    Ale souhlasím s tím, že dynamický shaping a dynamické nastavování FUP by bylo mnohem vhodnější.

  • 2. 1. 2017 13:09

    fd (neregistrovaný)

    A on neresi presne totez zcela kazdy wifi ISP? Dokonce je na tom mnohonasobne hure, protoze on ma sice pasmo "zadarmo", ale stejne tak ho muze pouzivat kdejaky franta od vedle.

    Operatori maji pasma vyhrazena, pokryti se koordinuje, a bonusem jsou jejich frekvence fyzikalne mnohem vhodnejsi. Tudiz maji radove lepsi podminky. A presto poskytuji mnohem horsi parametry svych sluzeb.

    Nehlede na to, neni vubec problem jednoduse dynamicky menit parametry sluzby v zavislosti na mnoztvi zakazniku/objemu prenesenych dat => pokud budete na BTS vy, s 10GB, a nekdo dalsi s 0GB, tak vy nedostanete polovinu, ale treba 1/10 pasma, ktere je dostupne.

  • 2. 1. 2017 13:09

    thr

    Ano, LTE je nevhodná technologie na trvalé připojení s velkým objemem dat, v tomhle jsem s operátory principiálně ochoten souhlasit a myslím si, že jistá forma FUP je nutná.

    Problém u nás je ale v tom, že představy našich operátorů o FUP jsou dovedeny až do absurdity, kdy po přechodu na 4G, které proti 3G propustnost zvyšuje, vesměs došlo naopak ke zhoršení nabídky. Myslím si, že kdyby za cenu dnešního klasického FUP 1,5GB operátoři nabízeli cca 10GB, případně zkoušeli i jiné varianty, třeba s limitováním rychlostí, jak zmiňuje šéf ČTÚ, tak by to bylo celkem adekvátní situaci a technickým možnostem. Bohužel ale nabídka vypadá jinak :-(((

  • 2. 1. 2017 12:49

    mendrit (neregistrovaný)

    Jako kdyby v okolních státech s daleko většími limity a adekvátní cenou nemuseli řešit to stejné a internet sviští i jim.

  • 2. 1. 2017 12:43

    WIFT

    Pak je tedy taková technologie na daný účel nevhodná. Proč si to nepřiznat a patřičně to nenacenit?

  • 2. 1. 2017 12:27

    Trident (neregistrovaný)

    Souhlas ale s těmi vodarnami je to špatný příklad. Vodárny vás klidne odpojí při podezření na únik vody z důvodu ochrany vodovodní sítě a zabránění skod. Je to dano zákonem. To že to veolia nedělá a klidně vám nauctuje statisíce to je jiná, ale u malých vaku se to dela/promiji částku. Když budete napoustet bazén, tak máte taky problém. Údajně si máte zajistit cisternu. Ale to nikdo nedělá protože je to mnohem dražší než napoustet z řadu - a IMHO je to kravina stejně jako FUP. Stačilo by ohlášení a časovou koordinaci aby vodárny neposilaly při dlouhodobém poklesu tlaku na vetvíi havarijní sluzbu(zapomeňte na plýtvání jako za komancu, tehdy díky špatnému stavu telekomunikací nikdo neřešil dálkový monitoring). Nebot každý vodomer je zároveň omezovač prutoku kvůli ochraně vodovodní sítě. Toto se netýká hydrantovych odbocek které jsou omezené maximálně svetlosti potrubi. Navíc jsou místa kde máte vodu nebo stocne za pausal(vetsinou vesnice).

  • 2. 1. 2017 11:43

    Jenda (neregistrovaný)

    > A to to ještě u vodárny dává smysl, protože vody je prakticky omezené množství, ale dat nikoli.

    Dat je také omezené množství, dokonce fyzikálně dané (současné technologie multiplexování a modulací už jsou dost blízko Shannonova limitu), závisí na SNR a šířce pásma. Pásmo operátor kupuje v aukcích od ČTÚ (řádově 30 MKč/MHz) a signál (a částečně pásmo, protože můžete svítit sektorovými anténami a nerušíte tak tolik ostatní BTS na stejné frekvenci) se zlepšuje instalací dalších BTS (ve městech pronájmy střech, mimo město to vyžaduje budování stožárů, přivedení elektřiny, údržbu…). Oboje stojí naprosto reálné peníze.

    > Prostě definujte rychlost roury a konečná, další netřeba řešit.

    To by tu rychlost roury musel definovat dost malou, protože jinak by ji spousta lidí otevřela naplno a ostatní by prskali, že na ně jaksi nezbývá. A než napíšete něco o tom, že operátor nemá dělat agregaci, tak se zamyslete, kolik lidí visí na jedné BTS, jak se staví celulární sítě a jaké jsou tam asi rádiové poměry.

    > Prostě se s tím počítá, ve špičce to ve městě pojede pomaleji.

    Aby vám to nejelo 50 kb/s a neprskal jste…

  • 2. 1. 2017 10:29

    WIFT

    Jako kua proč FUP? To je jako kdyby vám vodárny řekly „tak, tady je trubka, proteče jí třeba 30 litrů za minutu, ale jakmile k vám proteče 200 litrů, tak vám to zpomalíme nebo vypneme“. A to to ještě u vodárny dává smysl, protože vody je prakticky omezené množství, ale dat nikoli. Prostě definujte rychlost roury a konečná, další netřeba řešit. Že se to zpomaluje, protože vaše infrastruktura je nedostatečná, je věc jiná a je to otázkou možnosti nacenění - např. máme infrastrukturu schopnou obsloužit až takovýhle datový tok, cena bude taková, máme to slabší a může se stát, že pět sosačů to zahltí, cena je nižší. Ale fakt jako jděte do h****u s nějakým FUPem. Garantovat rychlost stejně nejde, protože je závislá na spoustě faktorů - rychlosti druhé strany, rychlosti průchozích bodů a tak. Jsem toho názoru, že lidi jsou v tomhle normální a pár výjimek by na to nemělo mít výraznější vliv. Silnice mají taky omezenou kapacitu, a co? Prostě se s tím počítá, ve špičce to ve městě pojede pomaleji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).