Hlavní navigace

Anonymní aplikace Secret končí, zakladatelé si ale vydělali

4. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aplikace pro publikování čehokoliv bez ochrany před pomluvami, lhaním či šikanou se ukázala být neudržitelným obchodním modelem.

TechCrunch se v Secret Shuts Down věnuje konci aplikace Secret – www.secret.ly – sloužící k anonymnímu sdílení. Secret se nikdy nepovedlo stát se masově používanou službou, známá ale byla. Hlavně kvůli kontroverzi točící se okolo možnosti anonymně psát cokoliv o komkoliv. Což, jak už poměrně dlouho víme, je dost zásadní problém, pokud zároveň neexistuje mechanismus chránící před šikanou, harašením, poškozováním práv a šířením záměrných lží.

Secret, které se podařilo získat zhruba 35 milionů dolarů od investorů (viz NSA pomohla startupům k milionům. Anonymita láká, ale vzbuzuje otázky), by část peněz měla vrátit. Zvláštně ale působí to, že si zakladatelé společnosti část získaných peněz vyvedli ven.

David Byttow, současný CEO firmy, konec potvrzuje v článku Sunset a odvolává se na to, že současná Secret už nepředstavuje vizi, kterou měl, když společnost zakládal. Právě Byttow byl jedním ze zakladatelů, druhým byl Chrys Bader-Wechsler (ten společnost už dříve opustil).

Secret vyvolala nejvíce pozornost v loňském roce, čerstvě po spuštění (viz například Anonymní aplikace naráží na zákony. Služba Secret dostala v Brazílii zákaz). Služba na publikování anonymních příspěvků (není zjistitelné jméno, pouze přibližné místo, odkud pocházejí) vzbudila značné obavy z toho, jakým způsobem bude zacházet s šikanou, lhaním se záměrem někoho poškodit a dalšími důsledky možnosti psát zcela anonymně. Zároveň s touto aplikací se navíc objevily konkurenční – ať už jde o Whisper či Yik Yak.

BRAND24

Samotní provozovatelé podobné věci nebrali příliš vážně, což ve výsledku vedlo k poměrně negativnímu vnímání služby a nepřišel ani tolik potřebný růst. Po roce se tvůrci pokusili aplikaci redesignovat, ale z původně atraktivní a zajímavé podoby se jim podařilo ji změnit pouze v něco, co bylo obecně vnímáno jako klon konkurenční Yik Yak.

Kromě poučení z existence aplikací umožňujících anonymní sdílení je konec Secret zajímavý hlavně tím, že oba zakladatelé si už dříve z investičních peněz vyvedli po 3 milionech dolarů. Což za, de facto, rok existence startupu můžeme brát jako velmi dobrý výdělek. Investoři ale zřejmě příliš nadšení nebudou. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).