Hlavní navigace

App Store Applu není imunní, najdete v něm řadu podvodných aplikací

8. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Apple určitě nezkouší všechny aplikace. Kdyby tomu tak bylo, těžko by mohl být v App Store třeba QuickOffice, stejně jako řada dalších podobných podvodů.

Google i Microsoft jsou velmi často terčem kritiky kvůli tomu, že do jejich aplikačních obchodů příliš snadno pronikají podvodné aplikace. App Store od Applu je oproti tomu vydáván za příklad, který díky velmi důkladné kontrole něco takového nepřipouští. Byť, na druhou stranu, velmi striktní pravidla Applu také znamenají, že řadu zcela běžných a užitečných aplikací prostě v App Store nikdy nenajdete.


Autor: InfoWorld.com

Kontrola každé aplikace nahrávané do App Store by měla čistě teoreticky znamenat, že se tam nemůže dostat něco jako QuickOffice Pro (Apple už aplikaci odstranil – pozn. redakce), která po spuštění pouze zobrazí šedou obrazovku, nechá vás kliknout na „Tap“, a poté se zavře. Náhoda ani chyba to samozřejmě není. Třeba i proto, že Quickoffice Pro byla skutečná aplikace, kterou v roce 2012 koupil Google, a poté v průběhu tohoto roku přestala existovat.

V Angry support queries fly, citing problems with mystery iOS apps – that turn out to be scamware se dočtete, že InfoWorld.com kontaktoval člověka podepsaného pod aplikací v iTunes a dozvěděl se, že „najatý vývojář“ tuto aplikaci zveřejnil bez jeho vědomí. A také, že se postará o to, aby podvodná aplikace byla z App Store co nejrychleji odstraněna.


Autor: InfoWorld.com

Výše zmíněný článek navíc uvádí i další příklad v podobě jiné Quickoffice Pro aplikace (i tuto aplikaci po upozornění novinářů Apple smazal – pozn. redakce), tentokrát dokonce za 9,99 USD. Ta sice skutečně obsahuje základní textový a tabulkový editor, ale cenově je asi dost jasné, že za něco takového nemá smysl dávat peníze – za stejnou cenu můžete pořídit jiné, plně vybavené aplikace.

Na obou aplikacích je zajímavé ale ještě něco dalšího – nabízejí odkaz na neexistující podporu pro zákazníky, respektive na podporu, která s danými aplikacemi nemá nic společného. Obě pochopitelně těží ze známosti dřívější aplikace QuickOffice od Googlu, včetně využití ikonky původní aplikace. A aby všemu nebyl konec, InfoWorld.com zmiňuje ještě existenci další stejně se chovající a vypadající aplikace. A několik dalších, které sice nepoužívají ikonku od Googlu, ale také se jmenují QuickOffice.

Výsledkem pátrání InfoWorldu nakonec je to, že Apple po upozornění některé z podvodných aplikací odstranil, ale na dotazy neodpovídá. A těm, co si podvodné aplikace koupili, peníze prozatím nevrátil. Je tak jasné, že Apple zcela určitě neprověřuje každou aplikaci – pokud by tomu tak bylo, musel by zjistit, že se někdo snaží prodávat aplikaci, která nedělá vůbec nic.

Pokud se vydáte do App Store, narazíte na záplavu aplikací, které a) stojí peníze a b) používají QuickOffice či Microsoft Office v názvu. Pokusíte-li se proklikat na stránky s podporou uživatelů, čekají vás podobné výsledky, jako zjistili v InfoWorld.com. 

UX DAy - tip 2

Žádné ojedinělé výsledky, ale organizovaná činnost, která těží z potřeb uživatelů iOSu mít k dispozici nějaké řešení pro dokumenty a tabulky

Paradoxní je, že řešení jsou zpravidla dostupná buď zdarma, nebo v podobě aplikací přímo od Apple nebo někoho spolehlivého a známého. Zdarma podobě navíc velmi dobře poslouží Google i Microsoft. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).