Hlavní navigace

Apple hnal Amazon kvůli Appstore k soudu. Teď ale obrátil a žalobu stáhl

10. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Firmy se dostaly do sporu kvůli slovnímu spojení app store. Zástupcům Apple se nelíbilo, že jej Amazon používá pro svůj online obchod s mobilními aplikacemi pro Android.

Když v březnu 2011 spouštěl Amazon svůj online obchod s mobilními aplikacemi, pojmenoval jej Amazon Appstore for Android. Tehdy asi nikoho z Amazonu nenapadlo, že si použitím slova Appstore (obchod s aplikacemi) zadělává na problém. Ještě tentýž měsíc si Amazon vysloužil žalobu od firmy Apple kvůli porušování ochranné známky.

Firmě se nelíbilo, že Amazon používá v názvu slovo Appstore. Apple totiž již od června 2008 používá pro svůj virtuální obchod s aplikacemi název App Store. Apple drží k tomuto názvu ochrannou známku (nejedná se však o trademark, ale o její obdobu pro služby service mark).

Apple ve své žalobě argumentoval tím, že obě společnosti prodávají na Internetu a Amazon má ve své nabídce také výrobky Apple. Spotřebitelé tak prý podle právníků Apple mohou být zmatení, když zjistí, že Amazon používá ochrannou známku Apple pro svůj virtuální obchod s aplikacemi.

Právní zástupci Amazonu od začátku tvrdili, že Appstore je obecný termín a firma jej nepoužívá jako ochrannou známku Applu, ale jednoduše proto, aby zákazníkům dala najevo, že se jedná o virtuální obchod s mobilními aplikacemi.

Mimochodem už v roce 2008, když Apple žádal u patentového úřadu  (U.S. Patent and Trademark Office) o zapsání „Appstore“ mezi ochranné známky, postavil se proti takovému záměru Microsoft, který namítal, že se jedná o obecný termín a neměl by být proto zapsán mezi ochranné známky. Podobně argumentovala v roce 2011 i soudkyně, která zamítla žádost Apple o předběžné opatření, kterým by Amazonu, až do vyřešení celé kauzy, zakázala používat slovo Appstore.

Soudní stání bylo naplánováno na 19. srpna. Apple ale nyní svoji žalobu stáhl.

Tipy C

Nevidíme důvody k pokračování tohoto případu. S více než 900 000 aplikací a 50 miliardami stažení už uživatelé vědí, kde mají stahovat své oblíbené aplikace. řekla k rozhodnutí ukončit spor mluvčí Apple Kristin Huguet.

Zdroj: Reuters a PC World

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).