Hlavní navigace

Apple iCloud nebo spíše neCloud?

18. 10. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Apple pustil do světa iOS5 pro iPhone, iPad i iPod, nabízející „revoluční“ novinku – iCloud. Napsalo se toho o něm opravdu hodně, nejčastěji šlo o tvrzení, že Apple vstupuje na pole Cloud computingu. Jenže ono je to všechno trochu jinak.

Jak uchopit iCloud? Těžko, ale pokusit se o to jde. iCloud je především pokračování MobileMe, služby proslavivší se hlavně tím, že spíš nefungovala než fungovala. iCloud je (na rozdíl od MobileMe) zadarmo – pokud máte zařízení s iOS5 samozřejmě, což je jeden z prvních zádrhelů.

Apple nenabízí cloudové řešení, nenabízí ani nic, co by bylo platformně nezávislé. Platformní závislost je, bohužel, až příliš velká – čistě v tom, že Apple nemyslí ani na vlastní uživatele, kteří nepoužívají iOS 5. Prostě pokud máte „nemobilní“ železo, iCloud pro vás není. Tedy, částečně je, ale ve skutečnosti spíš není. Byť, pokud si zaplatíte za OS X Lion, tak něco málo mít budete.

Apple iCloud jsme na Lupě rozebírali již při jeho představení ve článku Apple iCloud a útok na vaše zvyklosti.

iCloud je především služba pro synchronizaci

Zásadní věc – iCloud je coby synchronizační služba revoluční věc, tedy za předpokladu, že onu revoluci podporují aplikace. Ty nejzákladnější od Apple iCloud podporují – takže budete mít k dispozici synchronizaci v „reálném čase“ pro poštu, kalendáře, úkolník (Reminders) a poznámky (Notes). K tomu dostanete povinně poříditelnou @me.com adresu, která zatím žádné reálné využití nemá – je závislá na iCloudu (a na me.com) a s čímkoliv dalším si příliš nerozumí. Není to free-mail s pokročilými možnostmi jako je Gmail, Hotmail či cokoliv podobného.

Synchronizace je revoluční v tom, že pokud máte více iZařízení, budou se vám uvedené služby automaticky synchronizovat. To, co budete mít na iPadu, budete mít také na iPhone. Samozřejmě za předpokladu, že budete mít potřebnou konektivitu – mobilní telefonní nebo WiFi. A občas přehlédnete to, že iCloud umí být dost náročný na objem přenášených dat. Na nějakou tu optimalizaci či minimalizaci se tu příliš nehledí.

Pokud překousnete závislost na iCloud službách, bude vše perfektní. Pokud ale třeba potřebujete kalendář v iCloudu napojit na Google Calendar, rovnou na to zapomeňte (jde pouze read-only přes exportní adresu vašeho Google kalendáře). Podobné kalendáře sice můžete mít v iPadu či iPhone, ale s iCloudem si nerozumí. Jediné „cizí“, s čím si rozumí, je Microsoft Outlook, ale zapomeňte na další možnosti (kontakty v Thunderbirdu například).

Synchronizace Fotek? Trochu kočkopes

Skvělá je i Photo Stream funkčnost – pokud něco vyfotíte na iPhone, ocitne se to „samo“ ve vašem iPadu – iCloud si pamatuje takto pořízené fotky po 30 dní a je jich tam možné mít maximálně 1000. Synchronizace Photo Streamu naštěstí funguje i do počítačů – objeví se v Aperture knihovně na Maxu. Stejně tak jako ve Windows prostřednictvím iTunes (Pictures složka, iPhoto či Aperture).

Jenže, Photo Stream nemůžete nijak „ovládat“. Schovává všechno maximálně 30 dní (nebo do maxima tisíc fotek). Individuální fotografie z něj nelze mazat. A pokud si fotky chcete opravdu uchovat, musíte si je z Photo Streamu uložit. A ani nemůžete Photo Stream vidět na iCloud webu – něco, co by bývalo bylo vhodné implementovat (a kupodivu to původní MobileMe mělo).

Synchronizace hudby a videa? Skvělá věc

Pro synchronizaci hudby a videa mezi více iZařízeními je iCloud ideální. S pomocí iTunes Match je navíc ještě lepší, než by se na první pohled mohlo zdát (ale zde už si budete muset připlatit, 24,99 USD na rok). Ale i zde platí, že potřebujete konektivitu – samozřejmá podmínka, na kterou je ale potřeba pamatovat. Na co ale (opět) zapomeňte – přístup k hudbě/video z webu – „ono se to tam prostě jenom synchronizuje“ je asi nejvýstižnější vysvětlení. iCloud je prostě černá skříňka. A určitým způsobem vůbec nevíte, co v ní vlastně máte.

iCloud může být náhradou iTunes pro backup

Užitečná funkčnost, bez jakýchkoliv pochyb. Ale jenom za předpokladu, že backup „do cloudu“ dokážete „uživit“ dostatečně silným internetovým připojením – přeci jenom 16/32GB iPad je docela dost na odesílání přes mobilní připojení (ale ani klasické ADSL si s tím příliš nerozumí), byť se samozřejmě nevytváří kopie „všeho“, co je iZařízení uloženo. A lokální backup skrz iTunes je potom možná stále ještě podstatně praktičtější (a hlavně rychlejší) volba.

Pokud budete nakonec tuto funkčnost chtít používat, možná se budete muset naučit vyjmout některé aplikace – objem jejich dat se nebude příliš snášet s možnostmi vašeho mobilního (či internetového) připojení.

Pokud iZařízení používáte intenzivně a máte v něm opravdu velké objemy dat (například velké množství fotografií), narazíte na problém hned při prvním spuštění backupu – nejspíš se do iCloudu prostě nevejdete. A budete muset zvolit, co bude do online backupu ukládáno – bohužel iOS5 poněkud málo myslí na snadnou použitelnost, takže tento proces budete proklínat pravděpodobně ještě hodně dlouho.

iCloud není vzdálené úložšitě

iCloud vám poskytne 5GB „diskového“ prostoru, což na první pohled zní dobře. Realita je taková, že do 5GB se musíte vejít se spoustou věcí, včetně takové maličkosti, že se do toho počítá i prostor zabraný poštou. Ale co je hlavní, nejde o diskové úložiště – použití je striktně vázáno na programy, které podporují iCloud a něco jako „ukládat si soubory“ a „synchronizovat je mezi zařízeními“ je zde stále jenom sen – iCloud není použitelný jako Dropbox. A do iCloudu se samozřejmě nedostanete odjinud než ze svých zařízení. A to ještě s řadou omezení daných způsobem jak Apple chápe „soubory“. Tedy spíš jak je nechápe.

iCloud vám ani neumožní jakkoliv „sdílet“ cokoliv v něm uložené s dalšími lidmi – je čistě „privátní“. Soubory (dokumenty) do iCloud můžete zvenčí dostat přes web, stejně jako je můžete stáhnout – ale opět, žádné pokročilejší možnosti se nekonají. Stejně jako se nekonají složky.

Hlavně ale iCloud není vůbec o souborech – Apple ve svých iZařízeních soubory moc neřeší, iCloud není výjimkou – „soubory“ najdete jenom v iWork. A jenom omezené na prezentace, dokumenty a tabulky.

iCloud není „cloud pro dokumenty“

Apple iCloud samozřejmě integrovalo do své sady „kancelářských“ aplikací – iWorks se tím ale nestává ekvivalentem pro Google Docs či Office (360) Live. Fantastické je samozřejmě to, že pokud pracujete na nějakém dokumentu v iPadu, budete ho mít dostupný i v iPhone.

Ale opět je zde pár problémů – žádné možnosti přístupu z webu (lze se podívat co tam je, stáhnout, ale otevřít ani pracovat s dokumenty nikoliv). Žádné možnosti napojení  právě na služby jako Google Docs či Office Live. A co je horší, iCloud selhává, pokud chcete přistupovat k dokumentům z iWorks 09 – dokument si musíte stáhnout a pracovat s lokální kopií, tady žádná synchronizace nefunguje. Pokud používáte DropBox, tak asi chápete, jak nedostatečné podobné řešení je.

iCloud je čistě mobilní služba

Jedno je asi už jasné. Apple iCloud je služba, která myslí takřka výlučně jenom na mobilní iZařízení – desktop je jenom „nechtěný“ doplněk a jakkoliv se podpora iCloudu nachází v Mac OS X Lion, jde o podporu hodně minimalistickou a v řadě ohledů nedostatečnou.

Synchronizace Skvělá
Backup Nedotažené
Vzdálené úložiště Nekoná se
Práce s dokumenty Nedotažené
Práce s fotografiemi Nedotažené
Podpora desktopu Nedostatečná
Přístup z prohlížeče Nedotažený
Otevřenost pro jiné OS Problematické

iCloud je na samém počátku, a jakým způsobem se bude vyvíjet dál, závisí nejenom na Apple, ale také na vývojářích – aby mobilní aplikace pro iZařízení podporovaly iCloud, je nutné, aby tuto podporu doplnili autoři těchto aplikací. Nezbývá než doufat, že se o to postarají co nejdříve. A také, že se jim případně podaří iCloud implementovat v některých ohledech lépe a intuitivněji, než to dělá samotné Apple.

Tipy C

iCloud není skutečně plnohodnotnou cloudovou službou. Apple vytvořilo online úložiště a aplikacím k němu umožňuje přístup, chybí ale otevřenost, nezávislost na platformách. Citelně chybí i možnost přístupu z univerzálního prostředí – tedy prohlížeče. Některé ze služeb (Mail, Kalendář) mají při přístupu z prohlížeče více možností, některé méně (Kontakty) a některé jsou hodně nedotažené (iWorks).

Nechápejte to špatně, iCloud je revoluční služba a přináší řadu skvělých věcí. Je nicméně teprve v počátcích a postižená i klasickou maličkostí – vysoká očekávání vyvolaná počátečními informacemi. A samozřejmě možnostmi, které nabízejí služby „podobného“ charakteru – ať už je to zmíněný Dropbox nebo služby jako Office 365, Google Docs,  atd. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).