Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Apple iPad, dobrej nápad! od anonym - Představte si, že umím editovat registry, umím si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 5. 2010 14:35

    anonymní
    Představte si, že umím editovat registry, umím si lecos upravit v konfigurácích linuxu a příkazová řádka pro mě není něco opředeného tajemstvím. Dokonce jsem se ve svých dobách v těch věcech hrabal a tehdy mě to dokonce bavilo.

    Nyní ale mám Mac a iPhone a o iPadu uvažuju. Proč? Protože po letech přišlo vystřízlivění, že můj svět se opravdu netočí okolo počítačů, jejich ladění a hrabání se v nich. Nemám už na to čas ani chuť. Nikomu neberu, že po práci večer přijde, sedne a začne si ladit Linux k obrazu svému či jednou za týden sedne, projede Windows všemožnými uklízecími utilitami, aby měl zas na chvíli klid a šlapaly mu dobře apod. Svého času jsem taky laboroval s Windows Mobile, měl jsem HTC Touch a hrál jsem si s různými shelly, až jsem si jednou uvědomil, že ten telefon mám neustále rozvrtaný a polofunkční a bez ohledu na použitý shell tam pořád byly stařičké WM 6.5, do nichž se člověk po pár tapnutích dostal a které musel tak nějak pořád udržovat v chodu, kontrolovat, kolik má spuštěných aplikací, zda stačí RAM apod. Dokonce jsem tam měl i registry editor, v telefonu, ještě teď nad tím kroutím hlavou.

    Dnes přijdu domů, mám chuť relaxovat v kruhu rodiny, tak prostě vezmu jednoduché zařízení, které funguje a s nímž je zábava pracovat a ne jej ladit, sednu si do obýváku apod. Nebo třeba přijdu z nějaké akce, jen vezmu nějaké zařízení, lehnu do postele, podívám na film, přečtu knihu. Opravdu nemám chuť se o svůj počítač starat, na to je život moc krátký :-) Chci jej používat, nic víc. Neberu nikomu, že pro ně je smyslem počítač ladit a starat se o něj, stejně jako vy neberte lidem, kteří výš smysl nesdílejí.
  • 31. 5. 2010 18:44

    Frantisek Fuka
    iPad spustím, on nějak spolehlivě defaultně funguje, jsem spokojen. Po nějaké době mohu dojít k názoru, že bych si chtěl něco customizovat. Zjistím, že nemohu.

    Zařízení XYZ spustím, ono nějak spolehlivě defaultně funguje, jsem spokojen. Po nějaké době mohu dojít k názoru, že bych si chtěl něco customizovat. Zjistím, že mohu.

    Ať kolem toho děláte jakékoliv veletoče, nemůžete tvrdit, že iPad je pro JAKOUKOLIV skupinu uživatelů vhodnější než zařízení XYZ. Maximálně jsou pro některé skupiny uživatelů oba stejně vhodné.
  • 31. 5. 2010 15:46

    anonymní
    "A uz vubec nechapu jejich demagogii "mene je vice"."

    - Aha. Jaktože tedy dnes nemáme v ntb 3,5" mechaniky? Co kdyby to náhodou někdy někdo mohl potřebovat, když bych náhodou někde ve skříni našel nějakou zapadlou instalačku ? :-)
  • 31. 5. 2010 16:30

    neptejse (neregistrovaný)
    Ale no tak, nevytrhavejte vety z kontextu. Upozornuju, ze disketa byla nahrazena za neco rychlejsiho, vetsiho a odolnejsiho. Totez ocekavam, ze (castecne) postihne opticke mechaniky vuci flash diskum. Takze v tomto pripade "vice je vice".

    PS: Osobne mam doma jeste 5" mechaniku a par obrovskych disket. Pro jistotu ;)
  • 31. 5. 2010 16:30

    anonymní
    Vrtal jsem se v něm právě proto, abych zvýšil jeho použitelnost alespoň na úroveň iPhone. Bohužel (nebo bohudík, neboť právě proto jsem jej vyhodil a iPhone si pořídil) se mi to nepodařilo dosáhnout. Když jsem WM používal, tak jsem v duchu velebil stařičký Tungsten E, ktrý byl v použitelnosti mnohem dál.

    Každopádně nevím, proč se řeší předraženost iPhone. Osobně jsem jej měl ke svému tarifu (který bych platil bez ohledu na použitý telefon) za 3 500,-.
  • 31. 5. 2010 20:35

    BLEK. (neregistrovaný)
    A jak chceš zajistit bezpečnost, aby ti tu flashku nelezl někdo kdo nemá?

    a) nijak --- pak jseš ovce neovčejší
    b) nějakou páčkou na té flashce --- stejně na ni jednou zapomeneš a necháš ji zapnutou
    c) šifrováním a klíčem v počítači --- to je složitější než kabel
  • 1. 6. 2010 0:40

    Jenda (neregistrovaný)
    V tom metru je dneska ale nával... Asi do tebe vrazím, pardon. Jejda, já měl v kapse zapnuté PDA...

    (jo a jinak šifruju všechno, co jde, včetně disku v počítači)
  • 1. 6. 2010 0:53

    neptejse (neregistrovaný)
    Pokud kritizujete neci logicke predpoklady a zavery zkuste nedelat ty same chyby.
    "Produkty od Apple jsou odjakživa proslulé tím, že to "defaultně funguje" znamená pro naprostou většinu uživatelu "podstatně bezproblémovější chod" než cokoliv jiného od konkurence." Toto je nepodlozene ani nicim nepotvrzene kolektivni tuseni, ergo Vas zaver je taky mimo.
    Ale tak dejme tomu, ze mate pravdu. Potom se vsak nabizi otazka kolik te bezproblemovosti vyplyva z vlastni bezfunkcnosti a kolik z kvalit programoveho vybaveni Apple. Kdyz nekde nainstaluju Windows a nedam dotycnemu admin heslo s tim ze pokud neco chce tak ma volat me tak ten system bezi roky jako novy (vyzkouseno). Holt dotycnej si nebude moct delat co chce protoze neni informaticky svepravny stejne jako dalsich 80% obyvatel.
    Vidite tu paralelu?
  • 1. 6. 2010 1:41

    neptejse (neregistrovaný)
    No ja si pak uvedomil, ze to plati spis o C++ nez o C. To ale nic nemeni na tom, ze jejich gramatika je slozitejsi nez se zda. Rozeznavani deklarace od vyrazu je peklo a parsovani datoveho typu jakbysmet. Pridejte k tomu preprocesor, ktery si s kodem dela co chce a dojdete k duvodum proc existuje pouze par dobrych kompilatoru C/C++. JavaScript ani Python prilis neznam ale pochybuju, ze obsahuji takove chujeriny.

    Uff to je jedno, zabehl jsem dost OT :)
  • 2. 6. 2010 11:16

    jméno není podstatné (neregistrovaný)
    Hlavně, že píšu o tom, že nejde primárně o problémy mac os jako takového, ale o popis chování a přístupu k chybám od uživatelů mac os. A že to není ojedinělá zkušenost, ale pravidelná a že mne tato zkušenost překvapuje.

    Ale to bych asi opravdu chtěl moc, kdybych si přál, abyste si ten příspěvek přečetl celý.


    Podívejte, já mám macky opravdu rád, jejich systém mi na mnoho věcí vyhovuje. Má sice své mouchy a občas to je pěkně tučná masařka, ale přesto tam není nic natolik zásadního, abych ten systém zavrhnul. To, že nakonec více preferuji win, není dáno projevy sympatie, ale je to spíše Sofiina volba - setkávám se častěji v okolí s win a ne vše je nějak snadno přenositelné.

    Pohybuji se pochoppitelně především v profesně vymezené skupině, je ale v tu chvíli zajímavé, jak volba os ovlivňuje přístup k problémům, se kterým se setkávají. Zatímco uživatelé macka na většinu chyb rezignují a jen výjimky se je snaží řešit, u uživatelů win byl ten poměr přesně opačný. A to se přitom jednalo hlavně o balík, který je právě na win i mac a chování mnoha věcí je tam podobných (včetně řady chyb).
  • 3. 6. 2010 21:42

    labe (neregistrovaný)
    iPad opravdu nějak fuguje, ale to nějak funguje všechno. Problém je v tom, že ty ovce raději jej zakoupí a posléze začnou békat, že toto nejde, tamto nejde. Je to módní blivajz, Vaše recenze, nebo anti-recenze se mi velmi líbila. přesně tak bych celé zařízení ohodnotil. Děkuji.
  • 21. 8. 2010 14:16

    casial (neregistrovaný)
    Spousta lidi tady, jak se zda, nechape, ze mezi uzivateli applu se vyskytuji i non-fanatici a non-ovce. Ano, mam iPhone, Macbook, iMac a ted i iPad, ale Apple a Jobs jsou mi u prdele. Vyzkousel jsem, libilo se, koupil jsem. A ze to stoji 2x nebo 3x vic nez srovnatelny vyrobek? To je mi taky u prdele do chvile, kdy je to v cenove relaci, kterou jsem ochoten a schopen zaplatit... Nabidka a poptavka, slysel jste o tom nekdy?
    Ze to neumi veci, kterou jsou "pro vas a miliony dalsich naprostym standardem"? No a co, vy i miliony dalsich a vase standardy jste mi taky uplne u prdele. Kdyby tomu chybelo neco pro me zcela zasadniho, tak si to proste nekoupim, ale ocividne je Apple dost chytra firma na to, aby znala sve potencialni zakazniky. Vy jim ocividne nejste, Frantisek Fuka taky ne, ale myslim, ze ani Jobs ani FF z tohoto faktu nemaji mindrak, u vas si tak jisty nejsem...
  • 31. 5. 2010 15:27

    neptejse (neregistrovaný)
    "Je nějaký zásadní důvod, proč by se měl každý uživatel umět vyznat v desítkách parametrů nebo strávit hodiny čtením manuálů?"
    Prave, ze neni a presto je toto typicky Apple-argument. Reknete mi kolik lidi dnes cte manual/help k cemukoli? PR jablicka to prezentuje tak, ze uzivatele jinych znacek se neustale v necem hrabou a ovce (na tomto terminu trvam, ctete nize proc) to basti. Kupoval/doporucil jsem mnozstvi ruznych elektronickych hracicek pro spoustu znamych a pratel a ackoli nikdo z nich nema sajnu o registrech ci shellu vsem to funguje. Ba co vic kdyz si po par tydnech nekdo vzpomene, ze neco potrebuje tak mu poradim kde to zapnout/nastavit. Zakaznik Jonagoldu ma automaticky smulu.
    Ad ovce: Diskuze o prevodovkach ci cokoli je zcela mimo protoze, kdo chce automat, VI presne co to je a tudiz PROC to chce. Ovce jsou lidi jejichz nazor je utvaren reklamou na iPlasty a to je vetsina zakazniku Idaretu. Otazkou ovsem zustava co s lidma, kteri jsou si plne vedomi neuveritelnych nedostatku a predrazenosti techto "skvostu" a presto je kupuji. Je evidentni ze oveckovska typizace na ne nesedi. Spis to vypada na vyjimku co potvrzuje pravidlo.

    PS: Abyste si nemyslel, proslo mi rukama nekolik produktu Ovocneho sadu MacBookem pocinaje, pres iPhone az po ten posledni bonbonek. Nicmene i po nekolika tydnech (iPhone mesic a kus) mi nedochazel jejich smysl. Nekolik kladu se naslo (jednoduchost GUI) ale to neospravedlnuje tu zazracnou cenu co za ne vysolite. A uz vubec nechapu jejich demagogii "mene je vice".

    Zdar.
  • 31. 5. 2010 16:21

    neptejse (neregistrovaný)
    Proc si stezujete na to, ze telefon byl nepozitelny, kdyz jste se v nem sam vrtal? Nerikejte mi, ze nefungoval hned od zacatku. Proc platite majlant za neco polovicateho kdyz alternativy funguji stejne dobre (a jeste se v nich muzete ale nemusite vrtat/rozbijet)? Napr.: Prvni iPhone prisel o 2 roky pozdeji a stal 3x tolik nez moje stara Motorola a presto se ji nedokazal vyrovnat. A ted, po dalsich dvou letech je mozna stav 1:1 (jen pokud jde o funkcnost, cena je furt mimo). To je prece k smichu!
    Osobne si rad (nejenom) hraju s IT. Navrhuju vlastni programovaci jazyk ci jednoduchy operacni system a porad zkousim kam se muzu dostat a necemu se naucit. Takze jsem dost haklivy na jakekoliv snahy kohokoliv mi v necem branit ci omezovat. Z tohoto pohledu jsou umele limity v IT absolutne neprijatelne. Uzitecnost technologie roste exponencialne s mnozstvim dostupne fukncnosti (a naopak). Ten multitasking je toho krasnym prikladem.
  • 31. 5. 2010 16:37

    anonymní
    Mým snem je přijít k počítači, položit vedle něj flash disk a nechat všechno přenést bezdrátově :-) Každopádně je to asi hudba budoucnosti z pohledu rychlosti, vzhledem k tomu, že se teď řeší Light Peak, který je zas jen drátový.

    Tedy doufám, že někdy časem se dospěje k eliminaci různých x konektorů na běžných domácích počítačích (píšu domácích, protože z hlediska bezpečnosti je kabel zatím asi na přenos dat relativně nejbezpečnější). Teď musím řešit FW, USB, HDMI, ethernet, DVI, na to různé redukce na microUSB, malý FW, VGA atd. takže doufám, že se toho "méně je více", firmy konečně chopí.
  • 31. 5. 2010 16:56

    neptejse (neregistrovaný)
    Jablecny vyvar "mene je vice" je trochu jina ideologie. Oni si setri praci tim, ze lidem vymezi malou ohradu v nichz nemuzou nic moc delat (odtud moje vnimani ovce). Pripomina mi to klasifikaci programovacich jazyku/gramatik. Cim jednodussi a hezci gramatika tim vic je to k nicemu (chybi expresivni sila). Na cecku si mozna vylamete zuby ale bez nej je 95% dnesni elektroniky k nicemu.

    V pripade, ktery popisujete (a ve spouste dalsich) je to ale opravdu prinosem. Obavam se vsak, ze ruzne konektory jsou jednim z nastroju jak lidi cas od cas donutit k upgradu.
  • 1. 6. 2010 0:38

    Petr (neregistrovaný)
    Jste na omylu, jazyk C má právě jednoduchou syntax a přesto, jsou jeho výrazové prostředky široké (a proto si na něm někteří vylamují zuby - ne kvuli "složitosti" gramatiky). Naopak JavaScript nebo Python má složitější syntax a zápis algoritmů se v nich většinou nedá udělat tak elegantně a hlavně efektivně.

    Nejenže mnohdy "méně je více", ale dokonce většinou platí, že udělat něco jednoduchého stojí mnohém více přemýšlení, než udělat něco složitého.
  • 1. 6. 2010 11:36

    jirka (neregistrovaný)
    Celou dobu popisujete chování "bordel-balíku" od Adobe a konkrétní programy Adobe. Házet tohle na OSX je hodně mimo. Aby bylo jasno, na Macech dělám 20 let a prvních 10 mne živilo DTP a dosud do těchto zákoutí zabrousím.
    Stabilita MacOS 7-9 byla výrazně slabší, než OSX. Nejkritičtějšími oblastmi pre-OSX systémů byla vadná písma - stačil jeden pomatený font a počítač se skutečně choval nestabilně. Málokdy to však byl zásadnější problém, protože normální studia měla nakoupenou hromádku fontů a když holt zákazník přinesl svou práci včetně písem, dočasně se pomocí ATM (či jiných font-managerů) daný font aktivoval a poté odstavil. A Quark samotný neměl v pádu počítače prsty - to je blábol. Celkově - že by pre-OSX systémy padaly několikrát denně - to je tak maximálně jeden z vlhkých snů RH. U OSX jde o naprostou fikci.
    Osobní dlouholetá zkušenost s Macy mne přesvědčila, ale nikomu mou cestu nenutím. Pouze mne nadzvedne, když se nějaký "expert na Macy" ohání nesmysly. Howk.
  • 31. 5. 2010 20:30

    . (neregistrovaný)
    Srovnáváte nesrovnatelné a logicky vám pak vychází závěry, které jsou zcela mimo.

    Primární chybu máte v úvaze, že "iPad spustím, on nějak spolehlivě defaultně funguje" je to samé, jako "Zařízení XYZ spustím, ono nějak spolehlivě defaultně funguje". Produkty od Apple jsou odjakživa proslulé tím, že to "defaultně funguje" znamená pro naprostou většinu uživatelu "podstatně bezproblémovější chod" než cokoliv jiného od konkurence. Historickými MacOS počínaje a iPhoneOS konče.

    Pro "jakoukoliv" skupinu není nejvhodnější nikdy nic, ale dá se říct, že pokud patříte mezi tu majoritu, která nepotřebuje nic customizovat, tak s defaultní funkčností produktů od Apple budete nadmíru spokojen. Daleko více, než s defaultní funkčností konkurenčních záležitostí.
  • 31. 5. 2010 16:45

    neptejse (neregistrovaný)
    Tak k tomu nemam moc co rict protoze WM me osobne uplne miji. Ale znam asi 3-4 lidi co naopak presli z iPhone na HTC prave kvuli fukncnosti.

    3500 neni prodejni nybrz (Vami) dotovana cena. Pro objektivnost byste mel porovnat oficialni udaje.
  • 1. 6. 2010 13:07

    Yenya (neregistrovaný)
    > "defaultně funguje" znamená pro naprostou většinu uživatelu

    Uz to umi posilat a prijimat fotky pres bluetooth? iPhone jeste nedavno neumel.

    Ohledne vany nevim - nezkousel jsem. Ale v posteli je o dost pohodlnejsi mit na cteni i na video notebook, protoze se diky jeho konstrukci da cist/sledovat i vleze na boku :-)

    Jinak ale diky za vtipnou a ctivou recenzi!

    -Yenya, http://www.fi.muni.cz/~kas/blog/
  • 1. 6. 2010 8:45

    . (neregistrovaný)
    Když už chcete hodnotit něčí argumenty, měl byste se chovat trochu méně nadutě. Lepší "defaultní funkčnost" produktů Apple není nijak nepotvrzené kolektivní tušení, ale poznatky potvrzené v mnoha testech i uživatelských zkušenostech. Samozřejmě, můžete namítnout, že všichni Apple kladně hodnotící jsou podplacení, dementi nebo systém padající 100x denně vidí jako stabilní, ale to, co jsem napsal, obecně platí.

    Vaše paralela je zcela mimo, protože jediný Váš "argument" jsou pár let stará Windows a nějaký známý, kterému roky instalace vydržela. Snažíte se podsouvat, že Apple funguje většinou bezproblémově proto, že nic neumí. Pokud bych tuto hypotézu akceptoval, pak nerozumím tomu, proč například iPhone se v Q1/2010 prodával 2x lépe než skvělé, rozšiřitelné a defaultně stejně dobře fungující Windows Mobile, zvlášť když je oproti zařízením s WM o dost dražší. Neustále budete odpověď hledat v dementnosti uživatelů Apple, kteří si narozdíl od uživatelů jiných značek peníze doma tisknou nebo mají zvláštní oblibu dělat Jobsovi kšeft. Přitom vysvětlení je nanejvýš prosté: té obrovské spoustě uživatelů produkty Apple nanejvýš vyhovují (přestože dle Vás nic neumí) a to tak moc, že jsou ochotni si za tu skvělou funkčnost (nikoliv co do počtu funkcí, ale použitelnosti) připlatit.

    Když jsme u těch mobilů, mohu celkem hodně dobře srovnávat WM, iPhone a Android. iPhone boduje zejména proto, že vymezil celkem ostré hranice, co vše programy mohou a co ne. Kvůli tomu ztratil řekněme 20% aplikací, které tím sítem neprošly, ale oproti konkurenci získal podstatně vyšší stabilitu, výdrž a použitelnost. Pro nás několik procent, kterým ty hranice dělají problém, je iPhone nepoužitelný, ale drtivá většina lidí v tom žádný problém nevidí. To je ta pointa.
  • 1. 6. 2010 11:07

    jméno není podstatné (neregistrovaný)
    Trošku bych oponoval s tou bezproblémovostí. Má zkušenost z více DTP studií je trochu odlišná. Charakterizoval bych to spíše větší laxností uživatele a menším "šťouralstvím".

    Taková čerstvá zkušenost - v jednom studiu, kde jsem dočasně vypomáhal jsem narážel na zajímavé stavy (podotýkám předem, že můj domácí systém je windows, ale bez problémů funguju i na mac os už od doby Systemu 8.x). Měli tam balík Adobe CS3. Použil jsem bezproblémové postupy, na které jsem byl zvyklý, tedy např.:

    - import nativních illustrator souborů do indesignu. Na výstupu na mackovi se rozpadla písma. Odpověď mackaře - to takhle nemůžete, tady zloběj písma, to musíte používat epsy. WTF?

    - export celé publikace do pdf. Doběhl "teploměr", pdf nikde, chybová hláška nikde. Odpověď mackaře - to musíte exportovat po částech, ale radši používejte distiller. WTF?

    - během práce se odpojil síťový disk, ind spadnul. Odpověď mackaře - no to si musíte dokumenty nejdřív uložit k sobě a pak je dát zpátky na síť. Tady síť zlobí. WTF?

    Takhle to pak pokračovalo celý den. Nikdo z těch pěti lidí, co tam dělali, nic neřešil, prostě se to děje, tak se s tím smířili. Kdyby to ale byla jediná firma, tak bych ještě nad tím mávnul rukou, jenže já se s tím setkávám už od začátku v mnoha firmách. Windowsáci na chyby nadávají, prudí IT, stěžují si na fórech. Lidé od macka až na čestné výjimky mávli rukou a našli si postup, jak chybu obejít.

    V době OS 9.x padaly macky velmi často, několikrát denně jsem se viděl oblíbenou "bombu" - slova mackařů byla, že to holt dělá Quark. Tehdy jsem měl w2k a neznal jsem případ, že by quark sestřelil celý systém. Mackaři ve firmě to ale neřešili, prostě zanadávali, zrestartovali a udělali kus práce znovu. Nikdy neměli rozdělaných více dokumentů, před prací v quarku vypínali jiné aplikace. WTF?

    Pochopitelně výše uvedené věci nejsou primárně chybou mac os, samotný systém má problémů málo, ilustruje ale přístup, se kterým jsem se setkával.
  • 2. 6. 2010 16:58

    Oslík (neregistrovaný)
    Ano, s tím jsem se také vícekrát setkal. Uživatelé produktů Apple, včetně iPhone, mají ke svým nástrojů úplně jiný přístup, než uživatelé Windows. Nikdy nehledají problém v nástroji, vždycky u sebe.

    Jeden známý třeba viditelně zuřil nad problémem v MacBooku (neviděl, že ho vidím) a když jsem se jej o něco později zeptal, jak je s Macem spokojený, naprosto bezelstně a bez zaváhání podal standardní normovanou odpověď, že naprosto, protože všechno prostě funguje. Jsem si jistý, že odpovídal upřímně. On už na ty trampoty zapomněl. Applisté mají mozek přepnutý do whitewash režimu "potíže s Apple neukládat do paměti."
  • 31. 5. 2010 12:19

    neptejse (neregistrovaný)
    Moc krasny clanek. Ja bych rad podotknul, ze Jobs pouze vydelava na lidske blbosti a to mu nelze vycitat nebot ta je nekonecna takze i prijmy z ni budou obdobne.
    Ukazuje se, ze schopnosti naprosteho uzivatele ovladat elektroniku se nikam neposouvaji. Psani ve Wordu a odeslani mailu spadaji do stejne kategorie jako prepinani TV kanalu ci vydolovani listku na MHD z automatu. Multitasking? Ale jdete. Ovce jenom delaji to co je nekdo naucil a o vic se nestaraji. Nechapou a ani chapat nechteji. Kdyz to maji vsichni tak to je asi dobry, beru taky.
    Nastesti vyvoj vpred pohaneji potreby a pozadavky inteligentnich lidi, ne to co je sexy. Z tohoto pohledu jsou veskere produkty toho ovocneho sadu o par let pozadu a jeste k tomu predrazene. Cimz se vracim na zacatek meho prispevku aneb "za blbost se plati". Pokud za vama nekdo prijde s tim, ze bude kupovat iKram nevymlouvejte mu to. Naopak doporucujte. Kdyz dotycny neni schopen sam poznat jak ho Steve jebe do ouska tak si zaslouzi prijit o nekolik (desitek) klacku.
    Zdar.
  • 31. 5. 2010 13:17

    pepak (neregistrovaný)
    Proč "blbosti"? Je nějaký zásadní důvod, proč by se měl každý uživatel umět vyznat v desítkách parametrů nebo strávit hodiny čtením manuálů? Ať už o Applu chcete říct cokoliv, faktem je, že jeho produkty vesměs dokáže rychle pochopit i člověk, který nikdy s počítačem nedělal, protože je jejich ovládání krásně názorné a "přirozené".

    Ano, přesně ty samé vlastnosti vedou k tomu, že na Applech nemáte absolutně žádnou možnost volby - dokud půjdete tou jedinou správnou cestou, bude to procházka růžovou zahradou, ale zkuste třeba jen o krok vybočit a hned dostanete po hlavě. No a co? Tak to prostě znamená, že produkty Apple nejsou vhodné pro uživatele, kteří chtějí jít vlastními cestami. Ale nazývat je jenom proto pohrdavě "ovce"? Co když těmi jinými cestami jít nepotřebují, protože jim ta jedna nalajnovaná vyhovuje? (Jsou ovcemi všichni ti, kdo u aut preferují automatické převodovky?)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).