Hlavní navigace

Apple rozdal album U2 zadarmo i lidem, kteří o něj nemají zájem

11. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nezvládnutý PR kousek Applu, nebo už je v módě zuřivě protestovat i proti tomu, že vám někdo něco nabídne zdarma?

Úterní vypuštění nového alba skupiny U2 zdarma do iTunes má zajímavou dohru. Řada lidí si totiž na sociálních sítích stěžuje, že se jim skladby stáhly přímo do jejich iPhonů či iPadů, aniž by o to stáli.

Rozdáním desky zdarma okořenil Apple závěr představení svých novinek (viz Apple má svůj phablet, chytré hodinky a jde po krku peněženkám). U2 na akci vystoupili a album do iTunes společně vypustili frontman Bono a šéf firmy Tim Cook

Tratná na celé akci není ani kapela, která od Applu za nahrávku dostala zaplaceno (přesnou částku ani jedna strana nezveřejnila), ani Apple, který kromě PR ohlasu může přilákat nové uživatele iTunes.

Netrvalo ale dlouho a řada lidí si na postup Applu začala stěžovat. Některým se totiž album do jejich smartphonů či tabletů stáhlo zcela automaticky, aniž by chtěli. Jak je to možné?

Smazat nelze

iTunes totiž umožňuje v nastavení zapnout automatické stahování zakoupené hudby do přístroje (podobně jako tu jde zapnout automatické stahování aplikací a jejich aktualizací z App Store). Poté, co se album všem uživatelům iTunes objevilo mezi „zakoupenými“ deskami, těm, kteří mají automatický download povolený, se skladby bez ptaní stáhly do přístroje. 

Pokud automatický download zapnutý nemáte, objeví se deska pouze v seznamu pořízené hudby a je na vás, zda si ji stáhnete, Pokud tak neučiníte, po 13. říjnu z vašich iTunes úplně zmizí.

Lidé, kteří si desku – ať už vědomě nebo automaticky – do svých přístrojů stáhli, se jí ovšem budou zbavovat poněkud hůře. Nejde smazat celé album, ale každou skladbu zvlášť (tlačítko Smazat se objeví, pokud přejedete prstem po názvu písničky zprava doleva). V iTunes pak mohou desku pouze skrýt, zcela vymazat už prostě nejde.

BRAND24

Apple si za automatické tlačení desky i lidem, kteří o ni nemají zájem, vysloužil WTF například od TechCrunche, jiní komentátoři se jej ale naopak docela zastávají

Příště snad firma podobnou věc zvládne lépe (stačilo například nabídnout album v iTunes ke koupi za nulovou cenu). Jak je totiž vidět, už ani rozdávání věcí zadarmo vám přízeň všech automaticky nepřinese.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).