Hlavní navigace

Apple Watch: Budoucnost chytrých hodinek je už daná. Bude zářivá

10. 3. 2015
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Apple
Rok 2015 bude rokem chytrých hodinek, shodují se téměř bez výjimky čeští vývojáři. A některá studia už pracují na prvních aplikacích pro Apple Watch.

Chytré hodinky, které v pondělí podrobněji ukázal Apple, samozřejmě neukazují jen čas, ale přijímají hovory, zobrazují e-maily, umí platit prostřednictvím Apple Pay a v některých hotelech je bude možné použít i jako klíč do pokoje. Kromě toho mají také senzory měřící uživatelovu tepovou frekvenci. Toho bude využívat i osobní trenér, který se se Siri dělí o prostor uvnitř hodinek. Pro novinku už by měly být připraveny řádově tisíce aplikací.

"Apple pro vývojáře třetích stran stanovil bezpočet přísných omezení. Takže pokud se pustíte do vývoje nových aplikací na Apple Watch, musíte mít při brainstormingu nápadů na paměti omezení a pravidla firmy Apple,“ říká Vojtěch Šťavík, iOS vývojář ze studia STRV.

„Nyní budou všechny aplikace, prostřednictvím tzv. glances a notifikace, fungovat pouze jako jakési rozšíření stávajících aplikací pro iOS. Musíte mít aplikaci v první řadě na iPhonu, a pak můžete přidat rozšíření pro Watch,” dodává Šťavík s tím, že hodinky budou nutit vývojáře víc přemýšlet. "Nemyslím si, že lidé budou chtít s Apple Watch trávit dlouhou dobu. Koukat na zápěstí deset až patnáct minut není přirozené, což je důvod, proč oznámení a glances budou nejvýznamnější funkce v první generaci,“ tvrdí vývojář.

A co si o potenciálu Apple Watch a chytrých hodinek obecně myslí Patrick Zandl z Ener­gomonitoru, David Vávra z Avastu, Stanislav Dvořák z Anywhere Mobile Apps, Lubo Šmíd ze STRV, Lukáš Stibor z Cleevia, Tomáš Čermák z eMana nebo školitel Apple Petr Mára?

Patrick Zandl, zakladatel Energomonitoru

Splnil Apple vaše čekávání?

O Apple Watch se spekulovalo dlouho předem a většina zásadních parametrů byla známa, snad krom výdrže baterií. Necelý den provozu je opravdu málo, znamená to nutnost hodinky na noc sundávat a nabíjet. Pravda ale také je, že jejich ovladatelnost a vyřešení displeje pod sklem jsou prostě úchvatné a o mnoho dále, než u vší konkurence. Naopak se mi nelíbí, že nebyl přijat koncept Vertu z luxusních modelů, kde lze vyměnit elektroniku v drahém housingu. Kupovat si model Edition za čtvrt mega a po dvou letech jej jako morálně zastaralý prodávat, to mi subjektivně nepřijde šťastná volba a i milovníci luxusu na to po jedné – dvou generacích hodinek asi přijdou.

Mají chytré hodinky a podobná zařízení budoucnost, nebo je to slepá cesta, jako byly Google Glass?

Budoucnost hodinek je ale už daná. Bude zářivá. Zatímco brýle byly spíše odpískány, protože těch problémů s nimi bylo příliš mnoho a skutečně použitelné elektronické brýle jsou ještě daleko, hodinky jsou tady od řady výrobců a v řadě provedení. Vybere si už každý. S ohledem na vysokou cenu ale nepředpokládám, že v Česku by se Watch dočkaly nějaké větší odezvy, to už spíše fitness trackery jako Fitbit či levnější Pebble. 

Co znamená nové zařízení pro vývojáře?

Vývoj aplikací se do určité míry změní tím, že hodinky budou další zobrazovací a notifikační plochou. Spíše než tohle, mi přijde zajímavé, kdy nám to poleze na nervy. Můj největší problém s notifikacemi na běžném telefonu s Androidem je, jak je povypínat a nastavit tak, jak je opravdu potřebuji. Na Apple Watch je budu zatím vypínat tak, že si je nekoupím. Ušetřím a budu mít klid.


Autor: Apple

David Vávra, specialista na wearables, Avast

Splnil Apple vaše čekávání?

Čekal jsem, že to posunou dál od původního preview. Design hardwaru i softwaru zůstal nezměněný, (některé) Android hodinky vypadají lépe. Možnosti hardwarové customizace jsou ale (na Apple) docela velké.

Překvapilo mě ale, že hodinky fungují také na WiFi – doma nebo v práci nemusí být hodinky blízko telefonu, aby fungovalo propojení s telefonem. Příjemné je, že hodinky mají reproduktory a dá se s nimi volat a všechny notifikace z telefonu se zobrazují na hodinkách, stejně jako u Android Wear.

Mají z pohledu vývojářů hodinky nějakou budoucnost?

Samozřejmě. Hodinky jsou ideální na krátké ale časté interakce s technikou i lidmi. Těch je v běžném dni překvapivě hodně. Když se to sečte, hodinky ušetří hodně času a starostí “s počítači”. Třeba Apple Pay je pro mě úplně magická interakce. Místo otravného lovení drobných a počítání jenom přejedete rukou nad terminálem.

Jaký bude rozdíl mezi přípravou aplikací pro ciferníky s iOS a Androidem?

Ani po pondělní keynote nelze vytvořit vlastní ciferník (watch face) pro Apple Watch. Aplikace třetích stran mohou být pouze v notifikaci nebo v hlavním menu.

Na Android Wear lze ciferníky vyrábět už od začátku a existují jich spousty. Vidím to jako velkou konkurenční výhodu – aplikace, které rovnou ukazují nějakou informaci, se hodí. Nicméně myslím, že Apple tuto možnost časem přidá, na prodeji ciferníků se dá slušně vydělat.

Jsou wearables z pohledu vývoje nějak specifické?

Ano, je to podobný rozdíl jako vyvíjet pro stolní počítač vs. pro telefon. Způsoby použití jsou jiné – musíte se soustředit na rychlé časté interakce. Ukazovat jen to nejnutnější pro aktuální kontext. Šetřit baterii ještě víc než na telefonu. Telefon slouží jako “výpočetní síla” a “zdroj konektivity” pro hodinky.

Registrujete už zájem o aplikace pro chytré hodinky u svých klientů?

Zatím jde spíš o marketing pro firmy, které chtějí jít s aktuálními trendy v technologii. Tento rok ale bude v oblasti wearables přelomový. Marketingová síla Applu tomu výrazně pomůže.

Stanislav Dvořák, šéf Anywhere Mobile Apps

Splnil Apple vaše čekávání?

V zásadě ano, většina z toho už byla ohlášena na podzim. Rozhodně se jedná o další důležitý mezník na cestě k “internetu věcí”. 

Mají z pohledu vývojářů hodinky nějakou budoucnost?

To, co nyní představil Apple, ale vlastně i Google s Wearebles nebo Pebble, je jen začátek. Důležité bude zvyšovaní výdrže provozu na jedno nabití a osazení dalšími senzory, které nám umožní vyvíjet z dnešního pohledu takřka neuvěřitelné aplikace. Malinko z toho dal Apple včera k nahlédnutí svou sadou aplikací s názvem Research kit.

Jaký bude rozdíl mezi přípravou aplikací pro ciferníky s iOS a Androidem?

Stejný jako u stávajících aplikací pro telefony a tablety. Obě platformy mají svá specifika, ovládací rozhraní a to nejdůležitější je také rozdílné vývojové prostředí a jazyk.

Jsou wearables z pohledu vývoje nějak specifické?

První zásadní změna je velikost displeje, resp. zobrazovací plochy a možnosti jejího ovládání a vstupu – zadávání dat. V praxi to bude znamenat větší focus na uživatelské rozhraní a jednoduchost a přehlednost těchto aplikací. Myslím, že např. v případě Apple Watch bude poptávka po české Siri ještě výraznější, protože se jedná o jeden ze základních způsobů ovládání a vkládání dat do hodinek.

Registrujete už zájem o aplikace pro chytré hodinky u svých klientů?

Ano, na něčem již dokonce pracujeme.


Autor: Apple

Lukáš Stibor, šéf Cleevio

Splnil Apple vaše čekávání?

Neměl jsem nastavená nějaká velká očekávání. Osobně mě víc překvapila nová verze hodinek Pebble, které jsou aktuálně na Kickstarteru a už posbíraly přes 17 milionů dolarů. U Apple Watch mě hodně zajímalo, jak vyřeší baterku, a jsem trochu zklamaný, že hodinky vydrží jen jeden den.

TIP: Chytré hodinky Pebble budou mít i chytré řemínky s dalšími senzory

Mají z pohledu vývojářů hodinky nějakou budoucnost?

Rozhodně mají! Otevírá se nám nová cesta, jak ještě zlepšit požitek z mobilních aplikací a jak je více integrovat. Hodinky jsou začátek budoucnosti, která nám umožní vyvíjet aplikace pro mobily, hodinky, auta, TV apod. Navíc teď jsou Smart Watch věc spíše pro geeky, ale Apple z nich podle mě dokáže udělat masově oblíbenou záležitost.

Jaký bude rozdíl mezi přípravou aplikací pro ciferníky s iOS a Androidem?

Podobné jako rozdíl mezi vývojem aplikací na mobilní telefon pro iOS vs. Android. Musíte to psát v jiném jazyce a respektovat jiné guidelines.

Jsou wearables z pohledu vývoje nějak specifické?

Určitě jsou specifické, protože musíte při vývoji aplikace brát v potaz velikost displeje, náročnost na baterii, ovládací prvky a všechno tohle u hodinek a náramků musí být optimalizované a domyšlené tak, aby to dávalo uživatelům co největší přidanou hodnotu.

Registrujete už zájem o aplikace pro chytré hodinky u svých klientů?

Ano a už pracujeme na několika aplikacích pro Watch. Jedná se spíše o rozšíření stávající mobilní aplikace i do hodinek. 


Autor: Apple

Lubo Šmíd, spoluzakladatel STRV

Splnil Apple vaše čekávání?

Myslím, že to ukáže až čas. Osobně tomu ale pevně věřím a vidím to jako úplně novou dimenzi v oblasti mobilních technologií a obrovskou příležitost pro vývojáře. 

Dovolím si tvrdit, že rok 2015 je rokem chytrých hodinek. Co se týče dlouhodobějšího horizontu, tak by se dalo polemizovat, ale pro následujících několik let to bude určitě trend. 

Jaký bude rozdíl mezi přípravou aplikací pro ciferníky s iOS a Androidem?

Hlavní rozdíl je v otevřenosti platforem. Jak je už známo, na Androidu lze dělat daleko víc věcí než na iOS. To může být ve výsledku kontraproduktivní. Apple má totiž jasně nastavená pravidla a vede vývojáře k tomu, aby dokázali vytvořit perfektní aplikaci, která se bude dobře ovládat i na malém zařízení. Na Androidu je vývojář spíš odkázán na své zkušenosti a talent.

Jsou wearables z pohledu vývoje nějak specifické?

Je to úplně jiný typ zařízení pro jiný druh interakce. Je tak nutné se nad nimi zamýšlet jinak. Zároveň mají zařízení i nižší kapacitu a navíc většina aplikací běží často v telefonu a na hodinkách se jen zobrazuje. Jde tak o úzké propojení hodinek a telefonu. 

Registrujete už zájem o aplikace pro chytré hodinky u svých klientů?

Zájem o aplikace pro hodinky registrujeme už od září. Momentálně pracujeme na několika aplikacích pro Apple Watch najednou. Připravujeme i vlastní Apple Watch Hackathon na přelomu dubna a května. Akce, která je součástí STRV Labs, je otevřená pro iOS vývojáře a designéry, kteří mají zájem podílet se na vzniku inovativních nápadů na mobilní aplikace pro Apple Watch.


Autor: Apple

Petr Mára, školitel Apple

Splnil Apple vaše čekávání?

Vlastně ano, očekával jsem počítač na ruce, a to se splnilo. Co pro mě bylo asi nejdůležitější, byla ukázka využití. A přestože pár příkladů vypadalo jako z budoucnosti, tak přesně takhle se budoucnost tvoří – vymyslíte ji a pak ji prodáte lidem. 

Mají chytré hodinky a podobná zařízení budoucnost, nebo je to slepá cesta, jako byly Google Glass?

První řada se bude prodávat už jenom proto, že to je Apple a že to lidé chtějí. Prostě early adopters. A tahle skupina zároveň bude muset představit zbytku, co je na Apple Watch tak super, že by si je měli koupit. Ale asi v tuto chvíli nemá smysl pochybovat o tom, zda mají nebo nemají budoucnost. A pokud si myslíte, že nemají, vzpomeňte si na příchod prvních mobilních telefonů a co jsme si o nich mysleli. A zda je dnes používáme či ne. Celé je to o tom vysvětlit uživatelům přínosy toho zařízení. A těch Apple několik ukázal a je jich dost právě pro tu první vlnu.

Co je podle mě nejzajímavější, je uvedení luxusních hodinek. A vstup Applu na nový trh nejenom z pohledu technologie (chytré hodinky), ale i z pohledu kategorie (luxus). Tohle určitě bude zajímavé sledovat. Dokáže technologická firma vyrobit luxusní produkt, který by konkuroval hráčům, kteří jsou v této oblasti desítky let?

Co znamená nové zařízení pro vývojáře?

Určitě jako vývojář budete přemýšlet nad tím, jak Apple Watch využít. Takže asi ne přímo vývoj jako takový, kódování, ale spíše koncept celé aplikace. Aplikace bude úspěšná, když ji člověk bude používat a Watch jsou ideální cesta k tomu, jak dostat aplikaci do povědomí uživatele a do jeho zorného pole co nejvíce.

Tomáš Čermák, eMan

Mají chytré hodinky a podobná zařízení budoucnost, nebo je to slepá cesta, jako byly Google Glass? 

Věřím, že budoucnost chytré hodinky určitě mají. Prošlapávat nové cesty umí Apple lépe než kdokoli jiný. Apple včera ukázal, že propojení smartphonu a zařízení, které máte na své ruce, dává smysl. Placení v obchodě, přivolání taxíku, check-in na letišti, odemknutí hotelového pokoje nebo otevření garáže na dálku – to vše jsou jen malé ochutnávky. Obrovské možnosti využití hodinky pravděpodobně najdou v oblasti zdraví a fitness. Možná brzy nahradí různé sportovní náramky a podobná specializovaná zařízení, podobně jako smartphony prakticky vytlačily z trhu autonavigace.

Jaký bude rozdíl mezi přípravou aplikací pro ciferníky s iOS a Androidem?

Vývoj pro Apple Watch je oproti vývoji pro hodinky s Androidem poněkud více omezený co se týče designu. Pravidla pro navrhování uživatelského rozhraní jsou pro Apple Watch velmi striktní.

Jsou wearables z pohledu vývoje nějak specifické?

Vývoj aplikací pro chytré hodinky a další wearables je specifický především v tom, že rozhraní pro komunikaci je velmi omezené. Malé displeje nebo absence klávesnice si žádají zcela nové formy prezentace informací a jejich vkládání. Ovládání aplikací nebo “psaní” emailů hlasem je jednou z cest. Dalším specifikem chytrých hodinek je závislost na mobilním telefonu, který musíte mít v dosahu hodinek. Apple Watch tedy mimochodem budou také fungovat jako nástroj pro podporu prodeje iPhonů.

UX DAy - tip 2

Registrujete už zájem o aplikace pro chytré hodinky u svých klientů?

Někteří naši klienti už zájem o vývoj aplikace pro chytré hodinky projevili. Na prvních projektech již pracujeme. Jde jak o zcela nové aplikace určené pro chytré hodinky, tak o rozšíření již existujících aplikací původně vyvinutých pro smartphony.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).