Hlavní navigace

Aréna: Stupňující se agresivita reklamy

22. 3. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

S postupným poklesem CTR se začíná stupňovat agresivita internetových reklamních kampaní. Objevují se kupříkladu zvuk a video, začínají se prosazovat netradiční formy a formáty. Kde se tento kolotoč zastaví? Zeptali jsme se Michala Kašpárka (adpepper media), Michala Fejka (Carat) a Reginy Sehnalové (ARBOmedia).

Michal Kašpárek
adpepper media

1) Myslíte si, že je ze strany inzerentů poptávka po větších rozměrech bannerů?

To jsi nejsem zcela jisty. Myslim si, ze banner je banner a resenim jsou nove inovativni formy reklamy. Nicmene hodlame nabizet klientum i rozmery Skyscrapers – bannery temer po cele delce obrazovky. Pak ale narazime na velikost banneru a pomale stahovani stranek, a to jen podporuje nove formy reklamy (Superstitial), kde tento problem neni.

2) Myslíte si, že se dá pokles CTR u klasických bannerů řešit jejich vyšší agresivitou? Pokud ano, kde se tento kolotoč zastaví?

Nejde o agresivitu, ale o nove moznosti a jiste oziveni banneru Flash a videem. Je treba si uvedomit, ze moznosti banneru i tak jsou omezene a existuji jine formy, kde hodnoty CTR mohou byt nekolikanasobne vyssi. Kolotoc se zastavi, az si klienti a agentury uvedomi, ze existuji jine moznosti nez banner.

3) Jaké „netradiční“ formy reklamy na Internetu považujete za perspektivní?

Velmi jednoducha odpoved – SUPERSTITIALS. Pevne verime, ze se Superstitials na trhu ujmou. Porovnam-li click rate 1,5% u banneru (a to jsem optimista) s 15 az 25% u Superstitials, je jasne, pro co by se meli inzerenti i agentury rozhodnout. Moc se tesime na prvniho inzerenta, ktery se rozhodne u nas pro tuto formu.
Dalsi pozitivni vec : Nove formy reklam prinesou na Internet samozrejme vetsi objem financi. Ceny za 1.000 ipms Superstitials nebudou jiz kolem 500 korun, ale kolem 4.000 korun. To je dobre jak pro servery, tak pro reklamni agentury. Jeden z moznych duvodu, proc je Internet stale trochu stranou je, ze Internet je levny. Agentura ma spoustu prace s mediaplanem, ziskavani ceniku atd. Navic Internetu prilis nerozumi. A to vse „pouze“ pro nekolik desitek tisic obratu. O agenturni provizi ani nemluvim. To co ma agentura z cele jedne kampane na Internetu, ma z jednoho TV spotu v prime time.

Michal Fejk
Carat Czech Republic

1) Jednoznacne ano. S tim, jak klesa CTR a s tim, ze mnohdy (napr. u rychloobratkoveho zbozi) o CTR nejde, se stale vic budou prosazovat „velke“ formaty, na ktere se vejde cele reklamni sdeleni. Pak neni dulezity proklik na HP inzerenta.

2) Nevsazel bych na agresivitu treba „trikovou“. Banner se asi ma jeste kam vyvijet: videobanner, flash, zvuk, dokonala kreativita… Je ale take mozne, ze banner (468*60) se „okoukal“ a na tahu jsou nove formaty.

3) Verim na e-mail marketing, byt u nas jeste neexistuji databaze, za ktere bych dal ruku do ohne. Pak se mi libi idea gamesek s reklamnim sdelenim, ktere se samospadem (pomoci mailu) siri po Netu.

Regina Sehnalová
ARBOmedia

1) Neřekla bych přímo po větších rozměrech bannerů, ale po nových formátech reklamy, nových formách komunikace směřujících k přesnějšímu zacílení a vyšší efektivitě internetových kampaní. Cesta je zřejmá – hledání nových produktů směrem k individuali­zovanému řešení pro klienta, zaměření na danou cílovou skupinu, speciální operace. Příkladem můžou být direct mailingy, PR články, různé druhy sponzoringů, ale i například internetové hry či pop-upy.

2) Myslím, že existuje paralela s ostatními médii. Na začátku 90.let byla TV reklama pro českého spotřebitele nová, neokoukaná, doslova ji hltal. Nyní je televizní reklama naprostým standardem. Stejně tak internetová reklama si prošla euforickými lety a postupně se stabilizuje. Proto by nemělo být překvapením, že po počátečním období přišel postupný pokles CTR .
Myslím, že zvyšování agresivity není ta správná cesta pro zvyšování CTR, naopak velmi agresivní banner může uživatele odradit a vyvolat velmi negativní emoce. Cestou by mělo být spíše vtipné a vhodné využívání nových technologií (např. Flash) a hodně dobrých kreativních nápadů ze strany agentur.
Navíc bych nerada efektivitu internetových reklamních kampaní vztahovala pouze na CTR, tento ukazatel by neměl být jediným kritériem hodnocení efektivity a vždy by měl být posuzován v širším kontextu.

3) Obecně jako perspektivní vidím všechny formáty, které dokáží uživatele zaujmout. Na českém trhu se jistě „objevila a objeví“ široká škála produktů (díky tomu, že internetová technologie nezná hranice). Otázkou zůstává do jaké míry je náš internetový trh připraven tyto formáty využít.
Nicméně předpokládáme, že investice do bannerových kampaní budou i nadále výrazně převyšovat ostatní formy internetové reklamy, právě pro jejich univerzálnost a standardizaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).