Hlavní navigace

Aukce v pásmu 3,7 GHz je na spadnutí, ČTÚ spustil veřejnou konzultaci

2. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Dražba dalšího balíku frekvencí pro vysokorychlostní sítě se přiblížila. Český telekomunikační úřad ji chce spustit ještě v tomto pololetí.

V pásmu 3,7 GHz chce Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydražit celkem pět abstraktních bloků o velikosti 40 MHz. Stávající operátoři budou moci získat maximálně 40 MHz, noví zájemci pak budou omezeni na 80 MHz, plánuje regulátor v podmínkách aukce.

Než ale dražbu spustí, předložil její podmínky do veřejné konzultace. Zájemci mohou své připomínky uplatnit do 2. dubna 2016.

Je to už druhá veřejná konzultace k dražbě pásma 3,7 GHz, tu první úřad vyhlásil loni v březnu a její výsledky zveřejnil začátkem června 2015. Pak se ale příprava dražby zadrhla – ČTÚ totiž čekal na to, až vláda schválí snížení poplatků za přidělené frekvence.

„V pásmu 3,7 GHz potřebujete poměrně široké pásmo na to, abyste mohl nabídnout zajímavou službu. Ale na ročním poplatku za takové pásmo byste zaplatil násobně víc, než byla jednorázová vyvolávací cena v rámci aukce. Takový ekonomický model neměl šanci na přežití,“ vysvětloval důvody pro snížení poplatků v nedávném rozhovoru pro Lupu předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

BRAND24

Materiál, který teď úřad nově předložil do veřejné konzultace, už zahrnuje připomínky z loňského roku. „Tato nová konzultace je primárně vyhlášena s cílem ověřit, zda v době od předchozí veřejné konzultace nedošlo k relevantním změnám na trhu, které by byly pro návrh Vyhlášení relevantní,“ upozorňuje ČTÚ.

Úřad zároveň v únoru vyhlásil dražbu frekvencí v pásmech 1800 a 2600 MHz, které zůstaly volné po LTE aukci z roku 2013. Přihlášky do dražby mohou zájemci podávat do 22. března.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).