Hlavní navigace

Australský ISP nemůže dle soudu nést odpovědnost za skutky svých klientů

8. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zpráva od protinožců. Australský soud vyřkl jasný rozsudek k odpovědnosti poskytovatele připojení k Internetu za protiprávní aktivitu jeho zákazníků. Společnost iiNet vyhrála právní bitvu s AFACT (Australian Federation Against Copyright Theft), tedy s australskou protipirátskou organizací, jejímiž členy jsou i velká hollywoodská studia 20th Century Fox, Sony Pictures, Paramount Pictures, Universal Pictures nebo Warner Bros. Organizace AFACT v loňském roce zažalovala společnost iiNet, protože…

Zpráva od protinožců. Australský soud vyřkl jasný rozsudek k odpovědnosti poskytovatele připojení k Internetu za protiprávní aktivitu jeho zákazníků. Společnost iiNet vyhrála právní bitvu s AFACT (Australian Federation Against Copyright Theft), tedy s australskou protipirátskou organizací, jejímiž členy jsou i velká hollywoodská studia 20th Century Fox, Sony Pictures, Paramount Pictures, Universal Pictures nebo Warner Bros. Organizace AFACT v loňském roce zažalovala společnost iiNet, protože prý nezasáhla proti svým zákazníkům nelegálně sdílejícím filmy přes BitTorrent. AFACT se oháněla dopisy, ve kterých iiNet upozorňuje na údajné porušování autorského zákona. Australský federální soudce Dennis Cowdroy připustil, že klienti iiNet mohli porušovat autorská práva filmových společností.

Zároveň ovšem soudce Dennis Cowdroy ve svém rozhodnutí jednoznačně konstatoval, že iiNet se porušení australských zákonů nedopustil a to ani ignorováním zmiňovaných dopisů. Soudce uvedl, že iiNet je pouze poskytovatelem služby a nemůže nést právní odpovědnost za to, že se někteří jeho klienti rozhodli služby využít pro porušování zákona. AFACT má nyní zaplatit soudní výlohy, není však zatím známo, jestli se bude AFACT odvolávat. Společnost iiNet samozřejmě rozhodnutí soudu uvítala a její zástupci se nechali slyšet, že se těší na obchodní spolupráci s filmovým průmyslem při nabízení jejich tvorby uživatelům Internetu legálními cestami. (DailyTech)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).