Hlavní navigace

Automatický Explorer? Nechceme

31. 7. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Když Microsoft oznámil svůj záměr distribuovat chystaný Internet Explorer 7 jako automatickou aktualizaci, podíval jsem se do kalendáře. A s hrůzou jsem musel konstatovat, že není 1. dubna.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Internet Explorer 7 je dlouho vyhlížený, toužebně očekávaný program. Finální verze by měla být k dispozici koncem letošního roku. Pět let po vydání předchozí, šesté generace, mým odhadem tři roky po termínu, kdy měl být původně další model prohlížeče od Microsoftu uveden do oběhu.

Když jsme se od vývojářů minulý týden dozvěděli, že nový prohlížeč bude distribuován pomocí aktualizačního systému, vypadalo to zprvu jako konečně rozumné využití Windows Update pro distribuci nového softwaru a nikoliv jen aktualizovaných komponent. Pokud se ale nakonec potvrdí teze, že distribuce bude probíhat pomocí automatických aktualizací a navíc s vysokou prioritou, pak pánům (a samozřejmě i dámám) u Microsoftu definitivně přeskočilo. Bohužel, zatím to tak vypadá.

Internet Explorer není normální program. V případě selhání se velice špatně obnovuje předchozí verze. V počítači s Windows může být za normálních okolností pouze jedna kopie. Jsou na něm závislé desítky jiných programů, které používají jeho vykreslovací jádro a mapují si prohlížeč do vlastního rozhraní. A miliony uživatelů – Firefox nefirefox – jej mají coby svého hlavního webového klienta. Tedy program, který sice moc nevnímáme, ale zato jeho bezchybnou funkci nutně potřebujeme.

Až Microsoft IE7 vydá, bude to odzkoušený a stabilní software. To je v mnoha ohledech již nyní. Ale IE 5.5 a 6.0 byl také odzkoušený a v době uvedení stabilní. Následovala palba záplat, která prohlížeč zpoužitelnila. Projevovala se jeho nekompatibilita, i když teoreticky neměla být možná, ne všechno fungovalo, bezpečnostní rizika v IE byla námětem specializovaných publikací.

Zkrátka a dobře, pokud jste byli v roli administrátora sítě, pak se instalace IE6 ihned po jeho uvedení mohla šeredně vymstít. Pokud jste domácím uživatelem, sice vás nemohla připravit o peníze, ale o nervy kvalitně. Internet Explorer ve verzi 6 je nyní sice již dědeček, ale stabilní, kompatibilní a univerzální, snad relativně bezpečný. Jak se zdá, již brzy bude převálcován novou verzí, vnucenou všem uživatelům docela podlým způsobem. A tato nová verze může – přes všechny své výhody a plusy – přinést novou nekompatibilitu, nestabilitu a nebezpečnost. Jak říkává kamarád hostinský: A nezrobíš nic.

BRAND24

Tak zlé to není. Microsoft nabízí již nyní nástroj na zablokování příslušné instalace, který jako kdysi jeho obdoba pro balíček SP2 přinejmenším dočasně instalace prohlížeče zabrání. Ten se týká podnikových uživatelů. A to jen těch, kteří jej použijí. Administrátoři se tak budou muset připravit – provést akci, instalaci nástroje ne proto, aby něco získali, ale aby nechtěný bonus v podobě nové verze programu nemuseli před otestováním ze svých počítačů pracně odstraňovat. Mnoho domácích uživatelů si možná bude opětovně rvát vlasy. A vydávat nový IE za poruchu počítače, protože existence blokačního nástroje pro ně zůstane zahalena mlhou.

Ne. Internet Explorer 7 opravdu není bomba a nemusíme se ho bát. Ale direktivní distribuce pomocí automatických aktualizací, instalace s nejvyšší prioritou není způsob, jak získat uživatele pro tento produkt. Obávám se, že problémů bude hodně. Opravdu hodně. „Dojedou“ na ně především malé organizace a domácí uživatelé, velké firmy se připraví zmíněným blokačním balíčkem. Microsoft si přes jeho existenci počíná jako diktátor, což by určitě neměl. Ale možná si to ještě rozmyslí…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).