Hlavní navigace

Avast po spojení s AVG propustí 700 lidí, v Česku má jít ani ne o polovinu

22. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: AVG Technologies
Jde o očekávanou redukci pracovních sil v rámci překryvů pracovních pozic. Firma zaměstnancům nabízí slušné odstupné.

Česká antivirová společnost Avast Software spustila po spojení s dřívějším konkurentem AVG Technologies očekávaný proces propouštění. Firma doposud analyzovala, k jakým nutným redukcím stavů dojde. Podle informací Lupy se světová antivirová jednička (mimo Čínu) celkově chystá propustit 700 zaměstnanců.

Propouštění se má dotknout všech zemí, ve kterých Avast propojený s AVG působí. „Méně než polovina tohoto opatření se vztahuje na Českou republiku,“ upřesňuje pro Lupu v oficiálním vyjádření Dominika Kalašová z komunikačního oddělení Avastu. Jinými slovy jde v Česku o stovky lidí. Zdroje Lupy mluví zhruba o třech stovkách. Společnost prozatím blíže situaci komentovat nechce z důvodu „stále probíhající integrace a respektu vůči zaměstnancům a jednáním, která s nimi probíhají.“

Podle informací Lupy už někteří lidé z firmy odešli, propouštělo se i v Praze. Další vlna by pak měla přijít někdy koncem listopadu, dojít by mohlo i na vývojáře AVG v Brně. Někteří zaměstnanci odcházejí dobrovolně.

V Česku stále významný podnik

Propouštění vývojářů na Moravě není překvapením. Jak v rozhovoru pro Lupu nedávno uvedl výkonný ředitel Avastu Vincent Steckler, firma postupně převádí produkty AVG na jádro Avastu. První takto integrovaný produkt má být podle Stecklera dostupný už v lednu. Redukce zaměstnanců byla očekávaná i z důvodu překryvů pracovních pozic. Při akvizicích jde o častý jev.

Avast bude i nadále na zdejším trhu významným zaměstnavatelem. Sám o sobě v Česku doposud zaměstnával téměř 600 lidí (většinu všech zaměstnanců), AVG pak podobný počet (celosvětově 1800). Hlavní centrála společnosti zůstává v budově Enterprise Office Centre v Praze, kterou nyní za tři miliardy korun kupují zakladatelé Avastu společně s RSJ Investments.

Fungovat nadále budou pražská i brněnská vývojová centra a společnost připomíná, že v Česku bude nadále plátcem daní. Steckler uvádí, že se spojený podnik má příští rok dostat na zisk až 400 milionů dolarů. Výkonný šéf rovněž v rozhovoru poznamenal, že „spojená firma ve výsledku bude více česká, než jak česká je nyní AVG.“

Poladit marže

Avast propuštěným zaměstnancům podle informací Lupy nabízí štědré odstupné. Společnost k tomu uvádí, že „nabídne odstupné nad rámec zákonných požadavků a také pomoc při hledání budoucího uplatnění.“ Poptávka po IT odbornících v Brně i Praze je každopádně veliká, s uplatněním lidí v jiných firmách by tak nemusel být problém.

BRAND24

Avast bude chtít po spojení rovněž poladit marže. Ty má firma velmi vysoké, AVG výrazně nižší. „Marže Avastu je kolem 70 procent, marže AVG je nad 30 procenty. To je dobré, ale v porovnání s Avastem je to strašné. […] Průměr vám to dá nějakých 50 procent, to je jedna z největších marží v byznysu,“ sdělil Lupě Steckler.

Mnozí zaměstnanci bývalého AVG se těší, až se situace ustálí. V AVG totiž před akvizicí nevládla příliš dobrá atmosféra. Lidé, se kterými Lupa mluvila, často hovoří o chaosu. Z řad zaměstnanců AVG zaznívá značná kritika k odcházejícímu výkonnému řediteli Gary Kovacsovi a dalším členům nejvyššího vedení. Podle nich Kovacs zavedl firemní kulturu vzdávající se zodpovědnosti a kritiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).