Hlavní navigace

Ballot screen je realitou, Microsoft unikl pokutě

23. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Evropská komise kývla na ballot screen, Microsoft prozatím unikl další pokutě. Co to ale znamená? Kolik a jakých prohlížečů bude nyní muset uživatelům svých operačních systémů nabízet? Kdo a kdy uvidí nabídku změny prohlížeče? Jak bude nakonec taková nabídka vypadat? K jakým dalším povinnostem se Microsoft zavázal? Na to všechno odpovídají následující řádky.

Evropská komise dala Microsoftu takový malý vánoční dárek, když přijala jeho poslední návrh pro vyřešení situace kolem předinstalovaného prohlížeče Internet Explorer v operačních systémech rodiny MS Windows. Na něj a jeho vliv na webové prostředí si v roce 2007 stěžovala norská společnost Opera Software, mimo jiné tvůrce minoritního desktopového prohlížeče Opera. Evropská komise shledala její námitky oprávněnými a Microsoft tak začal hledat nějaké řešení, které by bylo méně bolestivé, než hrozící astronomická pokuta, kterou od Evropské komise dostal již při jiném měření sil.

Evropská komise nakonec kývla na tzv. ballot screen, což je speciální okno s informováním uživatelů o možnosti vybrat si jiný prohlížeč a nabízející hned několik nejrozšířenějších prohlížečů. Opera Software tak nakonec dosáhl svého, protože v úvodu roku se technický ředitel této norské firmy nechal slyšet, že řešením problému by mohly být konkurenční prohlížeče šířené spolu s MS Windows nebo distribuované přes Windows Update. I když řadě odborníků i komentátorů přišel takový požadavek absurdní, nakonec takřka došlo k jeho naplnění.

Podle posledních dostupných informací by se tzv. ballot screen měla objevit i v již existujících instalacích Windows XP, Windows Vista i Windows 7 formou automaticky šířené aktualizace právě přes Windows Update. S distribucí se má začít snad březnu. Nabídka se však objeví jen uživatelům, kteří mají nastaven Internet Explorer jako výchozí. Od Windows 7 výše by podle dohody mezi Evropskou komisí a Microsoftem také měla být součástí nastavení systému možnost Internet Explorer vypnout, což je taková obdoba jeho odinstalování. Funkce je ve Windows 7 k dispozici již od jejich betaverze, ale třeba ve Windows XP nebo Windows Vista oficiálně neexistuje.

Vypnutí IE 8 ve Windows 7
Deaktivace součástí Windows 7 včetně Internet Exploreru 8.

Ballot screen bude nabízet v základní verzi pět prohlížečů. Kromě Internet Exploreru a Opery půjde o Mozilla Firefox, Google Chrome a Safari od Applu. Tyto prohlížeče budou nabízeny na prvních místech. Uživatel si však bude moci otevřít detailnější nabídku s tuctem prohlížečů, kde by podle aktuálního podílu na trhu měl být třeba Maxthon, Avant Browser, K-Meleon nebo Flock. Všimněte si, že se zde objevují i tzv. nadstavby pro Internet Explorer. Ozývají se hlasy, že jejich přítomnost bude částečně rušit efekt ballot screen, protože i po jejich instalaci bude uživatel používat jádro Internet Exploreru, které podle stížnosti společnosti Opera Software svou úrovní podpory webových standardů poškozuje de facto celé webové prostředí.

Kdo vybere prohlížeče, které budou nabízeny uživatelům? Vycházet se dle návrhu Microsoftu má z tržního podílu prohlížečů dle ComScore, NetApplications a StatCounter. Je však možné, že ballot screen právě kvůli tomuto postupu bude tržní prostředí ještě více narušovat. Může totiž zásadním způsobem poškozovat případné nové hráče na trhu, kteří nebudou muset soupeřit už jen s jedním zvýhodněným prohlížečem, ale rovnou s pěti, potažmo v rozšířené verzi s dvanácti. Tahle námitka však v celém sporu nezněla nikterak hlasitě. Dost možná i proto, že největší hráči jsou hned v první pětici.

V posledních měsících se mnohem více probíral způsob řazení prohlížečů v nabídce. Microsoft je chtěl nejdříve řadit dle zastoupení na trhu, kdy by na prvním místě byl právě jeho browser. Po kritice navrhl prohlížeče řadit abecedně podle jména výrobce, ale to se zase nelíbilo, že první je Safari od Applu se zcela marginálním podílem na platformě MS Windows. Nakonec budou prohlížeče řazeny náhodně. Pořád ale platí, že upřednostňována bude první „velká pětka“ zmíněná o pár řádků výše.

BRAND24

Ballot screen - akceptovaná verze
Schválená podoba ballot screen s nabídkou pěti hlavních prohlížečů.

Zákazníci se zřejmě definitivně mohou uklidnit, protože na pulty obchodů nezamíří osekaná verze MS Windows bez jakéhokoliv webového prohlížeče. Tu Microsoft původně navrhoval s tím, že by se u OEM instalací měli o dodání browseru postarat výrobci počítačů. Microsoft se ale zavázal, že prodejcům počítačů možnost volby předinstalovaného prohlížeče nebude nijak omezovat a sám nebude prostřednictvím svých třetích produktů nějak Internet Explorer podstrkávat. Zároveň nesmí ve svých třetích produktech uživatelům jiných prohlížečů Internet Explorer nějak podstrkávat. V minulosti se třeba ve Windows XP stávalo, že při kliknutí na některé položky v Průzkumníkovi se namísto výchozího prohlížeče otevřel Internet Explorer. To je nyní za pomyslnou čarou.

Microsoft tedy dle dohody nebude pokutován, přestože Internet Explorer byl součástí jeho systémů bez přítomnosti ballot screen přes deset let. Možnost instalace konkurenčního prohlížeče a jeho nastavení jako výchozího tu ovšem byla vždy, i když podle prohlášení zástupců Evropské komise, že uživatelé konečně dostávají svobodu výběru prohlížeče, to tak nevypadá. Každopádně aktuální řešení platí na dobu pěti let a Evropská komise bude sledovat jeho úspěšnost. Pokud se Microsoft od plnění posvěcené dohody smírného řešení odkloní, Evropská komise by ho mohla pokutovat až částkou ve výši deseti procent z jeho ročního obratu, což by byla hodně zajímavá suma.

Jak hodnotíte výsledek sporu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).