Hlavní navigace

Banky se probouzí. Česká spořitelna rozjíždí mobilní P2P platby

18. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tuzemský internet má další P2P projekt, za kterým stojí velký hráč. Do takzvaného fintechu se pouští i první banky.

Valuto je P2P směnárna, Zonky se zase obejde bez banky, respektive uživatelé si půjčují mezi sebou, a Friends24 umožňuje posílat peníze textovou zprávou nebo přes WhatsApp. A z mobilu. 

Zatímco za Valutem stojí jeho polská matka, Zonky roste z peněz Home Creditu, Friends24 pochází z dílny České spořitelny, která se už víc než rok snaží najít cestu k inovacím. V bance třeba vznikla pracovní skupina složená z lidí napříč bankou, která se věnuje inovacím a tomu, jak využít nápady a pracovní postupy startupů i v českém bankovnictví. Do Paralelní Polis tak každý týden aspoň jednou dožene manažery bývalá provozní Techsquare Petra Hubačová.

Spořitelní aplikace umožňuje posílat peníze lidem bez toho, aby musel odesílatel znát číslo účtu. Stačí kontakt. A to jak na Facebook Messenger, WhatsApp nebo e-mail či SMS. 

Příjemce nemusí mít účet v České spořitelně. Odesílatel ale ano. Funguje to tak, že mu aplikace pošle výzvu k zadání čísla svého účtu. Aplikace platby i eviduje a horní limit platby je podle autora služby Lukáše Mencla momentálně nastaven na 1000 korun. 

BRAND24

Zabezpečení aplikace je řešeno tak, že si uživatelé mohou nastavit, jestli chtějí používat PIN, gesto nebo otisk prstu. Ten ale funguje zatím jen u iOS.

O podobný projekt, respektive o posílání peněz mezi přáteli prostřednictvím mobilu, se tu pokoušel i projekt Mobito, který nakonec skončil pod křídly České spořitelny. Loni na konci roku ale skončil. „Mobito jsme spustili v září roku 2012 s vizí vytvořit online platformu pro mobilní platby v České republice. Naše očekávání byla ambiciózní. Po více než třech letech provozu byla pro nás správa této služby finančně neúnosná,“ komentovali konec autoři služby, která třeba v roce 2013 dokázala prodělat sto milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).