Hlavní navigace

Banky si nás vychovají...

22. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Bude jistě zajímavé sledovat, k jakým novým nástrojům a službám si nás naše banky nenápadně přivedou. A není to případ jenom bank. Rádi se necháme manipulovat a ještě z toho máme radost.
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Finanční ústavy rády říkají, že Čechům stále chybí finanční vzdělání, a tak osvětu musí dělat ony. Ze svých peněz platí vzdělávací reklamy v televizi i na Internetu, informační letáky a další nástroje pro to, aby nám taktně naznačily, že užívat tu kterou službu je opravdu to, co nezbytně potřebujeme.

Poslední dobou to vypadá, že se do centra vzdělávacích a marketingových aktivit dostávají mikroplatby. Československá obchodní banka má svůj PaySec, mBanka se Seznamem mají mPeníze, svůj systém rychlých plateb spouští také Komerční banka. Zdá se, že se v posledních měsících doslova roztrhl pytel s různými variantami těchto internetových balíčků.

Internetové bankovnictví je také stále populárnější a banky ho stále více propagují. Je levnější pro samotné finanční ústavy i pro klienty, kteří jsou poplatky motivováni (vychováváni) k tomu, aby místo chození do banky použili počítač.

Služby týkající se Internetu jsou v trendu. Nakupuje se v e-shopech, čteme e-maily a e-magy… Internet je pohodlný a finančně výhodný. Zdá se to být paradoxní, ale stále hodně lidí nakupuje v klasických obchodech, ač do nich musí dojet a často si připlatí. Koupit známku, obálku a ještě dopis zanést do schránky jistě nepatří mezi hobby většiny lidí. Říká se, že klasický dopis má své kouzlo a atmosféru (pokud není úřední). Přesto se jich posílá stále méně. V internetových obchodech se nakupuje stále více a to i přesto, že si zboží nemůžete ani osahat ani vyzkoušet.

BRAND24

Má ale nějakou nevýhodu internetové bankovnictví? Mikroplatby? Skrze PaySec zatím proteklo patnáct miliónů korun, což není žádná sláva. Čeká nás nová vlna reklamy o tom, jak jsou mikroplatby výborná věc a že PayPal používá ve světě spousta lidí?

Právě PayPal má oproti konkurentům, kteří až do nedávna existovali na českém Internetu, zásadní výhodu v silném obchodním partnerovi, kterým je velice populární eBay. V tomto srovnání mohou být v tuzemském trhu na koni mPeníze se Seznamem. A svůj projekt chtějí naplno rozběhnout na podzim. A můžeme se jen těšit, jak nás největší český web a menší progresivní banka budou společně vzdělávat. Konec konců člověk se má učit celý život, takže nějaký kurz virtuálních plateb jistě nebude k zahození.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).