Hlavní navigace

Bez open source a Linuxu už to prostě nejde. Ani v Microsoftu

14. 3. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Microsoft chce být nejsilnějším databázovým hráčem. Otevírá se Linuxu a jedním produktem – SQL Serverem 2016 – to neskončí.

Jestli je něco skutečně velkým tématem, které Microsoft v současné době „tlačí“ a o které se bude hodně zajímat i do budoucna, jsou to data a práce s nimi. „Data jsou nová elektřina. Je to začátek vývoje nových nástrojů a začátek změn v byznysu,“ uvedl minulý týden v New Yorku šéf Microsoftu Satya Nadella. „I my se díky informacím měníme. Jinak přemýšlíme o produktovém vývoji a díky predikcím nestřílíme naslepo.“

Nové funkce a nástroje spojené s prací s daty Redmond vydává už řadu kvartálů a akceleruje to s tím, jak se rozvíjí možnosti jeho cloudu Azure. Nabízí třeba IoT Hub pro sjednocování informací z různých zdrojů internetu věcí. A do budoucna se jeví zajímavě třeba Cortana Analytics Suite – kombinace tradiční digitální asistentky Cortana (podobné Siri od Applu) a datových enterprise zdrojů na pozadí.

V současné době se největší softwarová firma světa chystá na vydání SQL Serveru 2016. Blíží release candidate verze, finální by pak měla přijít na trh někdy v průběhu tohoto roku. Databázový server je pro Microsoft jedním z nejlukrativnějších byznysů (v divizi Cloud & Enterprise je největší) a právě díky explozi dat jej chce hnát ještě dále.

SQL Server pro Linux

Například tím, že SQL Server 2016 bude dostupný také pro Linux, nikoliv jen prostředí Windows. Bude to sice později, než tradiční verze (privátní test odstartoval nyní, finální vydání má být v polovině příštího roku), ale přesto je to zcela zásadní posun od toho, kdy Nadellův předchůdce Steve Ballmer Linux označoval za rakovinu.

Šéf Microsoftu Satya Nadella.
Autor: Jan Sedlák

Šéf Microsoftu Satya Nadella

Databázový server Microsoftu pro Linux je v souladu s tím, na jakou vlnu firma po odchodu Ballmera naskočila – nebarikáduje se ve své pevnosti a naopak se otevírá jiným technologiím a konkurenci (novinky dokonce prezentuje na iPhonech). „Už to není jenom o našich technologiích, ale i o tom, jak se zapojí zákazníci,“ dodal v New Yorku redmondský šéf.

To lze dekódovat i takto: bez open source a Linuxu už to prostě nejde. Budoucnost Microsoftu se točí okolo cloudu Azure, je to takový jeho nový operační systém. Aby na Azure dostal co nejvíce zákazníků, nemůže v něm nabízet pouze své vlastní technologie a ekosystém. Musí se otevřít ostatním možnostem.

Proto postupně zavádí podporu různých linuxových distribucí a open source technologií, a proto nyní přichází linuxová verze SQL Serveru. „Dodáváme, co jsme zákazníkům slíbili, tedy možnosti volby,“ říká v rozhovoru Barb Edson, šéfka sekce Data Platform & IoT v Microsoftu.

Životní nutnost

„Microsoft tímto jasně říká, že se zákazníci nemají bát nějakého uzamčení. Microsoftu nakonec může být jedno, zda využívají Windows či Linux, důležité je, že něco z toho poběží v jeho cloudu Azure,“ navazuje pro Lupu viceprezident Gartneru Merv Adrian. Zpřístupnění SQL Serveru na Linuxu také samozřejmě může zvýšit jeho penetraci.

Otázkou ke spekulaci je, zda cestu databázového serveru budou následovat i další produkty Microsoftu. „Ano, budou. Satya Nadella se pevně drží strategie, kterou na začátku svého příchodu nastavil. Nevypouští ale vše hned naráz, ale postupně, až je vše připraveno,“ komentuje Adrian.

Viceprezident Microsoftu Joseph Sirosh.
Autor: Jan Sedlák

Viceprezident Microsoftu Joseph Sirosh

Příkladem nutnosti Linuxu jsou vývojáři. Ti dnes často upřednostňují v cloudu běžící databáze, které jsou postaveny právě na linuxovém stacku. Microsoft už něco takového pochopil a realizoval v případě Hadoopu – jeho Azure HDInsight už na Linuxu nějakou dobu běží a Redmond díky tomu získal přístup do komunity kolem big data. SQL Server pro Linux může mít stejný efekt, možná i větší.

Další důležitou věcí jsou softwarové kontejnery postavené na open source, typicky Docker. Nový SQL Server rovněž nativně podporuje populární analytický jazyk R, což je mimo jiné výsledek integrace akvizice firmy Revolution Analytics.

Zrozeno v cloudu. A proti Oraclu

Microsoft se nyní bude s SQL Serverem 2016 snažit více cílit proti Oraclu a jeho velkým enterprise zákazníkům. Nabízí nové high-end funkce jako běh v paměti (in-memory), vysoká bezpečnost, zabudované analytické funkce či „bezešvé“ přesouvání dat mezi on-premise instalací a databází v cloudu. „Není to jenom záloha. Možná to někdy může být mírně pomalejší, ale skutečně to takto funguje. Říkáme tomu stretch databáze,“ přibližuje viceprezident Microsoftu Joseph Sirosh.

Databáze „doma“ i v cloudu je něco, co se snaží propagovat i Oracle. Microsoft zákazníkům Oraclu nově nabídne migrační plán a licence zdarma. Proti databázovému rivalovi se spojuje i s Hewlett Packard Enterprise. Nový hardware HP SuperdomeX je přímou konkurencí Oracle Exadata a slibuje až o 66 procent nižší náklady (TCO).

TIP: http://www.lupa.cz/clanky/sef-oraclu-ibm-a-sap-uz-nejsou-nasi-konkurenti-vsichni-jsou-novi/

„Tohle je nejsilnější vydání SQL Serveru, které jsme kdy měli,“ slibuje viceprezident divize Cloud & Enterprise Scott Guthrie. „Verze 2016 je stejná, jako to, co nám běží v cloudu Azure. Funkce verze 2016 jsme udělali nejdříve v cloudu,“ dodává s tím, že je to vlastně takový klon. Přenést Azure do privátních datových center chce Microsoft v budoucnu i díky balíku Azure Stack.

„Překvapující je, kolik zákazníků nový SQL Server testovalo v preview verzích s tím, že se ho nebáli nasadit do ostrého provozu,“ doplňuje Adrian z Gartneru. „Je to právě i tím, že byl možný dlouhodobý test v rámci Azure.“

Jedním ze zákazníků, který SQL Server 2016 nasadili už během testu a se kterým jsem měl možnost v New Yorku mluvit, je F1 tým stáje Renault. „Na formuli máme přes dvě stovky senzorů a v reálném čase je posíláme ke zpracování a vyhodnocování. Vše pak můžeme využívat třeba pro testy ve virtuálním prostředí a nemusíme kvůli všemu vyrábět fyzické modely. Náš byznys nyní těžce závisí na datech,“ říká provozní ředitel Renault F1 Thomas Mayer s tím, že pro tyto účely využívají in-memory zpracování informací.

BRAND24

Microsoft se začal zajímavě pozicovat a rozehrál zajímavou hru. Otázkou každopádně je, jak do situace promluví Amazon Web Services. Cloudová jednička začala masivně investovat do databází. „Microsoft chce být databázový lídr. Ve světě, který – ať se mu to líbí, nebo ne – bude vysoce heterogenní. Kroky, jako jsou otevírání se světu, tomu výrazně pomáhají,“ zakončuje v rozhovoru viceprezident Gartneru.

Cesta autora do New Yorku proběhla s přispěním společnosti Microsoft.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).