Hlavní navigace

Běží vám stránky, když spíte? Pořiďte si monitoring webu

17. 1. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Výpadek webu není nic příjemného, a pokud se děje často, je to velký problém. Nechte svůj web kontrolovat roboty, kteří vám nefunkčnost včas ohlásí.

Neběžící web rovná se ztráta peněz, zákazníků, prestiže atd. Každý web někdy spadne, stane se to malé firmě i bance. Důležité je, aby se to nestávalo obden a aby se okamžitě zjednala náprava.

Proč mít vlastní monitoring webu

Možná namítnete, že monitoring má váš webhoster a vy ho nepotřebujete. To je částečně pravda, slušný webhoster musí mít monitoring, který mu problém oznámí prakticky ihned, jak nastane. Nicméně webhosteři monitorují spíše fyzické servery a ne jednotlivé domény. Problém si můžete vyrobit i sami například chybou programátora, a to vám pravděpodobně žádný monitoring webhostera nezachytí.

Druhým důvodem je i to, že podle hesla důvěřuj, ale prověřuj je dobré mít nezávislou kontrolu. Pokud vám bude poskytovatel hostingu tvrdit, že vše běží, jak má, a žádný výpadek nebyl a vy mu ukážete výpis, kde je obden výpadek na půl hodiny, budete při jednání v lepší pozici.

Text původně vyšel na blogu tomaskrause.cz. Lupa jej publikuje se svolením autora.

Podívejme se na čtyři možnosti, jak získat nezávislý monitoring webu zdarma či za poplatek.

UptimeRobot

UptimeRobot nabízí 50 monitoringů s testem každých 5 minut zdarma. Monitoringem je myšlen jeden test, což může být:

  • kontrola odezvy na http(s), to znamená, jestli webová adresa (URL) odpoví stavem 200 OK,
  • kontrola, zda se definované slovo vyskytuje, či nevyskytuje na dané adrese – dá se využít například pro kontrolu toho, zda se stránka načítá celá,
  • ping, tj. zda server vůbec běží, případně zda je vidět z internetu,
  • kontrola komunikace na konkrétním portu – využijete například pro kontrolu, zda správně komunikuje poštovní server.

Největší výhodou UptimeRobota je to, že má mobilní aplikaci a umí na výpadky upozornit push notifikací. Zdarma tak máte řešení, které vám umožní na výpadek okamžitě reagovat. Umí i informaci pomocí SMS, ale to už logicky není zdarma.

Pokud vám nestačí kontrola webu každých pět minut, můžete mít za příjemných $4,5 Pro plán, který kontroluje web každou minutu a v ceně je i 10 SMS notifikací. Rozdílem proti verzi zdarma je i uchování historie po dobu 12 měsíců. U verze zdarma jsou to jen dva měsíce.

JetPack

JetPack je plugin pro Worpdress, takže toto řešení připadá v úvahu jen v tom případě, že web na Worpdressu provozujete. JetPack je plugin rozšiřující funkčnost WordPressu o mnoho věcí a monitoring dostupnosti je jednou z nich. V nastavení pluginu najdete tuto funkci pod položkou Downtime Monitoring.

Nevýhodou je, že zprávu o nefunkčním webu vám umí JetPack zaslat pouze na e-mail. Nehodí se tedy moc pro okamžité informování o výpadku, ale spíš jako podklad pro případné dohadování s webhosterem. Pokud potřebujete na základě informace o nefunkčním webu začít rychle jednat, nebude pro vás JetPack to pravé řešení.

Pingdom

Pingdom kdysi nabízel omezené měření zdarma, ale dnes už tuto možnost na webu nemá (anebo špatně hledám). Monitoring jednoho webu stojí 12 dolarů měsíčně, což není pro menší firmu nebo jednotlivce úplně málo. Na druhou stranu je to profesionální služba, dostupnost měří z několika míst na světě a váš web sleduje každou minutu.

Pokud provozujete e-shop, spočítejte si, o kolik peněz přijdete například nefunkčností shopu za jednu hodinu. Pokud se dostanete minimálně na stokoruny, pravděpodobně se vám vyplatí si za profesionální službu připlatit.

Nagios

Pokud máte opravdu hodně serverů a chcete monitorovat prakticky všechno, co monitorovat lze, můžete sáhnout po Nagiosu. Ten je ke stažení zdarma, ale musíte započítat náklady na server, hosting a na někoho, kdo Nagios umí nakonfigurovat. Nejde o řešení pro běžného smrtelníka, který provozuje jeden web.

BRAND24

Závěr

Pro drtivou většinu webů je dostatečným řešením UptimeRobot, který zdarma poskytuje jinde nevídaný rozsah služeb. Špatně se mi hledají důvody, proč by bylo třeba hledat jinou službu. Pokud tedy neprovozujete banku nebo jinou podobně kritickou webovou aplikaci.

A co vy? Máte zkušenost s některou z popisovaných služeb pro monitoring webu? Nebo znáte ještě jinou? Podělte se v komentářích pod článkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu občas na tomaskrause.cz a tvořím bitcoinvkapse.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).